banner2
banner34

KKTC enflasyonu Türkiye’yi 2.5’e katladı

KKTC’deki enflasyon oranı, Türkiye'deki enflasyon oranının 2.5 katı fazla artış gösterdi.

KKTC enflasyonu Türkiye’yi 2.5’e katladı
banner45

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) 2019 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,69, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,5 artış gerçekleşti.

KKTC’deki enflasyon oranı ise 3.95 olarak açıklandı.

TÜİK’in ana harcama gruplarına göre yaptığı sınıflandırmaya göre ürün fiyatlarında aylık bazda en fazla artışın yaşandığı kalem yüzde 6,77 ile alkollü içecekler ve tütün mamulleri oldu.

Onu yüzde 5,36 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 2,65 ile ev eşyaları ve yüzde 1,94 ile çeşitli mal ve hizmetler takip etti. Alkolsüz içeceklerde fiyat artışı ise yüzde 1,40 oldu.

Yıllık artışta gıda lider

TÜFE verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla fiyat artışı yüzde 31,86 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Onu yüzde 27,64 ile ev eşyası, yüzde 27,47 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 19,75 ile sağlık ve yüzde 19,58 ile lokanta ve oteller takip etti.

Yıllık enflasyon son 15 yılın rekor seviyesini 2018’in Ekim ayında yüzde 25,24 ile görmüş, Mart ayında yüzde 19,71 olarak gerçekleşmişti.

Merkez Bankası’nın 2019 yılı sonunda öngördüğü enflasyon oranı ise geçtiğimiz günlerde yüzde 14,6 olarak açıklanmıştı.

DPÖ yüzde 3.95 açıkladı

Öte yandan Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), Nisan ayı hayat pahalılığı/enflasyon oranını yüzde 3.95 olarak açıkladı.

banner37
DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu yaptığı açıklamada, Devlet Planlama Örgütü’nün, tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınlamakta olduğuna işaret ederek, 2019 yılı Nisan ayı enflasyon oranında (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre yüzde 3.95, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5.72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30.77 değişim gerçekleştiğini ifade etti.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 342 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 90 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşirken, en yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 68.36 greyfurt, yüzde 66.67 piyango bileti (TC) ve yüzde 66.55 brokoli oldu.

En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 44.62 salatalık, yüzde 44.06 taze fasulye ve yüzde 42.41 patlıcan olarak açıklandı.

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı şöyle:

  • Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda yüzde 11.96 artış,
  • Giyim ve Ayakkabı ana grubunda yüzde 10.69 artış,
  • Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda yüzde 7.85 artış,
  • Lokanta ve Oteller ana grubunda yüzde 6.63 artış,
  • Ulaştırma ana grubunda yüzde 4.63 artış,
  • Eğlence ve Kültür ana grubunda yüzde 4.33 artış,
  • Eğitim ana grubunda yüzde 1.60 artış,
  • Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda yüzde 1.33 artış,
  • Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda yüzde 1.24 artış,
  • Sağlık ana grubunda yüzde 0.75 artış,
  • Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda yüzde 0.65 artış,
  • Haberleşme ana grubunda yüzde 0.48 artış.

Nisan ayında en yüksek artış gösteren ana grup Alkollü İçecekler ve Tütün olurken, bunun nedeni olarak sigara tütünü, sigaralar ve şarap fiyatlarındaki artışlar gösterildi.

Giyim ve Ayakkabı ana grubu yeni sezon ürünlerindeki fiyat artışları nedeniyle en çok yükselen ikinci ana grup oldu.

Nisan ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının ortalamasında artış oldu.

Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda Elektrik Ücretleri, Pencere Satın Alma (PVC), Gazyağı Ücreti: Lokanta ve Oteller ana grubunda Baklava, Otel Ücretleri, Yaş Pasta; Ulaştırma ana grubunda Kargo (Yurt Dışı), Uçak Ücreti (Ercan-İstanbul), Akaryakıt Ücretleri; Eğlence ve Kültür ana grubunda Piyango Bileti (TC), Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-İtalya), Okul Defteri; Eğitim ana grubunda Özel Okul Ücretleri: Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda Meyveler, Tavuk Baget, Tavuk But; Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda Oje, Erkek Parfümü, Kadın Parfümü; Sağlık ana grubunda Normal Doğum Ücreti, Implant Ücreti, Sezeryan Doğum Ücreti; Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda Çamaşır Makinesi Tamiri, Bulaşık Deterjanı Toz (Makine İçin), Cam Temizleme Ürünü; Haberleşme ana grubunda Cep Telefonu fiyatlarındaki artışlar nedeniyle bu ana gruplar artı değer gösterdi.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer olan 12 ana grubun tümünde artış oldu.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2019, 07:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1