banner2
banner34

Makine Mühendisleri Odasından ilave tedbir önerisi

Makine Mühendisleri Odasından ilave tedbir önerisi
banner45

Kıbrıs Türk Makina Mühendisleri Odası, ülkede gelecek hafta “tamamen ya da kısmen” kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte binlerce öğrencinin adaya gelmesinin beklendiği yönündeki açıklamalara işaret ederek, okul ve oteller ile ilgili ilave tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. 
Oda, ayrıca bu tedbirlerin alındığını ve uygulandığını teyit etmek için “Pandemi Yönetim Kurulları”nın oluşturulması gerektiği görüşünü de ortaya koydu.
Kıbrıs Türk Makina Mühendisleri Odası (KTMMOB) Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkede koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele verildiğine işaret edilerek, Oda tarafından makina mühendisliği disiplini ile ilgili donanımlarda alınacak Kovid-19 tedbirlerinin detaylı bir şekilde 24 Eylül tarihinde ilgili birimlere iletilmiş olduğu hatırlatıldı.

banner37
“Belli ki önümüzdeki hafta tamamen veya kısmen açılış olacaktır ve on binlerce öğrencinin de adaya geleceği konusu açıklanmıştır. Açılış ve öğrencilerin adaya getirilmesi ile ilgili kapanma sürecindeki tedbirlere ilave tedbir alınmalıdır” denilen açıklamada, Makina Mühendisleri Odası, okul ve oteller ile ilgili gerekli tedbirlerin alındığını ve uygulandığını teyit etmek için “Pandemi Yönetim Kurulları” oluşturulması gerektiğini de belirtti. 
Açıklamada, Oda tarafından, hijyen, mesafe ve maske kullanma tedbirlerine ilaveten yapılan öneriler şöyle:
“Tüm toplu taşıma araçlarında, üflemeli sistemler çalıştırılmamalıdır. Havalandırma yapılacaksa araç tavanına monteli havalandırma kapakları, araç hareket yönünün ters yönünde açılmalıdır. Açılabilen pencere varsa sadece havalandırma için 1/4 oranında açılmalıdır. Toplu taşıma araçlarında her koltukta 1 kişi olmalı, art arda olan koltuklarda çapraz (diagonal) oturulmalıdır. Toplu taşıma araç şoförleri, maskeye ilave olarak koruyucu yüz siperi de kullanmalıdır. Tüm toplu taşıma araçları, seferlerinden sonra hijyen işlemi ile temizlenmeli, en az 15 dakika tam havalandırılmalı ve girişlerde dezenfektan bulundurulmalı. Merkezi havalandırma sistemleri toplu alanlarda mutlaka kapatılmalıdır. Münferit odalarda sadece kalan insanlar olmalı, giriş çıkış olmamalı. Hasta odalarında merkezi havalandırma en düşük fan hızında olmalı veya münferit ısıtma cihazı kullanılmalı. Asansör kullanımı kısıtlanmalı, kullanılması halinde mesafe dikkate alınacak şekilde zeminde durma yerleri işaretlenmelidir. Asansörlerde fanlar pozitif yönde çalıştırılmamalıdır. Toplu taşıma araçlarında ve asansörlerde, COVİD-19 önlemleri pano halinde asılmalıdır. Açılış yapacak olan kurumların, toplu yaşam/kullanım alanları ile ilgili aldıkları tedbirleri gösteren ve bu tedbirlerin denetiminden sorumlu olan bir personeli belirlemesi ve yazılı olarak uygun yerde pano halinde asılmasını sağlamalıdır. Sınıflar, kapalı alanlar, odalar vb. yerler imkân olması halinde, yüksek verimlilikte filtreli merkezi havalandırmalardan istifade ederek, düşük fan hızlarında %100 temiz hava ile iklimlendirilmelidir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1