banner2
banner34

Karavelioğlu: Seçimden sonra döviz de enflasyon da artacak

Karavelioğlu: Seçimden sonra döviz de enflasyon da artacak
banner45

Albank Genel Müdürü Dr. Ahmet M. Karavelioğlu, Türkiye’de yapılacak seçimlerin sonucu ne olursa olsun dövizde hızlı bir yükseliş olacağını kaydetti.
Karavelioğlu katıldığı bir TV programında yaptığı değerlendirmede kur yükselişinin doğal olarak beraberinde enflasyonun artmasını ve hayatın pahalılaşmasın daha da artacağına vurgu yaptı.

Döviz yükselişi neden olacak?
Albank Genel Müdürü Dr. Ahmet M. Karavelioğlu dövizdeki yükselişi 3 temele bağladı ve şöyle aktardı:

banner37
Birinci neden, cari açık. Türkiye 2022 yılında 255 Milyar Dolar ihracat yaptı, 365 milyar dolarsa ithalat yaptı. 110 milyar dolar açık verdi. Yani döviz girdi çıktısı arasındaki 110 milyar Dolarlık fark dövize talebi körüklüyor.  
İkinci neden: TCMB’nin eksi 50-60 milyar dolar arasında seyreden döviz rezervleri. 
Üçüncü neden: Yaklaşık 8 aydır 18.50 civarlarında dolanan ve artmayan Dolar kuru. Kurun rekabetçi özelliğini kaybettiğini ihracatçılar sıklıkla dile getirmeye başladılar. Kurun yeterince artmaması ithalatın da artmasına neden oluyor. Bu durumun sürdürülebilir olmadı konusunda hemen hemen herkes hemfikir. 
14 Mayıs seçimleri sonrası fonlarda yüzde 20 civarında bir artış beklendiğini kaydeden Albank Genel Müdürü Dr. Ahmet M. Karavelioğlu, " Seçim sonrasında faiz üzerindeki baskı da kalkacak ve mevduat faizlerinin de hızla yükseldiğini göreceğiz. Kurdaki yükselişi durduracak şey TL faizlerdeki artış olacaktır. Daha önce Türkiye’de %65 civarında, ülkemizde ise %55-60 aralığında olan TL mevduat Türkiye’de KKM’yi de sayarsak %29’lara, bizde ise %19’lara düştü. Yükselen faizle birlikte gerek güvensizlikten, gerek faiz düşüklüğünden, gerekse belirsizlikten dövizde beklemeyi tercih eden mevduat sahiplerinin TL’ye dönmesi kurdaki hızlı yükselişi durduracaktır. " değerlendirmesinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1