banner2
banner34

KIB-TEK, Üçlü Tarifede İlk Ay Sonuçlarını Değerlendirdi

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) 1 Nisan’da başlattığı 3 zamanlı “kontrol sizde” tarifesinin ilk ay verilerinin, tarifenin halk tarafından doğru anlaşılıp doğru kullanıldığını gösterdiğini; elektriğin ucuz olduğu zamanda halkın arz edilen toplam enerjinin yaklaşık 3’te birini tükettiğinin saptandığını açıkladı.

KIB-TEK, Üçlü Tarifede İlk Ay Sonuçlarını Değerlendirdi
banner45

 

KIB-TEK, abonelerinin yüzde 65’inin “3 zamanlı kontrol sizde tarifesini” doğru kullandığını bildirdi.

Üçlü tarifedeki “normal” saat diliminde enerjinin yüzde 43.4’ü; “yoğun” olarak adlandırılan ve pahalı olan saat diliminde yüzde 27.4’ü; “yoğun olmayan” olarak adlandırılan ve elektriğin en ucuz olduğu saatlerde ise enerjinin yüzde 29.2’sinin kullanıldığını hesaplayan KIB-TEK, üçlü tarifenin doğru anlaşılıp kullanılmasından duyduğu mutluluğu ifade etti.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, tüm gelişmiş ülkelerde elektrik enerji arzını sağlayan kurumların sonsuz arz üreterek maliyetlerini ve satış fiyatlarını yükseltmek yerine arzı kontrol etmeye ve maliyetlerini düşürmeye çalıştığı belirtildi.

“BAŞARILI OLDU”

Dövize endeksli ve ülkenin öz kaynakları harcanarak elde edilen elektrik enerjisini daha verimli kullanmaya yönelik uygulamanın başarılı olduğu ifade edilen açıklamada, 3 Zamanlı Kontrol Sizde Tarifesi’ne geçirilen konut türü abone sayısının 139 bin 443 olduğu belirtildi.

Bu abonelerin 129 bin 317’sinin Nisan ayında elektrik tükettiği geriye kalan 10 bin 126’sının ise tüketmediği kaydedilen açıklamada, tüketimi olan 129 bin 317 konut abonesi üzerinden yapılan istatistiklere yer verildi.

banner37

“KULLANILAN ELEKTRİK ENERJİSİNİN 3’TE 1’İ EN UCUZ PERİYOTTA”

KIB-TEK açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Üçlü tarifedeki ‘normal’ saat diliminde enerjinin yüzde 43.4’ü; ‘yoğun’ olarak adlandırılan ve pahalı olan saat diliminde yüzde 27.4’ü; ‘yoğun olmayan’ olarak adlandırılan ve elektriğin en ucuz olduğu saatlerde ise enerjinin yüzde 29.2’si kullanıldı. 

Hiç kullanılmaz denilen ve elektriğin ucuz olduğu zamanda halkımız arz edilen toplam enerjinin yaklaşık 3’te birini tüketti. 

Bu da bizlere gösteriyor ki tüketimin homojenleşmesi ve saatlere yayılması artmıştır. Bunun olması ile ileriye dönük üretim yatırım ihtiyaçlarımız azalacak ve/veya ötelenerek uzun vadede elektrik üretim ihtiyaçlarından kaynaklı maliyetlerimiz azalmış olacaktır. 

“ABONELERİN YÜZDE 65’İ DAHA DÜŞÜK FATURA ÖDEDİ”

Abonelerin yüzde 65’i 3 zamanlı kontrol sizde tarifesini doğru kullandı.

Nisan ayında tüketim yapan 129 bin 317 abonemizin yüzde 65’i yani 83 bin 762 kullanıcının üçlü tarifeyi lehine kullandığını, yani tek zamanlı tarifeyle kıyaslandığında, daha düşük fatura ödediğini görüyoruz. Abonelerimizin yüzde 28.5’i ise yani 37 bin 122 kullanıcının 3’lü tarifeyi kullanarak, tekli tarifeye göre negatif veya pozitif bir fark yaratamadığını görüyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2019, 12:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1