banner2
banner34

Kuraklık fena vuracak!

Ekonomistler, kuraklığın sübvansiye edilmemesi halinde, hayvan yemi fiyatlarında yaşanacak artışın, et, süt ve süt ürünlerinin fiyatlarına da yansıyacağı uyarısında bulundu

Kuraklık fena vuracak!
banner45

Sonbahar ve kış mevsimlerinin bu yıl yağışsız geçmesi nedeniyle yaşanması beklenen kuraklık çiftçi ve hayvancılara kâbuslar gördürürken, ekonomistler, kuraklık nedeniyle sübvanseye yapılmaması halinde hayvan yemi fiyatlarında yaşanacak artışın, et, süt ve süt ürünlerinin fiyatlarına da yansıyacağı görüşünde.

Ekonomistler, kuraklık nedeniyle kuru ziraatın olumsuz etkileneceğini, arpa buğday ve samanın başka ülkelerden ithal edilmek zorunda kalınacağı nedeniyle de paranın ülkeden çıkacağına dikkat çekti.

Çiftçileri ayakta tutacak Tarım Sigorta Fonu’nun gerekli tazminatlara yetmeyeceğini ve bu nedenle kamu maliyesine yük bineceğini belirten ekonomistler, kuraklığın ülkemizin kaderi olduğunu bu nedenle de tarımda artık yeni üretim politikalarının belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Saydam: Ülkeden para çıkacak

Gazetemiz KIBRIS’a konuşan Ekonomist Göksel Saydam, kuraklığın ülke ekonomisi için zarar olacağını söyledi.

Göksel Saydam, öncelikle tarımsal üretimde kuru ziraatın olumsuz etkileneceğini, arpa, buğday ve samanın başka ülkelerden ithal edilmek zorunda kalınacağını kaydetti.

Kuraklık nedeniyle çiftçilerin ayakta kalabilmelerinin sağlanması için 2 kaynaktan yararlanılması gerekeceğini belirten Saydam, bunun Tarım Sigorta Fonu olduğunu, ancak bu fonun yetmeyeceği için bütçeden de karşılanma olacağını bildirdi.

Göksel Saydam, kuraklığın, bütçeye yük getireceği gibi, ihtiyaç olan kuru ziraat ürünlerinin de yurt dışından alınacağı için paranın ülkemizden çıkacağını ifade etti. Saydam, bu nedenle et, süt ve süt ürünlerinde fiyat artışının yaşanabileceğini dile getirdi.

Göksel Saydam, kuraklık yaşandığı için hayvancıların yem girdilerinin pahalı olacağını, eğer kuraklık yaşanmamış olup arpa, buğday ve saman ülkede üretilseydi, maliyetin daha az olacağına işaret etti.

Yeni hükümetin Tarım Bakanı Erkut Şahali’nin, çiftçiyi, slaj yapımına yönelterek, önlem almaya çalıştığını ifade eden Saydam, kuraklığın bu ülkenin kaderi olduğunu, bu coğrafi gerçekler de dikkate alınarak, tarım politikasında yeni düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Güryay: Sübvansiye olmazsa fiyatlar aratacak

Ekonomist Erdal Güryay, KIBRIS’a yaptığı değerlendirmede, kuraklık tazminatının ödenebilmesi için finansmanın gerekli olduğunu bildirdi.

Erdal Güryay, eğer Tarım Sigorta Fonu’nda yeterli para yoksa bu kez kamu maliyesinin devreye gireceğini belirtti.

banner37
Üretim düşük olacağı için hayvancıların yem ihtiyaçlarının da karşılanması gerekeceğini anlatan Güryay, yeteri kadar üretilmeyen ürünlerin fiyatlarının da yüksek olacağına değindi.

Erdal Güryay, yeterli ürün olmadığı için de ithalatın gerekeceğini söyledi.

Devletin gerekli sübvansiyeyi yapmaması halinde hayvan yemi fiyatlarında artış olacağını kaydeden Güryay, sübvansiye yapılması halinde ise yem fiyatlarında artış yaşanmayacağını, et, süt ve süt ürünlerinde de fiyatların artmayacağını anlattı.

Güryay, ancak bu sübvansiyeyi karşılayabilecek kamu maliyesi olup olmadığını bilmediğini aktardı.

Ülkemizdeki Tarım Sigorta Fonu’nun verimli bir sistem olmadığına değinen Güryay, kuraklığın ülkemizde çok sık görüldüğünü, sık olması nedeniyle de finansmanın yetmediğini ve kamu maliyesine yük olduğunu belirtti.

Erdal Güryay, Tarım Sigorta Fonu sisteminde değişiklik yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Şafaklı: Yeni üretim politikası yaratılmalı

Ekonomist Okan Veli Şafaklı’nın değerlendirmelerine göre de kuraklık ciddi sıkıntılar yaratacak.

Okan Veli Şafaklı, çiftçilerin kuraklık nedeniyle kaynak isteyeceklerini, çiftçilerin aktivitelerini devam ettirebilmeleri için bu kaynağın da sağlanması gerekeceğini açıkladı.

Türkiye ile mali protokol çerçevesinde kaynak aktarımı için net bir durumun daha ortaya çıkmadığını ifade eden Şafaklı, çiftçilerin borçlandıklarını, ciddi yükümlülük altına girdiklerini söyledi.

Şafaklı, kaynak yaratılmazsa zincirin bozulacağını ve kuraklığın sisteme zarar vereceğini belirtti.

Tarımın yeniden yapılandırılması, arpa yerine, Türkiye’den gelen su ile katma değeri daha yüksek ürünlere yönelmek gerektiğini anlatan Şafaklı, rekabet ve avantajı olan yeni bir üretim politikası yaratılması gerektiğini kaydetti.

Okan Veli Şafaklı, şunları kaydetti:

“Et, süt ve süt ürünlerinde fiyat artışı yaşanabilir. Hayvancıların bala ve arpaya ihtiyaçları vardır. Kuraklık olması, bu girdilerin pahalı olması demektir. Arpa ve balanın ithali de pahalıdır. Bu da fiyatların artacağına işarettir. Bu, et kaçakçılığının artacağı anlamına da geliyor.”

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2018, 07:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1