banner2
banner34

Kiralık araç plakaları sil baştan

2017’de geçici bir tüzükle “beyaza” çevrilen kiralık araç plakaları, Bakanlar Kurulu’nun kararıyla yeniden “kırmızıya” dönüyor. Kiralık Araç İşletmecileri Birliği “plaka konusunun yaz-boz” haline dönmesine kızgın

Kiralık araç plakaları sil baştan
banner45

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, yasa gereği kiralık araç plakalarının kırmızı zemin, siyah yazı ve kayıt numarasının başına “Z” gelecek şekilde eski haline döneceğini hatırlatarak, kiralık araç işletmecilerinin plakalarını 2 Temmuz’a yasaya uygun hale getirmesi gerektiğini kaydetti.

İşletmeciler, kiralık araçların plakalarını Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş plaka imalatçılarında değiştirecek. Plakalarda Motorlu Araçlar Mukayyitliği’nin logosu da bulunacak.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Bakanlar Kurulu’nun kiralık araçlarla ilgili aldığı karar konusunda dün detaylı bir yazılı açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında, Kiralık Araç İşletmeleri Birliği, Polis Genel Müdürlüğü ve bakanlığa bağlı Trafik Dairesi ile istişarelerde kiralık araç plakalarının yasaya uygun hale getirilmesi konusunda karar birliğine varıldığı belirtildi.

Açıklamada, Bakanlar Kurulu kararı ile Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) Yasası’nın 18’inci maddesinin 5’inci ve 6’ncı fıkrasına dikkat çekildi.

Buna göre, kiralık araç plakaları, ilgili yasanın, “İzin Kurulu’nun vereceği işletme izni belgesinde çalıştırılacak kiralık motorlu araçlar ‘Z’ ile belirtilir. Ön ve arka plakalarda araç kayıt numarasının önüne ‘Z’ yazılır. Bu plakalar, kırmızı renk zeminli ve siyah yazılı olur’ maddesine uygun hale getirilecek.

Açıklamaya göre, kiralık araç işletmecilerinin 2 Temmuz’a kadar Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş plaka imalâtçılarından plakalarını değiştirmesi gerektiği de vurgulandı.

Serdaroğlu: Eski hükümet değişikliği yasallaştırmadı

Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar üzerine KIBRIS Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Kiralık Araç

banner37
İşletmecileri Birliği Başkanı Yakup Serdaroğlu, UBP-DP Koalisyon Hükümeti tarafından, Bakanlar Kurulu Kararı ile sadece Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) Yasası’nda tüzük değişikliği yapılarak kiralık araç plakalarının ön ve arka beyaz renk olacak ve “Z” Kiralık Motorlu Araç ibaresinin araç kayıt numarasının arkasına gelecek şekilde değiştirildiğini ifade etti.

Yakup Serdaroğlu, söz konusu tüzük değişikliğinin Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilerek yasallaştırılmaması nedeniyle tüzükte yapılan değişikliğin yasa dışı sayıldığını ve yasal prosedüre göre plakaların halen kırmızı renk olduğunu ifade etti.

Serdaroğlu, “Her yıl kiralık araç işletme izinlerini yenilemeye gidiyoruz ve İzin Kurulu’nda bizden eski izin belgesini alıp yenisini veriyorlar. Verilen izin belgesinin altında ‘kiralık araç plakaları kırmızı zemin üzerine siyah yazılı olmalıdır’ şeklinde ibare yer alıyor. Tuhaf bir şekilde geçtiğimiz yıl ilk kez izinleri yenilediğimiz zaman eski belgeyi alıp yenisini vermediler” şeklinde konuştu.

“Biz de plakaların kırmızı renk olmasından yanayız”

Kiralık Araç İşletmecileri Birliği olarak kiralık araç plakalarının rengi konusundaki düşüncelerinin net olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, “Biz kiralık araç plakalarının kırmızı renkte olması gerektiğinden yanayız. Ülkemize turist ya da öğrenci olarak gelen ziyaretçilerin trafikte ayırt edilebilir olması açısından bu önemli bir gerekliliktir. Trafik kazalarını önlemek ve ülke vatandaşlarımızın kendilerini daha güvende hissetmesi açısından kiralık araç plakalarının kırmızı renkte olması gerekiyor” dedi.

“Biz kiralık araç plakalarının kırmızı renkte olmasından yanayız fakat plaka konusunun yazboz haline gelmesi can sıkıcı bir hal aldı” diyen Yakup Serdaroğlu, “Geçmiş dönemde paldır küldür şekilde kiralık araç plakaları beyaz renge çevrildi. Şimdi hükümet değişti ve kiralık araç plakaları tekrardan eski haline getirileceği açıklandı.

Bu durumun bizim için bir de maddi boyutu söz konusu. Geçtiğimiz yıl zaten tüm plakaları değiştirmek bize bir külfet yarattı. Şimdi de tekrardan plakaları değiştireceğiz ve bu zararımızı kim finanse edecek bilmiyoruz” diyerek her gelen hükümetin farklı bir uygulama yapmasını eleştirdi. 

“İşin maddi boyutu can sıkıcı”

Kiralık Araç İşletmecileri Birliği Başkanı Yakup Serdaroğlu, ülkemizde toplamda 107 kiralık araç firmasının hizmet verdiğini belirterek yaklaşık 7 bin adet kiralık araç bulunduğunu açıkladı. Serdaroğlu, şu anda 7 bin aracın plakalarının yeni tip plakalarla değiştirilmesinin maliyetinin 700 bin TL civarında olduğunu da vurguladı. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu kararı ile kiralık araç plakalarının 2 Temmuz 2018 tarihine kadar kırmızı renk zemine siyah yazılı hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Yakup Serdaroğlu, “Plakaları kırmızı renge çevirme ibaresi farklıdır, plakaları yeni tip metal ve mühürlü kırmızı plaka yapmak ayrıdır. Bizim talebimiz 1 Ağustos 2017 tarihinden önce kayıtlı araçlar için elinde eski plastik plakaları bulunan işletmelerin eski plakalarını kullanabilmesi yönündedir.

Özel araçlara 2027 yılına kadar tanınan fırsatın kiralık araçlara da tanınmasını ve kiralık araç firmalarının maddi külfetinin azaltılmasını istiyoruz” diyerek bir yıl içinde ikinci kez tüm plakalarını değiştirmek zorunda olan kiralık araç işletmecilerine bu fırsatın tanınması gerektiğini savundu.

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2018, 08:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1