banner2
banner34

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uygulamaları işyerlerinde olmazsa olmazdır

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uygulamaları işyerlerinde olmazsa olmazdır
banner45

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Endüstri Mühendisliği Program Koordinatörü ve aynı zamanda İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tansu Tunçbilek, yaşanan iş kazasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki Mahmut Gül’ün tüm ülkeyi yasa boğduğunu belirterek, “İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uygulamaları işyerlerinde olmazsa olmazdır. Ülkemizde bu konuya gerekli önem gösterilmemektedir” ifadesini kullandı.

Yasa ve tüzüklerin oluşturulmasının yeterli olmadığını aktaran Tunçbilek, “Hayati önem taşıyan İSG kurallarının uygulanmasında denetimler elzemdir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Tunçbilek, 15-18 yaş arasındaki çocukların yasada ‘genç kişi’ olarak tanımlandığını hatırlatarak, onların çalışabilmesi için ise belli kuralların yasalarda belirtildiğini kaydetti.  

Ağır, tehlikeli veya özellik gerektiren mesleklere alınacak çırakların çalışma şartları hakkında da konuşan Tunçbilek, “Çocukların öğrenim durumları, yaşları ve gerçekleştirecekleri çalışmaları görevli bakanlığın görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir” açıklamasında bulundu.

Tunçbilek, pratik eğitimin hazırlanmış eğitim programlarına göre işyerinin ve mesleğin özelliklerine uygun olarak Teknik Öğretim Görevlisinin (öğretici usta) gözetiminde yapılması gerektiğini belirterek, ayrıca Çalışma Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı’nın da denetleme yapmasının önemli olduğunu işaret etti.

İSG kurallarını uygulamak ve risk analizi yapmanın her işyerinde olması gereken bir faktör olduğunu söyleyen Tunçbilek, İSG bilincinin tüm topluma kazandırılabilmesi için okul müfredatlarına bu konuda dersler eklenmesi gerektiğini de kaydetti.

banner37
Tunçbilek, İSG kültürünün tüm topluma ancak eğitimle kazandırılabileceğini vurgulayarak, bunun için Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerekli paydaşlarla çalışma yaparak ve uygulamaya geçmesinin önem arz ettiğini bildirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1