banner2
banner34

Kiralar neden Türk Lirası değil?

Dünyanın birçok ülkesinden Kuzey Kıbrıs’a üniversite eğitimi almak için gelen öğrenciler, her yıl artan kiralara isyan etti. Öğrenciler, ev sahiplerinin kira bedelini yıllık istemesini de eleştirerek sordu:

Kiralar neden Türk Lirası değil?
banner45
banner46

 

Ülkemizde bulunan 15 üniversiteye, yeni eğitim-öğretim döneminde iki veya üç tane daha eklenecek… Geçtiğimiz akademik yılda yaklaşık 93 bin olan üniversite öğrenci sayımızın, bu yıl daha da artması bekleniyor.

Ülkemize eğitim almak için gelen öğrencilerin kimisi yurtlarda, kimisiyse kirada kalmayı tercih ediyor. Ev kiralayan öğrencilerin en önemli şikayeti ise kira ücretleri.

Öğrenciler, kira ücretlerinin her yıl artmasını eleştirirken ev sahiplerinin neden TL değil de sterlin üzerinden kira bedeli istediğini sorguladı. Kira ücretleri sterlin olduğu zaman dövizdeki dalgalanmanın kendilerini de etkilediğini ifade eden öğrenciler, bu nedenle ödedikleri kira rakamının farklılaştığını belirtti.

Kira ücretlerinin yüksek olmasının yanı sıra yıllık peşin para istenmesine de anlam veremeyen öğrenciler, bu taleplerin kendilerini zorladığını belirtti.

Kiranın yanı sıra elektrik, su ve telefon ücretlerinin de pahalı olmasından yakınan öğrenciler, mutfak masraflarının da bütçelerini çok zorladığını ifade etti.

Öğrenciler, 2+1 dairelerin yaklaşık 350 sterline kiralandığını bunun da bin 500 TL’ye eş değer olduğunu dile getirerek geçen yıllara oranla kira ücretlerinin arttığını vurguladı.

Türkmenistan, Gürcistan, Nijerya, Azerbaycan, Zimbabwe gibi dünya ülkelerinden gelen üniversite öğrencileri ise, ülkelerindeki ev kiralarının KKTC’ye göre ucuz olduğunu söyledi. Öğrenciler, Türkmenistan’daki bir ev kirasının aylık 2 bin Türkmenistan Manatı (250 TL), Gürcistan’da 200 Gürcistan Larisi (300 TL), Nijerya’ da 80 bin Nijerya Naria’sı (800 TL) olduğunu kaydetti.

Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi?

Mehmet Baysal:

Ev kiraları her sene artıyor. Boş ev bulmak da zor. Yaz aylarında ülkeme gitmek yerine KKTC’de kalıyorum. Yarı zamanlı bir iş bulup çalışıyorum bu arada uygun fiyata kiralık ev arıyorum. Lefkoşa Ortaköy’de iki arkadaşımla birlikte 3+1 ev kiraladık. Ancak bu seneyle birlikte, iki senelik kirayı yıllık peşin istiyorlar. Yaz dönemi evde kalmadığımız halde, kira vermek zorunda bırakılıyoruz. KKTC’de elektrik ve su ücretleri de pahalı. Öğrenciler olarak, ev kiralarının biraz daha düşürülmesini istiyoruz.

banner37
Alper Türkmenoğlu:

Kardeşimle birlikte Kıbrıs’ta okuyoruz. Yüzde 50 bursluyuz. Okul ücretinin yanı sıra ev kiralarının da bu sene iki katına çıkması, bizleri zor durumda bıraktı. Lefkoşa’da özel yurtlar yok denecek kadar az, olanlar da yeterince hijyenik olmadığı için mecburen evde kalıyoruz. Bu sene uygun ücrete ev bulabilmek için yaz döneminde burada kaldım. Ancak 350 Sterlin’den daha uygun fiyata 2+1 ev bulamadık. Bulduğumuz kiralık evlerin sahipleri de kirayı sterlin üzerinden alıyor. Babam, Türkiye’de TL üzerinden maaş alırken ben burada sterlin üzerinden kira ödemek zorunda kalıyorum.

Hüseyin Satır:

Dikey Geçiş Sınavı’yla KKTC’ye geldim. Birinci yılımı bitirdim. Ev kiraları çok pahalı olduğu için pansiyonda ve yurtta kaldım. Kaldığım yerler sağlık açıcından çok da sağlıklı sayılmazdı. Bu sene uygun fiyata ev bulabilmek için yaz aylarını burada geçiriyorum. Ancak uygun fiyata ev bulmak mümkün değil. 2+1 evlere aylık kira olarak bin 400 TL istiyorlar. Bu da yetmezmiş gibi parayı, yıllık peşin istiyorlar. Bunun yanı sıra 2 depozito bir kira bedeli, emlakçıya komisyon ödüyoruz. Yani bir eve girebilmek için kişi başı 10’ar bin TL olmak üzere yıllık 20 bin TL’ye yakın para ödemek zorunda kalıyoruz. Ev sahiplerinden halimizi anlamalarını bekliyoruz.

Derya Aygün:

Öğrenciler olarak en büyük sorunumuz ev kiraları. Her sene KKTC’ye gelen öğrenci sayısının artmasıyla kiralar da artıyor. Üç sene aynı evde kaldığımız için ev sahibinin bizi tanıması sebebiyle 2+1 daireyi bin TL’ye kiraladık. Ancak yine bizden her sene bir kira ücreti ve komisyon ücreti talep ediliyor. Ev kiralarının yüksek olması yetmezmiş gibi kiraya ek olarak apartman aidatı da ödüyoruz. Ancak apartmanda temizlik yapılmıyor. Durumu ev sahibine ilettiğimizde ilgisizlikle karşılaşıyoruz.

Kamran Aliev:

Gürcistan’dan KKTC’ye geldim. Ev kiralamak için yaz ayında KKTC’ye geldim. Ancak gördüm ki, ev kiraları çok yüksek. Gürcistan’da ev kiraları 200 Gürcistan Larisi yani 300 TL’yken burada 4-5 katı. Yani 1400-1500 TL arası ev kirası istiyorlar. Burada tanıdığım fazla kimse olmadığı için genellikle kiralık evleri emlakçılara soruyorum. Mecburen emlakçıya da komisyon ödemek zorunda kalıyorum. Burada ev kiraları ve hayat şartları çok pahalı.

Azim Ilyasov:

Ev kiraları artık pes dedirtecek duruma geldi. 3+1 eve, 400 sterlin aylık kira istiyorlar. KKTC’de özel yurtlar ve devlet yurtları yok denecek kadar az. Yurtlarda hem boş yer yok, hem sağlıklı değil. Bu yüzden mecburen evlerde kalıyoruz. Artık ev kiraları geldiğim yıla göre 2 katına çıkmış durumda. Yıllık peşin ödemeli, depozito, emlakçı ücreti derken akıl almaz fiyatlar ortaya çıkıyor

kaynak:kıbrıs gazetesi

Himmet KAZAN

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2017, 07:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1