banner2
banner34

Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide: "Doğru yoldayız"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam Kıbrıs sorununa çözüm bulma amaçlı müzakereler çerçevesinde yaptıkları...

Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide:
banner45

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam Kıbrıs sorununa çözüm bulma amaçlı müzakereler çerçevesinde yaptıkları uzun saatler süren görüşmede “belirsizliğini koruyan birçok konuyu, görüş ayrılıklarını ve bugüne kadar ele alınmayan meseleleri ele aldıkları” öne sürüldü.

Fileleftheros gazetesi konuyla ilgili haberi “Boşlukları Kapatmaya Çalışıyorlar… Müzakerelerin Birçok Belirsizliğe ve Görüş Ayrılığına Çevrilmesi” başlığıyla duyurdu.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Rum lider Anastasiadis’le görüşmesinden sonraki açıklamalarına da yer verdi.

Gazete, Eide’nin, dün ve ondan önceki gün liderlerle ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde, müzakere sürecinin ilerlemesinin çok önemli olduğunu izah ettiğini de aktardı.

Eide’nin, bütün başlıkların ele alınması ve belirsizliğini koruyan konulara ağırlık verilmesi gerektiğini söylediğini ileten gazete, Eide’nin “buna paralel olarak, çözümün ekonomik boyutuyla ilgili ortak görüşmeye de ağırlık vererek, son günlerde yapılan görüşmelere değindiğini” belirtti.

Eide’nin çözümün ertesi gününe atıfta bulunduğunu ve her şeyin uygulamaya konmaya hazır olması gerektiğini söylediğini de yazan gazete, Anastasiadis’in de BM Genel Sekreteri ile Davos’ta yaptığı görüşmede bu konuya işaret ettiğini anımsattı.

Gazete “müzakerelerle ilgili görüntüyü güzelleştirme çabalarının ardından, Eide’nin yavaş-yavaş süreçte ele alınacak ve üzerinde mutabakata varılacak çok konu olduğunu kabul etmeye başladığı” yorumunu da yaptı.

Gazete, Eide’nin kamuoyu önünde de yaptığı açıklamada “iyi bilindiği gibi, bazı büyük siyasi meseleler var. Bunlar çok fazla olmasalar bile oldukça önemlidirler. Öte yandan bölücü bir karaktere sahip olmayan sayısız şey de var. Taraflar arasında bunlarla ilgili herhangi bir anlaşmazlık yoktur ama bunların halledilmesi gerekir” dediğini bildirdi.

“Bu konuların ne olduğu konusunda karşılıklı anlayış bulunduğunu” dile getiren Eide, “yüzlerce insanın şu an var olan boşlukları kapatmaya çalıştığını” ifade etti.

Gazete “edindiği bilgilere” dayanarak, Eide’nin dün müzakere heyetleri önünde yaptığı konuşmanın ardından, görüşmenin Akıncı, Anastasiadis, Mavroyannis, Nami, Eide ve Buttenheim arasında gerçekleştirildiğini ekledi.

EIDE: “DOĞRU YOLDAYIZ”

Öte yandan gazete, Eide’nin dün sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile iki buçuk saat süren bir görüşme yaptığını da yazdı.

Görüşmede, müzakere sürecinin değerlendirmesinin yapıldığını yazan gazete, Eide’nin görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, çözümün ekonomik açıdan sürdürülebilirliğinin önemine özellikle vurgu yaptığını söylediğini belirtti.

Gazeteye göre Eide “(eğer en nihayetinde buna ulaşırsak) muhtemel bir federal çözümün ekonomik sürdürülebilirliğe, aynı zamanda güvenilirlik ve güçlü kurumlara sahip olacağının ve Kıbrıs ekonomisindeki olumlu gelişmelerin üzerine daha çok şey inşa edebileceğinin nasıl güvenceye alınacağı konusunda, iki taraftaki ekonomi uzmanlarıyla Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, IMF ve Dünya Bankası uzmanları arasında son haftalarda çok sayıda görüşme yapıldığını” ifade etti.

Bunun kesinlikle mümkün olduğunu, ancak çözümün tüm boyutlarının bu anlayışı yansıtmasının önemli olduğunu dile getiren Eide, “sadece bunun için oylama yapılacağı gün değil, bunu izleyecek yıllarda da başarılı olacak yaşayabilir bir çözüm için hazırlık yapılması gerektiğini, birçok pratik meseleye de bakılması gerektiğini” söyledi.

Eide, sözlerinin devamında “doğru yoldayız” ifadesini de kullandı.

“HEPİMİZ AYNI ŞEYİ SÖYLÜYORUZ”

banner37
Gazetecilerin “hükümetin, müzakerelerin gerçek görüntüsünü ortaya koymadığı için, yaptığı bazı açıklamalardan memnun olmadığı konusunda” kendisine soru yöneltmesi üzerine de Eide, “Hepimizin söylediği şeyin yeterince uyumlu olduğunu hissediyorum” dedi.

Sözlerinin devamında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz gün Bulgaristan’da yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Eide, “İki lider de kamuoyu huzurunda, 2016 yılında bir çözümün açıkça muhtemel olduğunu söylediler, iki lider de taahhütlerini ortaya koydular, çünkü bu süreç iki lidere aittir” ifadelerini de kullandı.

Alithia gazetesi ise “Tüm Konular Üzerinde Görüşme Yapıldı” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında dün üzerinde anlaşmazlık bulunan tüm konularda görüşme yapıldığını yazdı.

11 VE 28 MART

Dün akşamki görüşmenin 3 saat kadar sürdüğünü yazan gazete, edindiği bilgilere dayanarak, liderlerin bir sonraki görüşmelerinin tarihlerini 11 ve 28 Mart olarak belirlediklerini yazdı.

Haberinin devamında, Eide’nin dün Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamalara yer veren gazete, Eide’nin Kıbrıs’ta ekonomik açıdan yaşayabilir bir federasyon olacağının güvenceye alınmasının önemli olduğunu söylediğini iletti.

Eide “gereksiz bir tekrardan kaçınılması için, federal aşamada net bir yetkiye sahip gerçek bir federasyon ve federal düzeyler ile oluşturucu devletler düzeyi arasında nasıl bir ilişki olacağına dair net bir algı olması gerektiğini” de söyledi.

Eide, Anastasiadis ile iyi bir görüşme yaptığını da ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile geçtiğimiz günkü görüşmesinden sonra yaptığı ve “sürecin belirli alanlarda hızlandığını görmek istediğine” dair açıklamasının kendisine sorulması üzerine ise Eide, “bunun daha yapılması gereken çok iş olduğuna gönderme yapan bir ifade olduğunu” belirtti.

Politis gazetesi ise, müzakerelerle ilgili haberinde “liderlerin anlaşmazlıkların azaltılması olanağı aradığını” yazdı.

Gazete, liderlerin dün akşamki görüşmelerini “üzerinde karşılıklı anlayış bulunmayan mülkiyet başlığıyla ilgili boyutlar ve yeni karşılıklı anlayışlara varmaları gereken başka başlıklarla sürdürdüklerini” yazdı.

Gazete, “müzakerelerdeki ilerlemenin son dönemlerde yavaşladığını, çünkü bütün meselelerin oldukça detaylı bir şekilde ele alındığını ve çoğu durumda da yeni karşılıklı anlayışların kayda geçirilmesi için, geriye bir tarafın ya da diğer tarafın siyasi kararının kaldığını” öne sürdü.

Gazete, “hedeflenen şeyin, mümkün olan en kısa zamanda nihai al-vere geçilmesinin mümkün olması için, yönetim, ekonomi, AB ve mülkiyetteki büyük veya küçük anlaşmazlıkların azaltılması, hatta kapatılması olduğunu” da savundu.

Haber Simerini gazetesinde “Ekonomiye Ağırlık Veriyorlar… Eide Nihai Amacın Ekonomik Açıdan İşler Bir Federasyonun Güvenceye Alınması Olduğunu Belirtti” başlığıyla yer alırken, Haravgi’de ise “Bütün Başlıklardaki Anlaşmazlıkların Daraltılması İçin Mart’ta Sadece İki Görüşme” başlığıyla yer aldı.

EIDE DÜN EDEK İLE BİR ARAYA GELDİ

Alithia gazetesine göre ise, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile yaptığı görüşmeyi “ilgi çekici” olarak nitelendirdi.

Gazete, Sizopulos’un Eide ile görüşmesinde, müzakere süreci, aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili görüşler konusunda bilgilendirildiğini yazarken, Sizopulos ise Eide ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada “EDEK olarak, çözümün demokratik, işler ve yaşayabilir olabilmesi için, hangi temel maddelerin, çözümün unsuru ve içeriği olarak benimsenmesi gerektiği konusundaki görüşlerini ortaya koyduklarını” söyledi.

Gazeteye göre Eide de açıklamasında, partinin Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili görüşleriyle alakalı olarak, EDEK ile yaptığı görüşmeyi ilgi çekici ve yapıcı olarak nitelendirdi.

Eide, Kıbrıs sorunundaki çeşitli unsurları ele aldıklarını ve AB ilkeleriyle de uyumlu olan demokratik insanlık haklarının önemi gibi ilke konularının en azından bir kısmında fikir birliğinde olduklarını görmesinin iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2016, 13:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1