banner2
banner34

İşi ticarete döktüler!

Biyolog Niyazi Türkseven, doğada yetişen kara diken, hostez, ova pırasası, mersin, ayrelli gibi bitkilerin ticaretinin yapılmasının yasaklanması gerektiğini söyledi. Türkseven, avcılıkta nasıl vurulan av hayvanları satılamıyorsa, bitkiler konusunda da aynı uygulamanın yapılması gerektiğini söyledi.

İşi ticarete döktüler!
banner45

 

Ormanlık alanlar ve ovalarda yetişen kara diken, hostez, ova pırasası, mersin, ayrelli, kazayağı, yumurta otu, gömeç, ısırgan gibi otlar, bazı kişiler tarafından para kazanmak için toplanıp satılıyor.

Olay ticarete dönünce de, ovalarda ne kara diken, ne hostez, ne ova pırasası, ne mersin, ne ayrelli, ne kaz ayağı, ne yumurta otu, ne gömeç, ne de ısırgan kalıyor. Doğa yürüyüşü ya da doğa gezintisi yaparken bu bitkileri de toplayıp tüketmek isteyen vatandaş da ovada toplayacak hiçbir şey bulamadan ayrılıyor.

Biyologlar ise bu bitkilerin ticaretinin yapılmasının önüne geçilmemesi durumunda nesillerinin tükenebileceği konusunda uyarıyor.

KIBRIS Gazetesi'ne konuşan Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, vatandaşları ovalardan bu bitkileri toplarken doğamızdan yok olmamaları için dikkatli davranmaya davet etti.

Biyolog Niyazi Türkseven ise, doğada yetişen bu gibi bitkilerin ticaretinin yapılmasının yasaklanması gerektiğini söyledi ve avcılıkta nasıl vurulan av hayvanları satılamıyorsa bitkiler konusunda da aynı uygulamanın yapılması gerektiğini söyledi.

Fırat: Üzerlerine basmak bile sorun olabilir

banner37
Vatandaşların ormandan kara diken, hostez, ova pırasası, mersin, ayrelli, kazayağı, yumurta otu, gömeç, ısırgan gibi otları toplarken üzerlerine bastıkları diğer ot ve çiçeklere bile dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat şu şekilde konuştu:

“Bir çiçeğin üzerine basmak bile o çiçeğin bir daha yetişmemesine neden olabilir. Bu nedenle duyarlı davranmalıyız. Ayrıca bu bitkiler arasında organik bir şekilde yetiştirilenleri de var. Bence vatandaşlar daha çok bunların tüketimine yönelmelidir. Çünkü aşırı tüketimde bu otların doğadan yok olmasına engel olabilir. Örneğin nergisin şu anda toplanıp satılması yasaklandı. Adaçayı da aynı durumda. Adaçayının yapraklarının toplanması yasaklandı.”

Türkseven: Satışına sınırlama getirilmeli

Biyolog Niyazi Türkseven, doğadan beslenmenin herkesin hakkı olduğunu ancak bu işin ticarete dökülmesi nedeniyle aşırı bir toplama olduğunu söyledi. Aşırı toplama nedeniyle de bu bitkilerin nesillerinin tükenme noktasına geldiğini kaydeden Türkseven, bu konuda yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

Türkseven, ticaret için sadece belli ölçüde izin verilmesi gerektiğini ifade etti ve bunun nedeninin de araziden bu gibi bitkileri toplayamayacak olan engelli ve yaşlı vatandaşların olması olduğunu anlattı.

"Av için kural nasılsa, bu da öyle olmalı"

Av için kural nasılsa, doğadan bitki toplama kuralının da aynı şekilde olması gerektiğinden söz eden Türkseven şu şekilde konuştu:

“Bir avcı, ava gider avlanır ve vurduğu kuş ya da tavşanı evine götürür, satmaz. Ova bitkileri içinde aynı durum söz konusu olmalıdır. Herkes gidip ovalardan bu bitkileri toplayabilir ancak bunun ticaretinin yapılmaması gerekir. Yoksa bu bitkilerin nesli tükenir. Eğer bu işin ticaretini yapmak isteyenler varsa da kendileri arazilerinde yetiştirip satmalıdır. Ovalarda yetişen bitkiler herkesin hakkıdır.”

Ceren ÖZBİL/ Kıbrıs

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2017, 08:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1