banner2
banner34

KKTC’de 8 bin kaçak işçi var

KKTC’de 8 bin kaçak işçi var
banner45

Ülkemizde son yıllarda yabancı kaçak işçi sayısı ürkütücü boyutlara ulaştı. Yeterli denetimlerin yapılmadığı ülkemizde, gelecek güvencesinden yoksun, çoğu kölelik koşullarında çalışan 8 bin kaçak işçi bulunduğu bildiriliyor.

KKTC ekonomisi kadar demografik yapısını da tehdit eder boyuta ulaşan kaçak işçi sorununa çare üretilemiyor.

Çalışma Bakanlığı ile ekonomi çevrelerine göre, ülkemizde 13 bin işsiz olmasına rağmen, KKTC’de çalışan 40 bin civarında yabancı işçi bulunuyor. Bunların 5 bini üçüncü dünya ülkelerinden geliyor. Ülkede 8 bin civarında kaçak işçi var ve bu kaçakların büyük çoğunluğunu, Vietnam, Filipin, Sri Lanka, Bangladeş, Pakistan, Endonezya ve Güney Afrika ülkelerinden gelen işçiler oluşturuyor.

Kaçak işçilerin çok düşük ücretlerle, sigorta ve ihtiyat sandığı primleri yatırılmadan, günde 15 saatten fazla çalıştırıldıklarından söz ediliyor

Kaçak yabancı işçilerin bulundukları sektörlere göre kayıtlı işçilerin neredeyse yüzde 50’si düzeyinde bir ücret aldığı belirtiliyor.

Ücretlerin düşüklüğünün yanı sıra kayıt dışı istihdam nedeniyle devletten kaçırılan vergi ve sigorta primleri, kaçak istihdamı tercih eden işverenlerin çok büyük miktarlarda haksız kazanç elde etmesine neden oluyor.

İşçilerin bir kısmının ülkemize öğrenci olarak geldiği ancak, okul harçlarını ödeyemedikleri için çeşitli sektörlerde kaçak olarak çalıştırıldığı belirtiliyor.

Bu işçiler ev hizmetlerinden bahçeciliğe, eğlence sektöründen, inşaat işçiliğine kadar çok geniş bir yelpazede kaçak olarak istihdam ediliyor.

Kanber: Ülkemizde 13 bin işsiz var

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) Başkanı Mahmut Kanber, ülkemizde kaçak işçilerin çoğunlukla kırsal kesimlerde, ağıllarda veya bahçelerde çalıştırıldığını ifade ederek, kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabetin önemli ayaklarından biri haline getirildiğini, bu konudaki denetimlerin ise yetersiz kaldığını belirtti.

Ülkemizde 13 bin işsiz olmasına rağmen, ülkede çalışan 40 bin civarında yabancı işçi olduğunu ve bunların 5 bininin üçüncü dünya ülkelerinden geldiğine işaret eden Kanber, en az 8 bin civarında da kaçak işçi olduğunu söyledi.

Kanber, kaçak işçilerin piyasada haksız rekabet yaratmasının yanı sıra, çalışanların yaşam koşullarının da çok kötü olduğunu anlattı.

Ülkede denetim mekanizmasının çalışmadığı için birçok işçinin kölelik koşullarında sömürüldüğünü söyleyen Kanber, “Bu insanlar ailelerine para göndermek için çalışıyorlar burada. Kaçak olsalar da onların da hakları var. Köle gibi çalıştırılıyor ve sömürülüyorlar. Tüm bunların yanında bir de diğer insanların haklarını yiyorlar” şeklinde konuştu.

Ülkeye nitelikli eleman getirilmeli

banner37
KKTC’de dünyanın her yerinden, üçüncü dünya ülkelerinden işçiler bulunduğunu belirten Kanber, elemanların ülkeye getirilirken nitelikli ve sertifikalı olmasının göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Kanber, “Ülkede çalışan 40 bin civarında yabancı var. 5 bin civarında üçüncü dünya ülkesinden var. En az bir o kadar da kaçak var. Ülkemizde 13 bin işsiz var. Bu rakam çok yüksek. Nitelikli iş gücüne ihtiyaç varsa planlı bir eğitimle yeniden iş alanlarına sokmak gerekir ama önce ülkedeki işsizleri. Sektörlerin de yerel iş gücüne daha pozitif bakması gerekir. Devlet yurttaştan taraf olmalı. Yerel iş gücü sisteme katılmalı” şeklinde konuştu.

Üçüncü dünya ülkelerinden KKTC’ye işçi getiren bazı şirketlerin olduğunu beliren Mahmut Kanber, bu şirketlerin yasal olmadığını ve piyasada haksız rekabet yarattığını ileri sürdü.

Kanber şöyle devam etti:

“Yasa ve irade eksikliği vardır bu konuda. Toplumların birincil görevi yurttaşlarının haklarını korumaktır. Benim insanım kendi ülkesinde haklarını alamazken, 3. ülkeden işçi getirip sömürülmesine göz yumulamaz. Kendi nüfusumuza göre planlama yapılması gerekir.”

Felek: Bu insanlar kölelik koşullarında çalışıyorlar

Dev-İş Başkanı Hasan Felek de, iş gücü açığını kapatmak için ülkemize zaman zaman Türkiye veya üçüncü dünya ülkelerinden işçi getirildiğini ancak, bunların nitelikli olup olmadığını kimsenin denetlemediğini söyledi.

Uzakdoğu ve Avrupa’dan ülkemize son yıllarda işçi getirildiğine işaret eden Felek, bu işçilerin kölelik koşullarında, düşük maaşlara 15 saatten fazla çalıştırıldıklarını belirtti.

İşçilerin sosyal haklarını ve yasaları bilmediği için sömürüldüğünü anlatan Felek, bu işçilerin yatırımlarının yapıldığından veya kaçak olduklarından da haberdar olmadıklarını aktardı.

Çalışma Bakanlığı’nın konuyla ilgili gerekli denetimleri yapmadığı için bu tür sorunların yaşandığını vurgulayan Felek, “Bu duruma sessiz kalmamız mümkün değil. İşçiler, İş Yasası’na göre çalıştırılmalı. Sendikasız işçi çalıştırmak yaygın bizim ülkemizde. Daha ağır koşullarda gayri insanı koşullarda yaşamak zorunda kalıyorlar. Bu konuda ilgili bakanlık denetimlerini artırmalı” şeklinde konuştu.

Latifoğlu: Asgari ücretin altında çalışanlar var

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Yakup Latifoğlu ise, ülkemizde son yıllarda sayısı artan bir şekilde üçüncü dünya ülkelerinden işçi getirildiğini, bu işçilerin hiçbir niteliğine bakılmadığını söyledi.

İşçilerin yaşam standartları ve iş koşullarından işletmelerin sorumlu olduğunu ifade eden Latifoğlu, gerekli durumlarda da ilgili bakanlığın görevini yapması gerektiğini kaydetti.

Çalışanların nitelikli ve niteliksiz iş durumlarına göre maaş aldıklarını anlatan Latifoğlu, asgari ücretin altında çalışmak zorunda kalan işçiler olduğunu belirtti.

Latifoğlu, denetimsizliğin bu konudaki en büyük sorun olduğuna dikkat çekerek, yetkilileri göreve davet etti.

KIBRIS

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2016, 04:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1