banner2
banner34

Kafalar karıştı!

Cumhuriyet Meclisi'nde onaylanan Ekonomik Protokol'ün belediyelerin sayısında düşüşe gidilmesini öngörmesi belediyelerde büyük huzursuzluk yarattı

Kafalar karıştı!
banner45

banner37
 

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir; “130 km kare alan ve 20 bin nüfuslu Yeniboğaziçi belediyesini kapatmak gibi bir lüks olamaz.”

 Alayköy Belediye Başkanı Hulusi Manisoy; “2008’de muhtarların devre dışı bırakılarak, köyler de belediyelerin sırtına yüklendi, şimdi ise başka bir kaos yaratılmıştır.”

 Büyükkonuk Belediyesi Başkanı Ahmet Sennaroğlu; “Belediyelerin 28’den 15’e düşürülmesini savunuyorum, fakat bu anlamda da belediyelerin borç miktarları da göz önünde bulundurularak katkı payı artırılmalı”

 Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya; “Köylerin belediyelere bağlanmasının sıkıntıları halen yaşanıyor, Şimdiki etapta 4 belediyenin yükünü 1 belediye nasıl yüklenecek bilemiyorum.”

 Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser; “Lapta belediyesi ile Alsancak’ın birleşmesi anlamında siyasi bir korkumuz yok, tek sıkındı Lapta belediyesinin borcu anlamında nasıl bir yol olacağıdır.”

 Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal; “2’inci ayak belediye sayılarının azaltılmasıydı.”

 

Türkiye ile KKTC devletleri arasında İktisadi ve Mali İşler Anlaşması (Ekonomik Protokol) içerisinde  ülkede 28 olan belediyenin  15’e düşürülmesi de yer alıyor. Protokolün mecliste onaylanmasının ardından Yeni Bakış'a konuşan bazı belediye başkanları ortaya çıkan yeni durumdan tedirgin olduklarını açıkladılar.

 Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Demir;

 “Ekonomiyi 10 belediye mi altüst ediyor?”

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, belediye sayılarının düşürülmesi konusunda başka bir belediyeye bağlanacak olan belediyelerin nüfus anlamında belirli bir kıstası olması gerekir. Daha önce duyduğumuz 5 bin nüfus altındaki belediyelerin kapatılacağıydı, Türkiye’den gelen de 5 bin nüfus ve nüfusun altında olan belediyelerin kapatılması yönündeydi. Ama 130 km kare alan ve 20 bin nüfuslu Yeniboğaziçi belediyesini kapatmak gibi bir lüks olamaz. Avrupa Birliğini örnek alanlar lütfen gidip Fransa, Almanya gibi ülkeleri denetlesinler ve oradaki sistemin nasıl olduğunu görsünler. bu ülkenin ekonomisinin 10 tane belediye ile mi altüst oluyor?  Önce hükümet edenler yıllardan beri yarattıkları müşavir ordusuna baksınlar ve bunları temizlesinler, sonra belediyelerle ilgilensinler. Dolayısıyla belediyelerin kapatılması hakkaniyetsizdir, bu keşmekeş yaratacak ve vatandaşlar arasında olaylara neden olacak, çünkü vatandaş bu durumda hizmet alamayacak. Bu noktada da Mağusa belediyesi kendi bölge vatandaşına hizmet edemezken, Yeniboğaziçi vatandaşına nasıl hizmet edecek çok merak etmekteyim. Bence hükümetin bunu yeniden gözden geçirmesi gerekir. 10 belediyeden tasarruf edeceğinize, kanunları koyarak belediyeleri denetleyin, yıllarca bu belediyeleri batıranlar da unutulmamalı ki hükümet edenlerdir”

 Alayköy Belediye Başkanı Manisoy;

 “Belediyeler azaltılmamalı çoğaltılmalı”

 “ Mecliste onay alan İktisadi ve Mali İşler protokolünde yer alan Belediyelerin sayılarının düşürülmesi doğru bir adım değildir. Tam aksine belediye sayılarının çoğaltılması gerekmektedir. 2008’de muhtarların devre dışı bırakılarak, köyler de belediyelerin sırtına yüklendi, şimdi ise başka bir kaos yaratılmıştır. Benim bu noktada anladığım tek bir şey var Lefkoşa Belediyesini nasıl kurtarırımın yollar aranmaktadır. Eğer bir belediye kapanacaksa da ilk sırada Lefkoşa belediyesinin kapatılması lazımdır.”

 Büyükkonuk Belediyesi Başkanı Sennaroğlu;

 “Devlet katkıları yükseltilmeli”

 “Belediyelerin 28’den 15’e düşürülmesini savunuyorum. Çünkü bana göre ciddi anlamda bu sayı yüksek. Bir diğer nokta Büyükkonuk ve Mehmetcik’in birleştirilmesidir ki bu anlamda da yapılması gereken devlet katkı miktarlarının da artırılması gerekir. Sonuç olarak 2 belediyenin personellerinin bir olacağı bir ortam olacak ve bizim açımızdan 2 belediyenin birleştirilmesinin bütün kuzey ve güney sahiline hitap edecek bir yapı olacaktır. Bir başka önemli konu ise 2 belediyenin de büyük oranda borç yükü olduğudur ki, iki belediyenin birleşmesi borç yükünün tek çatı altında birleşmesi demektir ve bu anlamda da katkı payının artırılması gerekir.”

 Değirmenlik Belediye Başkanı Işısal;

 “Belediyelerin 15’e düşürüleceği biliniyordu”

 “Belediyeler sayısının 15’e düşürüleceğini zaten geçmiş hükümet zamanından biliyorduk. 2018’de seçimler yapılacağı zaman belediye başkanları da ona göre pozisyon alacaktı. Hatırlarsanız 2008 yılında belediyeler reforme oldu ve belediyeler reforme olurken köylerin belediyelere bağlanması gerçekleşti bu birinci ayaktı ve 2’inci ayakta belediye sayılarının azaltılmasıydı. Bu noktada da Akıncılar Belediyesi Değirmenlik Belediyesine bağlanacaktır.”

 Lefke Belediye Başkanı Kaya;

 Tek belediyenin 4 belediyenin yükünün taşıyabilecek mi?”

 “Belediyelerin 15’e düşürülmesinin uzun vadede faydası olabilecek ama 2 yıllık sürede bunun alt yapısının tamamlanması gerekiyor. 2008 yılında köyler belediyelere bağlandı ama altyapılar hazır olmadığı için belediyeler bu bağlamda sıkıntı yaşadı. O dönemde de köylerin çok eksikleri vardı. Bu eksikliklerle köyler belediyelere bağlandı, bir miktar katkı payı artırıldı ama bu katkı köylerde yapılacak işler bakımından yeterli değildi ve hala bu sıkıntılar devam etmektedir. Şimdiki etapta ise 4 ya da 3 belediye 1 belediye oluyor, bu noktada da tek belediyenin 4 belediyenin yükünün ne kadar taşıyacağı ayrı bir tartışma konusudur.”

 Alsancak Belediye Başkanı Ataser;

 “Borçlar anlamında ne yapılacak”

Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser; “Belediyelerin birleşmesi sıkıntı değildir hatta daha kurumsal bir yapı olacaktır. Ama bu bağlamda birçok belediyenin büyük oranlarda borcu var ve Lapta Belediyesi de bunlardan biri. Alsancak Belediyesinin,  Lapta belediyesi ile birleşmemiz esnasında bu borcu tek olacaktır bu anlamda da ne yapılacağı önemli bir noktadır. Kısaca birleşme ile ilgili benim kişisel olarak siyasi korkum yoktur, önemli olan ekonomik anlamda ne olacağıdır. Birleşmeden sonra da ben aday olacağım ve Lapta’nın içinde bulunduğu borcu da ödemek için ekonomik bir program hazırlayacağım”

Kaynak: Yeni Bakış

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2016, 07:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1