banner2
banner34

Kıbrıs’ta Rusya ile ABD gerilimi

Kıbrıs’ta Rusya ile ABD gerilimi
banner45

ALLOFCYPRUS.COM
RUM Yönetimi’nin ABD ile son dönemde askeri alanda yaptığı işbirliği Rusya ile ABD’yi karşı karşıya getirdi. Rusya, ABD ve Kıbrıs Rum tarafını, “Rusya karşıtı planlarınızdan haberdarız” şeklinde uyardı. ABD’den yapılan açıklamada, “Bunlar saçma” denirken Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, “Ada’da daha fazla askeri yığınak arzusu içinde olmadıklarını” savundu. Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis de, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile “acil” bir telefon görüşmesi yaptı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko da, cuma günü Güney Kıbrıs’a gelme kararı aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de; Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir görüşme yaptı. Rum medyasına yansıyan haberlere göre; Çipras, Kıbrıs rahatsızlığını ileten Putin’e; “Kıbrıs’a askerileştirilmesi söz konusu değil” güvencesi verdi.

Rusya ile ABD arasındaki kriz müzakere masasına da yansıdı. Rusya’ya yakınlığı ile bilinen Rum ana muhalefet partisi AKEL, Rum lider Nikos Anastasiadis’in müzakere ekibinde yer alan temsilcisi Thomasos Çelebis’i geri çekti. AKEL’den yapılan açıklamada, “Rum liderin Kıbrıs konusundaki yaklaşımlarının doğru olmadığı” belirtildi.

HEPİMİZ HEDEF OLURUZ

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da; Rusya’nın BM’deki Daimi Temsilci Yardımcısı, Büyükelçi Dimitri Polianski’yle görüştü. Kiprianu, “Ada’da ABD’yle iş birliğinin ilerletilmeye çalışıldığı konusunda Rusya’nın bir endişe taşıdığı” söyledi. ABD’nin durumunu değerlendiren Kiprianu, “Kıbrıs’ın bir saldırı mevzisine dönüştürülmesinin yazık olacağını” söyledi. Kiprianu, “En nihayetinde hepimiz hedefte olacağız” uyarısı yaptı.

banner37
KRİZİ BAŞLATAN AÇIKLAMA

Rusya ile ABD arasındaki Kıbrıs krizi; Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova’nun açıklaması ile patlak verdi. Rus sözcü, ABD’nin ve Kıbrıs Rum Milli Muhafız Ordusu’nun Rusya karşıtı planları olduğunu belirtti. Zakhorova, “Farklı kaynaklardan bize gelen haberlere göre ABD, Kıbrıs’ta askeri varlığını güçlendirme seçeneği üzerinde çalışmalarını aktif bir şekilde sürdürüyor. Bunun hedefinin Rus ordusunun Suriye’deki başarılı operasyonları ışığında, bölgede Rusya’nın artan etkisine karşılık verme hedefi olduğu gizlenmiyor” dedi.

ABD SAÇMA BİR DURUM

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise; “ABD ile Güney Kıbrıs’ın Kasım ayında bağlayıcı olmayan bir niyet beyanı imzaladıkları ve iki ülkenin terörle mücadele, afetlerin ele alınması, cyber güvenlik ve kara parayla mücadelenin de aralarında bulunduğu güvenlikle alakalı bir dizi konuda işbirliklerini genişletme konusunda istek belirttikleri” kaydedildi. Açıklamada; Rusya’nın “bağlayıcı olmayan niyet beyanının imzalanmasını ‘askeri bir yığılma’ planı olarak tasvir etmesinin saçma olduğu” savundu.

İSRAİL MEDYASI’NIN İDDİASI

İsrail medyası da, ABD’nin, Rum Kesimi, Yunanistan ve İsrail ile birlikte Doğu Akdeniz’in güvenliği için bir araya geleceğini iddia etti.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2018, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1