banner2
banner34

KKTC imar planı 29 yıldır bekliyor

Mimarlar Odası Başkanı Türker Aktaç, ülke genelinde çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak için Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin yıllardır uğraştığını, 1989’da alınan bir karar olmasına rağmen hâlâ bu konuda bir adım atılmadığını vurguladı

KKTC imar planı 29 yıldır bekliyor
banner45

KKTC geneli için uygulanacak bir imar planı olmaması, ülkemizde çarpık yapılaşmaya, plansız projelere, yatırımlara neden oluyor.

KKTC imar planının yapılması için 1989 yılında karar alındı ancak 29 yıldır bu karar bir türlü hayata geçirilemedi.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) ülke imar planının hayata geçmesi için yıllardır uğraşıyor ancak bugüne kadar bakanlıklara sundukları raporların hiçbirine bir yanıt alamadı.

KTMMOB’ya bağlı Mimarlar Odası Başkanı Türker Aktaç, 1989’dan beri ülke genelinde imar planının yapılması kararının alındığını fakat bu planın sadece Lefkoşa bölgesinde uygulandığını söyledi.

Aktaç, mevcut İmar Yasası’nın bugünkü haliyle şehir planlayıcılarının kendi mesleklerini yapmalarına engel olduğunu ifade ederek yıllardır bu yasanın değişmesi için beyanatları olduğunun altını çizdi.

Aktaç, KTMMOB’nin imar planının değiştirilmesiyle ilgili çok kez ne yapılması ve neler değiştirilmesi gerektiği konusunda rapor hazırladığını İçişleri Bakanlığı’na sunduklarını ancak raporun olduğu gibi durduğunu söyledi. Aktaç, yeni dönemde bu imar planın uygulanması için ısrarcı olacaklarını kaydetti.

Bakanlar Kurulu’ndan geçen Girne-Çatalköy İmar Planı’nın da hayata geçmesinin olumlu ancak geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi.

banner37
Aktaç: Yeni karar geçmiş yapıları kapsamıyor

Mimarlar Odası Başkanı Türker Aktaç, Girne-Çatalköy İmar Planı’nın yeni yapılar için geçerli olacağını söyleyerek plan geçmeden önce izin almış ya da şu anda yapılan yapıları bu kararın kapsamadığını belirtti.

Aktaç, bölgede imar izni olmayan ve ‘kaçak yapı statüsü’nde olanların da yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kaçak yapılara asla izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Aktaç, Bakanlar Kurulu’nun Girne-Çatalköy İmar Planı’yla ilgili alınan kararın olumlu ancak geç kalınmış olduğunu kaydetti.

Her zaman planlı ve projeli yapılardan yana olduklarına değinen Başkan Aktaç, bölgeyle ilgili imar planı yasalaşıncaya kadar, birçok yapılaşmanın olduğunu, bunun da kentin doğal dokusunu ve yapısını bozduğunu söyledi.

Baybars: Ülke genelinde imar planlarının hazırlanmasına devam ediliyor

Bu arada geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars başkanlığında gerçekleşen ve Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan ve Şehir Planlama Dairesi teknik personelinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda yeni imar planıyla ilgili detaylı bilgi alış verişi yapılmıştı.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, “İmar planları zor bir süreç ve büyük zahmetlerle hazırlanan planlardır; dolayısıyla her konunun, plan içerisinde düşünülmesi gerekmektedir” demişti.

Ülke genelinde imar planlarının hazırlanmasına devam edildiğine işaret eden Baybars, ülkenin mimari yapısı ve yerleşiminin alt yapı bağlamında git gide daha büyük önem arz ettiğini kaydetmişti. Baybars, geçmiş yıllarda imar konusunda yapılan hataların bugün Girne’yi hareket edilemez noktaya getirdiğini ve bunun bir tekrarının başka bölgelerde de olmaması için ciddiyetle çalışacaklarını belirtmişti.

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2018, 07:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1