banner2
banner34

Kanalizasyon, çöplük değil!

Ev veya iş yerlerinin tuvaletlerine atılan petler, tuvalet kağıtları, bebek bezleri, plastik malzemeler ve daha birçok madde, kanalizasyon sisteminin tıkanmasına neden oluyor… Uzmanlar, halkı uyarıyor:

Kanalizasyon, çöplük değil!
banner45
banner46

Kanalizasyon sistemi, şehirlerin bütün atık sularını taşıyan önemli bir ağ… Tüm evlerden, iş yerlerinden, fabrikalardan çıkan pis su atıkları, bu sistemle her bölgenin bağlı olduğu pompa istasyonunda birikiyor.

Kimi zaman evlerin, apartmanların veya iş yerlerinin tuvaletlerinden atılan bazı madde veya eşyalar, kanalizasyon sisteminin tıkanmasına neden oluyor. Evlerin içine, sokaklara, yollara taşan pis su; aslında önemli bir çevre kirliliği… Aynı sorun, pompa istasyonlarında da görülüyor ve sistem arıza verdiği için ya tam kapasite çalışamıyor ya da hiç aktif olmuyor…

Güzelyurt Belediyesi’yle gerçekleştirdiğimiz çalışma kapsamında Güzelyurt Pompa İstasyonu’nda meydana gelen arızayı yerinde gidip gördük… Sistem, durmuş… Nedeni ise, pompaya sarılmış olan kalın bir ip parçası…

Remondis Atık Su Arıtma Şirketi KKTC Temsilcisi Menteş Zorba halkı uyarıyor: Kanalizasyon bir çöplük değildir…

Zorba, petler, tuvalet kağıtları, bebek bezleri, plastik malzemeler ve daha sayamayacağımız birçok maddenin kanalizasyon sisteminde tıkanıklığa neden olduğuna dikkat çekerek vatandaşların bunlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Pis koku, zor iş

Üstünde yürüdüğümüz, araçlarımızla üzerinden geçtiğimiz yolların altında başka bir dünya var.

Güzelyurt Belediyesi’yle ortak yürüttüğümüz “İş Başa Düştü” programında, Güzelyurt Pompa İstasyonu’nda önemli bir çalışma yaptık.

İş sağlığı ve güvenliğine uygun olarak önlemlerimizi aldık ve çalışanlarla birlikte pompa istasyonuna doğru yola koyulduk. Öncelikli olarak istasyonun içinde bulunan kontrol bilgisayarına gidip arıza tespitine ilişkin alarmı inceledik. Pompa istasyonunun kapaklarını açtık… Açar açmaz çevreye savrulan berbat kokuya tepkisiz kalmak mümkün değildi.

banner37
Beş metre derinliğindeki alandan, 50 kiloya yakın pompa vinç yardımıyla yukarıya çıkarıldı. Bu işlemin oldukça yavaş, sakin ve dikkatli bir şekilde yapılması önemli. İşin uzmanlarının yönlendirmesiyle, pompanın üzerindeki vidaları sökerek içini açtım ve tıkanıklığa sebep olan malzemeyi gördüm.

Kanalizasyon sistemindeki tıkanıklığa neden olan şey, kalın bir ip parçası… İpi çıkardım, pompanın içini temizledim ve malzemeleri tekrar yerleştirip, pompayı yine vinç yardımıyla aşağıya indirdim. Pompa istasyonunda yürüttüğümüz bu iş, çok zordu…

Yengi: Kanalizasyon ağı yüzde 90 tamamlandı

Çalışmayı yürüttüğümüz pompa istasyonunda bizi bilgilendiren Güzelyurt Belediyesi Bayındırlık ve İmar Şube Mimarı Erhan Yengin, Güzelyurt Belediyesi’nde kanalizasyon sisteminin çok eski olmadığını belirterek 2010 yılında Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla projenin başladığını hatırlattı.

Güzelyurt bölgesinde kanalizasyon ağının yüzde 90 oranında tamamlandığını belirten Yengi, ancak artan nüfusa karşın kanalizasyon sistemlerinin genişletildiğini söyledi. Yengi, kanalizasyon sistemine ilişkin uyarılarda bulunarak bazı atıkların sistemde çözülmediğini ve tıkanıklığa neden olduğunu vurguladı.

Zorba: Kanalizasyon bir çöplük değil!

Remondis Atık Su Arıtma Şirketi KKTC Temsilcisi Menteş Zorba ise çalışmayı yürüttüğümüz pompa istasyonunun Güzelyurt’un bütün atık sularının toplandığı merkez olduğunu söyledi.

Güzelyurt bölgesinde aynı istasyondan dört adet bulunduğunu anlatan Zorba, toplanan atık suların pompa istasyonu tarafından arıtma tesisine aktarıldığını ifade etti. Ancak zaman zaman pompa istasyonunda tıkanıklıklar meydana geldiğini ifade eden Zorba, kanalizasyonun bir çöplük olmadığını belirtti.

Zorba, petler, tuvalet kağıtları, bebek bezleri, plastik malzemeler ve daha sayamayacağımız birçok maddenin tıkanıklığa neden olduğuna dikkat çekerek vatandaşların bunlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Pompa istasyonunda meydana gelen tıkanıklıkla şehrin birçok bölgesinde kanalizasyon taşmalarının meydana geldiğini söyleyen Zorba, pompa istasyonunun devre dışı kalmaması gerektiğini dile getirdi. Arıza meydana geldiğinde sistemin uyarı verdiğini aktaran Zorba, istasyonda bu arızaya hemen müdahale ettiklerini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2017, 08:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1