banner2
banner34

KTTB, Dünya KOAH günü dolayısıyla mesaj yayımladı

KTTB, Dünya KOAH günü dolayısıyla mesaj yayımladı
banner45

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Dünya KOAH Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. 
Mesajda, Dünya Sağlık Örgütü'nün katılımıyla oluşturulan “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına (KOAH) Karşı Küresel Girişim Grubu'' tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü çarşamba gününün Dünya KOAH Günü olarak belirlendiği anlatıldı.
KOAH’ın, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret edilerek, küresel hastalık yükü çalışması verilerine göre bu hastalığın yılda 2,9 milyon ölüme neden olduğu kaydedildi.
Mesaj şöyle devam etti:

banner37
“Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5,5’inden sorumludur. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. KOAH havayollarını daraltır, solunumu güçleştirir. Genellikle kronik bronşit ve amfizem zemininde gelişen KOAH hastaları öksürük, balgam, nefes darlığı şikayetlerine sahiptirler”.
EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ SİGARA KULLANIMI
KOAH için en önemli risk faktörünün sigara kullanımı olduğu vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Sigara içenler, içmeyenlere göre, daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler. Diğer tip tütün kullanımı (pipo, puro, nargile vb.) ve çevresel tütün dumanı da KOAH gelişimine neden olur. Öte yandan özellikle biyomas yani odun, tezek ve benzeri yakıtların yanmasına bağlı olarak gelişen iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı işyerlerinde çalışmanın; en önemli çevresel risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Risk faktörlerine maruziyet öyküsü olan kişilerde, öksürük, balgam ve eforla nefes darlığı olan hastalarda KOAH tanısı düşünülmelidir. Fakat tanı, solunum fonksiyon testleriyle doğrulanmalıdır. Etkili bir tedavi programı için ise, hastalığın değerlendirilmesi ve izlenmesi, risk faktörlerinin azaltılması, farmakolojik tedavi ve farmakolojik olmayan (solunumsal rehabilitasyon programları, oksijen tedavisi ve sınırlı sayıdaki vakada uygulanan cerrahi girişimler) tedavi yaklaşımları önemlidir. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH’ a dikkat çekmek, KOAH’ın doğru ve erken tanısı, uygun ve yeterli tedavisi ile hastalarımızın kaliteli bir yaşam sürdürmeleri önemlidir. Hastalıkları önlemenin en önemli kısmı farkındalık oluşturmakla başlar. KOAH hastalığıyla mücadele için, sigarayı bırakın. Akciğerlerinize yardım etmek için yapabileceğiniz en önemli şey budur. Nefesiniz hayatınızdır”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1