banner2
banner34

Kıbrıs Türk Hemşireler Ve Ebeler Birliği'nden yasal uyarı

Kıbrıs Türk Hemşireler Ve Ebeler Birliği'nden yasal uyarı
banner45

Kıbrıs Türk Hemşireler Ve Ebeler Birliği sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekildedir;

35/2017 sayılı Kibris Türk Hemşireler ve Ebeler Birligi Yasasının 8. Maddesine göre; Uzman hemşire, uzman ebe, yüksek hemşire, yüksek ebe, hemşire ve ebeler, Kuzey Kibrıs Türk Cumhuriyetinde meslek icra edebilmek, kamu hastanelerinde, özel sağltk kuruluslarıinda veya diğer Resmi veya özel kuruluşlarda meslekleriyle ilgili görev alabilmek ve görevlerine devam edebilmek için, Birlik üye kütügüne kayıtli olmak ve üyelik yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle üyeligini korumak zorundadir. Birlik üye kütüğüne kayıtlı olmayan kişiler, hemsirelik ve ebelik mesleğini icra edemez. igili maddede görüleceği gibi birlik üyeliğine kayıt; hemsire ve ebelerin mesleklerini icra edebilmeleri ve kamu ve özel kuruluşlarda meslekleri ile ilaili görev alabilmeleri içcin yasa ile zorunlu kılinmiştır. Yine, Kamu Sağlik Çalişanları yasasina göre de; kamu sağlık çalişanlarının bağlı oldukları birlik yasalarındaki kurallara uymaları zorunludur. Saghk Bakanliğinın geçici statüde "Mevsimik isçi' adı altinda çalistrilmak üzere istihdam edecegi kisşilerin görevlerinin hemşirelik mesleği ile ilgili olduğu anlaşılmamaktadır. "Mevsimlik işçř'lik ile ilgili, ilgili yasalar altında tanımlama olmamakla birlikte, 6/2009 sayılı Kamu Sağlık Çalişanları yasasi altında, yasa kapsamındaki islerle ilgili istihdam sekilleri açıkça sayılmaktadır. Bir an için Bakanlik yazısındaki geçici statünün 'geçici personel oldugu düşünülürse; 6/2009 sayıli yasaya göre ;Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde karşılaşılan ve kamu sağlık çalişanı eliyle giderilmesine olanak bulunmayan tikanıklık ve yetersizlikleri gidermek ve Mevcut personel eliyle yürütülemeyecek nitelikteki teknik ve mesleki yetenek gerektiren görevleri sürdürmek amacıyla, geçici personel istihdam edebilir.

Yine ilgili yasanın 64. Maddesi kurallarına göre; Geçici personel, Personel Dairesinin söz konusu hizmetlerin geçici personelle yürütülmesinin gerekli olduğu hususunda belirteceği uygunluk bildirimi ile Maliye isleriyle Görevli Bakanliğın mali açıdan belirteceği uygunluk bildirimine dayanılarak, ilgili kurumun, Maliye Işleriyle Görevli Bakanliğın ve Personel Dairesinin imzaları ve bu kurumlarca yapilacak uygun bir sinav ile bir bütçe yılinı aşmayan geçici süreler için hizmete alınan ve kendisi ile hizmet akdi yapilan isci sayılmayan kişileri anlatir. Dolayisi ile, geçici personel olarak istihdam edilebilmeleri için, işçi olarak işe alınmamaları gerekmekte olup, bu istihdam şekli Bakanlık ve Bakanliğa bağlı sağhk kurum ve kuruluslarında, ve Kamu Görevlileri Yasasinda belirtilen istihdam şekillerinin dişindadir. Dolayist ile hemşirelik mesleğini icra edip geçici personel statüsü altında mevsimlik işçi olarak alınmak yasaya aykırı olmakla birlikte, KTHEB yasasının 7.maddesindeki tafsilata ve amaca da uygun değildir. Kaldı ki; Bakanliık tarafindan iletilen yazıda, alınacak ücretin Işçi Baremi 1.1 kademesi üzerinden ödeneceği belirtilmekle birlikte, Igili yasaya göre; Geçici personelin statülerine bağlı olarak maaşları eşit işe eşit ücret prensibine uygun olarak ödenmesi gerekmesine rağmen, yine yasada belirtilen prensiplere uygun olmayan şekilde işçi statüsüne göre ücret belirlenmiştir. Binaenaleyh, ilgili yasa ve yürürlükteki mevzuata göre Mevsimlik işçi olarak işe alınmaları yasal istihdam şekillerinden olmayip mevsimlik iççi statüsü altında hemşire olarak çalşmak ve üyeliğe bu amaçla kabul edilmeniz görevlendirileceğiniz statü açısindan uygun olmadiği yasa ve ilgili mevzuata da aykır olduğunda reddedilir.

banner37
Ombudsman'dan görüş alındı;

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi'ne hitaben yazılan 23 Haziran 2020 tarihli yazıda kamu sağlık alanında sağlık hizmetlerinin gerektiği biçimde yürütülmesine olanak sağlamak için uzun bir süreden beri KKTC Sağlik Bakanliği tarafindan geçici işci adı altında yapılan istihdamların ve/veya istihdam şeklinin 6/2009 sayılı Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'na ve 34/2007 sayılı Yataklı Tedavi Kurumları Yasası'na uygun olup olmadığı konusunda Dairemizin görüşü talep edilmektedir. Hukuk Danmışmanliğı görevini Başsavcilık (Hukuk Dairesi) yürütmekle birlikte mezkur yasalar tahtında size yardımcı olabilecek, sorunuza işık tutabilecek veya yol gösterecek ilgili yasa maddelerine değinmek yararlı olacaktır. 6/2009 sayılı Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'nın 7'nci maddesi tahtında sağlık hizmetleri, sürekli personel, sözleşmeli personel ve işciler eliyle yürütülür. Bu Yasa amaçları bakımından "Geçici personel" istihdamında uyulması zorunlu kurallar vardır. Sağlık Bakanlıği, mezkur Yasanın 64'üncü maddesi gereğince öngörülen ilkelere bağlı kalmak ve bilirlenen yöntemi uygulamak koşuluyla sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde karşılaşılan ve sağlık çalışanı eliyle giderilmesine olanak bulunmayan tıkanıklık ve yetersizlikleri gidermek ve mevcut personel eliyle yürütülemeyecek nitelikteki teknik ve mesleki yetenek gerektiren görevleri sürdürmek amacıyla, geçici personel istihdam edebilir. Geçici personel, Personel Dairesi'nin söz konusu hizmetlerin geçici personelle yürütülmesinin gerekli olduğu hususunda belirteceği uygunluk bildirimi ile Maliye işleri ile görevli Bakanlığın mali açıdan belirteceği uygunluk bildirimine dayanılarak , ilgili Kurumun, Mali işleriyle görevli Bakanlığın ve Personel Dairesi'nin imzaları ve bu kurumlarca yapılacak bir sınav ile bir bütçe yılını aşmayan geçici süreler için hizmete alınan ve kendisi ile hizmet akdi yapılan işçi

sayılmayan kişileri anlatır. Geçici personelde, kamu sağlk çalışanında aranan genel koşullar yanında yapacaği görevin gerektirdiği diğer özel koşullar aranır. Geçici personelin statülerine bağlı olarak maaşları Bakanlar Kurulunca çikarilacak cetvelde belirlenir ve eşit işe eşit tücret prensibine uygun olarak Maliye işleriyle görevli Bakanlık tarafindan uygunluk bildirimi verilirken alınacak geçici personelin maaşı da belirtilir. Bakanlık ve Bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında, yukarıda belirtilen istihdam şekilleri dışında istihdam yapılamaz. Görüleceği üzere, yukarıda belirtilen 64'üncü madde uyulması gereken zorunlu kuralları belirlemektedir. Söz konusu 64'üncü madde kurallarına uyulmaması halinde geçici statüide istihdam yapılamaz. 34/2007 sayılı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası hizmetlerin yürütülmesini sağlamak adına geçici işçi istihdamının yapılmasına olanak tanımamaktadır. Bu Yasanın 16'ncı maddesi uyarıca Bakan, Bakanlar Kurulundan onaylatmak koşuluyla kamu görevlisi olma niteliklerine haiz olup emekli olmayan, kendi sahasında öğrenim görmüş yerli ve yabanci üniversite mezunu kişilerden, bu Yasada öngörülen niteliklere sahip olanlar arasında acil ve zorunlu durumlarda Bütçe Yasasında kadro ve ödenek öngörülmesi koşuluyla Dairede "Sözleşmeli Personel" istihdam edebilir. Netice itibarıyla, KKTC Sağlık Bakanlığı 6/2009 sayılı Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'nin 64'üncü maddesinin öngördüğü ilkeleri ve belirlenen yöntemi uyguladığı takdirde geçici bir süre için sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde karşılaşılan tıkanıklık ve yetersizlikleri gidermek için uygun bir sınav sonucunda geçici personel istihdam edebilir. Bu husus 34/2007 sayılı Yataklı Tedavi Kurumlar Yasası'na şamil değildir ve/veya bu Yasa altunda Yataklı Tedavi Kurumunun geçici personel istihdam etme olanağı bulunmamaktadır. Bu hususu bildirir, saygılarımı sunarım.

       

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1