banner2
banner34

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin suya yaklaşık yüzde 200 oranında zam

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin suya yaklaşık yüzde 200 oranında zam
banner45
banner46

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin suya yaklaşık yüzde 200 oranında zam yapması, vatandaşı çileden çıkardı. Suyun yanı sıra temizlik ve kanalizasyon ücretlerine de büyük zam yapan Lefkoşa Türk Belediyesi’ne vatandaşın öfkesi büyük… KIBRIS 26 Nisan 2023 Çarşamba 14:01 Özel Haber YÜKSEK FATURALAR KABUS OLDU... Dünyanın en pahalı elektriğini ödeyen vatandaşlar, suya yapılan okkalı zamları da görünce adeta çılgına döndü. Zamların hızına yetişemeyen vatandaşlar, çarşıda pazardaki pahalılıktan dert yanarken, şimdi de can yakan su faturaları karşısında ne yapacağını şaşırdı. Lefkoşa’da nisan ayının “uçuk” su faturalarını gören vatandaşlar, KIBRIS’a, “Ne elektrik, ne su faturalarına gücümüz yetiyor. Mağdurduk, daha da mağdur olduk” diye dert yandı. HANGİ HİZMETİN BEDELİ?... Yüksek su faturalarını ellerine alıp inceleyen vatandaşlar, gözlerine inanamadı. Lefkoşa Türk Belediyesi sınırlarında 40 ile 50 TL ya da 100-200 TL arası su bedeli ödeyen vatandaşların faturaları 300-500 TL’lere, hatta 1000 TL’lere kadar fırladı. “Temizlik resmi” ve “Kanalizasyon bedeli” olarak 200-300 TL istenmesi ise vatandaşın öfkesini büyüttü. Vatandaşlar “Evin etrafı çöpten, pislikten geçilmiyor. Bir de hizmet bedeli adı altında 200-300 TL temizlik parası alıyorlar.

Hangi temizliğin ücreti bu?” diye sordu.

Emine Gül ÖZER    Havalar ısınmaya başladı, su tüketimi de kışa oranla hayli arttı. Ayrıca yasada yapılan değişiklikle uzun yılların ardından suya ve çeşitli harçlara zam gelmesi, vatandaşın su faturasını oldukça büyüttü.     Başkent Lefkoşa’da nisan ayı su faturaları o kadar yüksek geldi ki vatandaşlar gözlerine inanamadı. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin sadece suya yaklaşık yüzde 200 ile temizlik ve kanalizasyon ücretlerine hatırı sayılır oranda zam yapması, pahalılık ve zam furyası karşısında iyice bunalan vatandaşları çileden çıkardı.    Daha önce 100-200 TL arası su faturası ödeyen vatandaşlara bu ay gelen zamlı faturalar, büyük tepki topladı.   

Faturalarında 400-1000 TL arası ücret gören vatandaşlar adeta çılgına döndü.  Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) suyun tonunu 6,5 TL’den 18,30 TL yapması, faturalara oldukça yüksek rakamlarla yansıdı. Vatandaşlar, asgari ücretin yüzde 25’ine tekabül eden zam karşısında neye uğradığını şaşırdı.    Su bedeli 30-50 TL’lerde olan vatandaşların, “kanalizasyon bedeli” ve “temizlik bedeli” adı altında 300 küsur TL ödemesi de cabası.    Ödedikleri temizlik bedelinin karşılığını görmediklerinden yakınan vatandaşlar, KIBRIS’a dert yandı.  Vatandaşlar, “Evin etrafı çöpten, pislikten geçilmiyor. Bir de hizmet bedeli adı altında 200-300 TL temizlik parası alıyorlar. Hangi temizliğin ücreti bu?” diye sordu. Vatandaşlar ne dedi?

banner37
Kader Küçükgöde:    “Bu ay 480 TL su faturası ödedim. Gördüğüm fiyatlar karşısında şoktayım. Her şeye zam zam, nereye kadar? Temizlik bedeli adı altında para topluyorlar, toplasınlar ama biz bu hizmetin karşılığını neden göremiyoruz? Suyu 30 TL kullanıyorsak 300 TL hizmet bedeli ödüyoruz.”

Ergün Çobanoğlu:    “Yandık, vatandaşın halini anlayan kalmadı. Bu pahalılıkta belediye gibi kurumların yüzde 200-300 zam yapması çok saçma. Kimse kusura bakmasın ama insanların yollara dökülmesi lazım ki dengeleyebilelim durumu, sesimizi duyuralım. Belki devletle halk arasında bir orta yol bulunur. 200 TL gelen su faturası 600 TL geldi. Asgari ücretle geçinen bir aile hangi birini halletsin. Her şey zamlı, fiyatlar astronomik.”

Yeşim Allı:    “Su fiyatları astronomik rakamlara ulaştı gerçekten. Bu yükseklik, vatandaşın durumunu çok zorluyor. Fiyat artırıp zam yapmak neden? Ödeyebilen var, ödeyemeyen var. Bu konuda vatandaş düşünülmeli. Hizmet bedeli adı altında toplanan ücretler nereye gidiyor, çevremiz temiz değil, her yer çöp içinde ama su faturasından yüksek temizlik bedeli alınıyor. İnsanlar sürekli bir şeyleri öteleyerek hayatını idame ettiriyor. Kıyafet, giyim ötelenebilir ama su ve elektrik faturalarını insanların öteleme şansı yok.”

Mehmet İşleyen:    “Artık geçinemiyoruz. Asgari ücret yükseldi diyorlar ama gelen zamlarla kıyaslandığında para sıfırlanıyor. Dövize karşı sıfıra indi TL. Her şeyin fiyatı çok yüksek, insanların alım gücü düştü, bir de yüksek faturalar karşısında mağdur oluyoruz. Evlere fahiş fiyatlar geliyor, iş yerleri evlerden de beter. Faturaları görünce şok geçiriyorum. Biri artık buna dur demeli.”

Ahmet Havuş:    “Seçimden sonra her şeye zam geldi. Ne elektrik, ne su fiyatına güç yetiyor. Vatandaş olarak mağduruz, asgari ücretle çalışıyoruz. 2 kişiyiz 500 TL su geliyor, bin-bin 500 TL arası elektrik geliyor. Bunlar nasıl rakamlar? Evin etrafı çöplükten geçilmiyor, bir de hizmet bedeli adı altında 200-300 TL temizlik bedeli alıyorlar. Hangi temizliğin ücreti bu?”

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1