banner2
banner34

Meclis Genel Kurulu toplandı

Meclis Genel Kurulu toplandı
banner45
banner47

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 11.30’da Zorlu Töre başkanlığında 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye devam etmek üzere toplandı.

Gündemde bugün 11 milyon 535 bin TL’lik Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman), 236 milyon 796 bin 700 TL’lik Mahkemeler, 1 milyar 996 milyon 600 bin TL’lik Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, 362 milyon 417 bin 980 TL’lik Dışişleri Bakanlığı, 4 milyar 142 milyon 368 bin 200 TL’lik Milli Eğitim Bakanlığı ve 3 milyar 115 milyon 355 bin 400 TL’lik Sağlık Bakanlığı bütçeleri bulunuyor.

İlk olarak 11 milyon 535 bin TL’lik Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesi görüşülüyor.

Ombudsman bütçesi Meclis’ten geçti

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, 11 milyon 535 bin TL’lik Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) görüşüldü.

Konuşmaların ardından bütçe oybirliğiyle geçti

-Barçın

İlk konuşmayı CTP Milletvekili Devrim Barçın yaptı.

Barcın, hukuk devleti noktasında Ombudsmanın görevinin önemli olduğunu söyleyerek, bütçeye bakıldığında yüzde 80’inin personel gideri olduğunu belirtti.

banner37
Barçın, hizmet binası kiralama giderinde yüzde 133 artış öngörüldüğünü söyleyerek, bir daire alınacak paranın kiralama gideri olarak verildiğini belirtti.

Kira giderlerinin dövize endekslenmesi noktasında ciddi bir sıkıntı bulunduğunu söyleyen Barçın, hükümetin döviz üzerinden bina kiralamayı daraltacak adımlar atması gerektiğini kaydetti.

Barçın, şu anda yeni ombudsman atanmasının ardından 6 aylık raporun sitede bulunmadığını, bu konuyu takipte olduklarını ifade etti.

Ombudsmanı proaktif bir yönetim izlenerek toplumdaki güvenin zedelenmesinin önüne geçilmesi ve başvuruların sonuçlandırılması gerektiğini kaydetti.

-Özdenefe

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, demokratik toplumlarda yürütme ve kamunun sağlıklı çalışmasını organize eden bir kurum olduğunu belirtti.

Ombudsman raporlarının mahkeme kararı kadar önemli olduğunu, hassasiyetle uygulamaya konması gerektiğini söyleyen Özdenefe, kurumun Anayasada yeri olduğunu kaydetti.

Özdenefe, kurumun aktif bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi.

Ombudsmanın 6 ayda bir rapor Meclise sunulması ve halkın bilgisine getirilmesi gerektiğini söyleyen Özdenefe, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin bir kez bile toplanmadığını bunun “kabul edilebilir” olmadığını savundu.

Özdenefe, gerek Ombudsman gerek kurumun raporlarının hızlandırılması ve raporların komitede ivedilikle görüşülerek halkın bilgisine getirilmesi talebinde bulunarak aksi halde katılımcı demokrasiden bahsetmenin mümkün olmayacağını savundu.

Mevzuatta değişiklik yapılarak, münhal açılması ve hukukçu ile birlikte eksik olan kadroların doldurulması gerektiğini dile getiren Özdenefe, Ombudsmanın güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2023, 12:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1