banner2
banner34

"Kimin yakalanmasından korkuyorlar?"

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avcı, trafikte hala uyuşturucu kontrolü yapılmamasının tek sorumlusunun Ulaştırma Bakanlığı olduğunu savundu.

banner45

Trafik Kazalarını önleme Derneği Başkanı Avcı, trafikte uyuşturucu testi yapılmamasının KKTC’nin bir ayıbı olduğunu vurguladı.

Trafikte uyuşturucu kontrolünün yapılmamasının açık bir şekilde uyuşturucu alanları korumak anlamına geldiğini belirten Avcı, “Kimin yakalanacağından korkuluyor, açıklasınlar” dedi.

Avcı, trafikte önlem almakla sorumlu organların genelde Ulaştırma Bakanlığı özelde ise Bakan Kemal Dürüst olduğuna dikkat çekti.

 

 Sadece cep telefonu cezalarını artırmanın trafik kazalarının önüne geçmekte çözüm olmadığının da altını çizen Avcı, uyuşturucu kullanımının oldukça yaygın olduğu KKTC’de neden bu testin yapılmadığını açıklayacak bir makam dahi olmadığını dile getirdi.Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, caydırıcılık noktasında tartışma konusu olan trafik cezalarının da ötesinde trafikte asıl tehlikenin uyuşturucu etkisi altında araç kullananların sorumlu Ulaştırma Bakanlığı tarafından denetlenmek istenmediğini vurguladı ve bakanlığı uyumakla suçladı. 

“Bir suçun işlenme oranı yükseldikçe cezası da yükselir”

Trafikte cezaların suç unsuru oluşturan olguların artmasıyla ceza kat sayısının da arttığı bilgisini veren Avcı, trafikte cep telefonu kullanımı oranının yaygınlığına dikkat çekti. Avcı, “Trafikte cep telefonu kullanılması oldukça tehlikeli ve cezasının da yükseltilmesi oldukça yerinde bir karar. Bir suçun işlenme oranı yükseldikçe bunun caydırıcılığı cezayı yükseltmekten geçer” şeklinde konuştu.

“Trafikte uyuşturucu kontrolü yapılmaması KKTC’nin ayıbı”

Trafikte uyuşturucu testi yapılmamasının KKTC’nin bir ayıbı olduğuna vurgu yapan Avcı, trafikte önlem almakla sorumlu organın genelde Ulaştırma Bakanlığı özelde ise Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst olduğuna dikkat çekti.  

“Sürücünün cebinden uyuşturucu çıkarken, neden hala denetim yapılmıyor?”

Uyuşturucu kullanımının oldukça yaygın olduğu KKTC’de neden bu testin yapılmadığını açıklayacak bir makam dahi olmadığını dile getiren Avcı,  bugün ülkeye gelen turistlerin bile ceplerinde uyuşturucu bulunduğunun, araç kullananların da cebinde uyuşturucu çıktığının ve yaygınlığının bilinen bir gerçek olduğu halde kanda uyuşturucu aramayarak, trafikte önlem alınmamasına isyan etti. Avcı,  bunun devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını vurguladı.

“Kimin yakalanacağından korkuyorlar? Açıklasınlar”

Trafikte uyuşturucu kontrolünün yapılmamasının açık bir şekilde uyuşturucu alanları korumak anlamına geldiğini de iddia eden Avcı, “Kimin yakalanacağından korkuluyor, açıklasınlar” dedi.

“Alkolden korkan, çok rahat uyuşturucu alıp araç kullanıyor”

banner37
Alkol alıp araç sürmeye korkan sürücülerin bugün çok rahatlıkla uyuşturucu madde tesiri altında araç kullanabildiğini de vurgulayan Avcı, bunun nedenini de yakalanma ihtimali olmamasına bağladı.

“2004’te yasanın yapılması kararı alındı, hala adım atılmadı”

Trafikte uyuşturucu kontrolü için 2004 yılında Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’nda yasa yapılması kararı alındığını anımsatan Avcı, “Geçtiğimiz yıl ve şimdiki Ulaştırma Bakanlığı döneminde de bu yasanın yapılması kararı yine var ama somut hiçbir adım yok” şeklinde konuştu.

“Cihaz var, yasanın olmayışından Ulaştırma Bakanlığı sorumlu”

 Yine Siber Siber’in Başbakanlığı döneminde de Devlet Kimya Laboratuvarı’na trafikte uyuşturucu testinin yapılması ve ölçümü için gerekli cihazın alındığının da altını çizen Avcı, “Ancak yasal düzenleme ve polisin ihtiyacı olan cihazlarla ilgili hiçbir adım atılmadı. Bu yasaların yapılmasıyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı sorumludur. Bakanlığın asli görevi bu tür ciddi olayların üzerine acil olarak gitmek ve başka canların trafikte hayatlarının yitip gitmesinin önüne geçmektir” ifadelerini kullandı.

“Cep telefonu cezalarını artırmak çözüm değil”

Mehmet  Avcı, ciddi bir sorun olan ve trafikte acilen önüne geçilmesi gereken uyuşturucu kontrolüne hiç dokunmadan, gündeme getirmeden çalışmasını yapmadan cep telefonu cezalarının artırılarak trafik kazalarının önleneceği iddialarının izaha muhtaç olduğuna işaret etti. 

“Bu ülkede Başbakanlık düzeyinde uyuşturucu mücadele birimi var”

Başbakanlık düzeyinde uyuşturucu ile mücadele eden bir birimin de olduğunu ancak uyuşturucu ile mücadelenin sadece eğitim vermekle olamayacağını da dikkat çeken Avcı, “Caydırıcı ve insanların kurallara uymasını sağlayacak tedbirlerle uyuşturucu konusunda ancak başarılı olunabilir” dedi.

“Uyuşturucu tesiri altında trafiğe rahatlıkla çıkılıyor”

Avcı, alkol almayan ancak çok rahat tasarrufta bulundurulan hap şeklindeki uyuşturucu maddelerin tesiri altında trafiğe rahatlıkla çıkan sürücülerin var olduğu bir ortamda trafikte asla güvende olunmayacağına dikkat çekti.

“Uyuşturucu alanların yatıp uyuduğunu düşünüyorsa asıl hükümet uyuyor”

Hükümetin trafikte uyuşturucu kontrolünü sağlamamakla, uyuşturucu alanların yola çıkıp, araç kullanmadıklarını mı demek istediğini merak ettiğini de ifade eden Avcı, “Hükümet araştırmalarında bu uyuşturucu alan sürücülerin, aldıktan sonra yatıp uyuduklarını mı düşünüyor eğer böyle düşünüyorsa asıl hükümetin kendisi uyuyor” dedi.

“Yasa geçerse sürücüler uyuşturucu alıp yola çıkmaya korkacak”

Trafikte uyuşturucu kontrolünü bakanlıkların neden istemediğini de soran Avcı, “Bakanlıklar sürücüleri kontrol etmeyi bakanlık neden istemiyor? Bunu açıklasınlar. Yasada değişiklik ve polise de gerekli teçhizat alındıktan sonra çok rahat şekilde kontrolünün gerçekleşeceği bu sorun da çözülecek. Bu yasa geçerse insanlar uyuşturucu alarak trafiğe çıkmaya korkacak. Sadece havaalanlarında dedektör köpeklerle yapılan kontrollerle bu işin önüne geçilmez, ülkede kullananları ve bunun tesir altında başkalarına zarar verebilecekleri de kontrol altın almalıyız. Satışı önlemek önemli ama bunun için bir niyet yok. Ben arkamdan gelen arabanın uyuşturucu alıp almadığının bu ülkede kontrolünün yapıldığını bilmek isterim” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2017, 08:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1