banner2
banner34

Meclis'te Din İşleri Başkanı'nın sözleri tartışıldı

Meclis'te Din İşleri Başkanı'nın sözleri tartışıldı
banner45
banner46

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal'ın tartışma yaratan sözleri tartışıldı. Meclis Başkanı Zorlu Töre sık sık milletvekillerini hep bir ağızdan konuşmamaları için uyardı.

Genel Kurul’da ilk olarak Birleştirilmiş Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi okunarak oy birliğiyle kabul edildi.

-İncirli: "Büstler için yeniden özenli bir çalışma yapılmalı"

Ardından 62. madde tahtında CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli söz aldı.

İncirli, Meclis avlusundaki büstlerin açılışına değinerek, işler aceleye geldiğinde sorunlar yaşanabildiğini, liderlerin Meclis avlusunda bulunan ve açılışı geçtiğimiz hafta yapılan büstlerinin toplumun bütün katmanları tarafından “rahatsızlıkla karşılandığı” görüşünü ifade ederek, yeniden özenli bir çalışma yapılması beklentisinde olduklarını söyledi.

“Karanlığın üzerimize doğru geldiği bir hafta oldu geçtiğimiz hafta” diyen İncirli, zihinlerin ve elektrik kesintisi nedeniyle evlerin ve iş yerlerinin karanlığa büründüğünü, ülkede istenilenin karanlık değil aydınlık olduğunu belirtti.

Elektrikle ilgili yatırım ve üretim eksikliği olduğunu kaydeden İncirli, bunu düzeltmekle, kesintileri sona erdirmekle ilgili planın ne olduğunu sordu.

Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın bir seminerde yaptığı konuşmalara değinen İncirli, “Bu konuşma bütün Kıbrıslı Türkleri en derinden rahatsız etmiştir. Kadınların temel insan haklarına ve demokrasiye saldırıdır” dedi.

İncirli, soruşturma açılacağının söylendiğini ancak yapılması gerekenin Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın derhal görevden alınması olduğunu söyledi.

İncirli, Kıbrıslı Türklerin çağdaş, laik, demokratik bir düzende yaşamak istediklerini belirtti.

-Arıklı: "Santraldaki arızalar giderildi, Güney Kıbrıs'tan da elektrik temin edildi"

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, kış aylarında insanların ısınmak istediği için elektrik tüketiminde pik değerin yükseldiğini, bu sırada santrallerde bazı arızalar yaşandığını söyleyerek, arızaların giderildiğini, Güney Kıbrıs’tan da elektrik temin edildiğini açıkladı.

AKSA ile görüşmelerin tekrar başlayacağını, kablo ile çift yönlü elektrik getirilmesi konusunun temel şart olduğunu dile getiren Arıklı, 2024’e kadar AKSA ile bu görüşmelerin bitirilmesi gerektiğini belirtti.

Arıklı, kablo ile elektrik getirilmesi konusunda sorunları aşmanın AKSA’nın görevi olduğunu kaydetti.

Uzlaşılamaması halinde başka firmalarla da görüşmeler yapılabileceğini belirten Arıklı, görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Arıklı, şu anda üretim azlığından kaynaklı elektrik kesintilerinin sona erdiğini belirtti.

Güneş enerjisi sistemiyle Türkiye’ye enerji satılabileceğini dile getiren Arıklı, güneşten faydalanmak gerektiğini, bu enerjiyi üretip satmak durumunda olduklarını kaydetti.

Arıklı, yeşil mutabakata uygun adımların engellenmeyeceğini düşündüklerini söyleyerek, Güney Kıbrıs ile enterkonnekte sistem bulunduğunu, bir an önce Türkiye ile enterkonnekte sistemine geçilmesi gerektiğini ifade etti.

- "İnşallah hoca bu tip maksadını aşan sözler sarf etmez... Bir ilahiyatçı olarak Ahmet Ünsal’ı vicdani ile baş başa bırakıyorum"

Din İşleri Daire Başkanın sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyleyen Arıklı, “İnşallah hoca bu tip maksatını aşan sözler sarf etmez” dedi.

İslam’ın kadınları birçok konuda erkekten daha üstün kıldığını dile getiren Arıklı, zaman içinde uydurma hadislerle bu hakların gasp edildiğini, kadına Kur'an'ın verdiği hakları aynen iade edilmesi gerektiğini söyledi.

banner37
Arıklı, Ünsal'ın sözlerinde dayatma zorlama olmadığını, bir fikir ortaya atıldığını, bunun o çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Ahmet Ünsal’ın fikirlerini kendi şahsi düşüncesi olarak aktarmadığını, birtakım “uydurma hadislerden yola çıkarak bu tip şeylerin ortaya atılabildiğini” söyleyen Arıklı, baskı ve dayatmanın değil; nasihatin söz konusu olduğunu, Ünsal’ın düşüncesini aktardığını belirtti.

Arıklı, “Bir ilahiyatçı olarak Ahmet Ünsal’ı vicdani ile baş başa bırakıyorum” dedi.

-Şan elektrikteki arızaları anlattı

Maliye Bakanı Alişan Şan, (Teknecik'in sigortalı olduğu) konu edilen şirketle bir alakası bulunmadığını söyleyerek, yasalara uymayan bir şirket varsa hukuk ve yasa önünde yaptırıma maruz kalacağını belirtti.

Şan, elektrik kesintilerinin sebebinin kendisinin önceden bağlantısı bulunan bir şirket olduğuna yönelik iddialar bulunduğunu söyleyerek, elektrik kesintilerinin arıza kaynaklı olduğunu söyledi.

Arızaların kaynağıyla ilgili detaylı bilgi vererek, sıkıntılı jeneratörin tamirinin yapıldığını kısa süre sonra arıza meydana geldiğini, o hasarın ne olduğu anlaşılmadan yeniden başka bir hasar olduğunu belirten Şan, sigorta şirketinin belirlenen hasarın ödemesini yapmakla mükellef olduğunu, ikinci hasar oluştuktan sonra bazı nedenlerle hasar tespitin oraya çıkmadığını, henüz sigorta şirketine ulaşmadığını ifade etti.

Şan, ödemenin prosedür tamamlandığında yapılacağını, halkın sorun yaşamaması adına diğer jeneratörlerin devreye girdiğini kaydetti.

Şan, üretim eksikliğinin tek sebebinin sigorta şirketi olduğu yönündeki görüşlerin ve şirketin de da kendisine bağlanmasının doğru olmadığını söyledi.

-Erhürman

Meclis'te daha sonra CTP Genel Başkanı Tuhan Erhürman, usulle ilgili söz aldı. Erhürman, eleştirilere hükümet adına Arıklı’nın söz alarak cevap verdiğine işaret ederek Başbakan ve Başbakan Yardımcısının konuşmamasını eleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu olmasına rağmen Arıklı’nın her konuda bilgi paylaştığını belirten Erhürman, Arıklı’nın kişisel görüşlerini merak etmediklerini, yaşanan olayla ilgili hükümet adına verilen cevabın "vicdanla baş başa bırakmakla" bittiğini belirtti.

“Bu kişi uydurma hadislere dayanarak mı açıklama yapıyor diye Arıklı’ya soruyorum, cevabı 'evet' oluyor. Bu kişi bu işi icra etmeye devam ediyor” diyen Erhürman, “Bu durumda yapılması gereken vicdanla baş başa bırakmak mı, herkes vicdanıyla baş başa kalacaksa size niye gerek var? Devlete, hükümete gerek yok o zaman. Burası vicdan muhasebesi yapılacak yer değil” dedi.

Erhürman, ortada soruşturulacak bir durum olmadığını, neyin soruşturulacağını sordu.

Uydurma hadislerle konuşan Din İşleri Başkanı'yla ilgili tespitin yapıldığını, tespitin gereğinin görevden alınma olduğunu dile getiren Erhürman, bunun yapılması gerektiğini ifade etti.

-Arıklı: "Ünsal'ın konuşması fikir özgürlüğü içinde değerlendirilmeli"

Yeniden söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yüce kitapta yer alan kadın haklarının, erkek hegemonyal bir sistem içinde kadınların elinden almaya çalışan bir kesim bulunduğunu, hadislerle bu hakların ellerinden alınmaya çalışıldığını söyledi.

Ahmet Ünsal’ın o hadis kitaplarından bu görüşleri aktardığını dile getirdiğini belirten Arıklı, kendi düşüncesini anlattığını, laik devletin din işlerine karışamayacağını, devletin bir hocaya "sen bunu anlatamazsın" diyemeyeceğini kaydetti.

Arıklı, konuşmanın fikir özgürlüğü içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

-Erhürman: "Hukukun koyduğu sınırları aşan kişiler görevden alınmalı"

Tekrar kürsüye gelen CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise yapılan konuşmalarda “sapla samanın karıştırıldığını” söyleyerek, Anayasa ve genel ilkelere karşı konuşmalar yapıldığını ifade etti.

Erhürman, Din İşleri Başkanı'nı hükümetin atadığını, kamu hizmeti yaptığını hatırlattı.

Devlet görevlisinin düşünce özgürlüğü kapsamında “aklına her geleni söyleyemeyeceğini” kaydeden Erhürman, hukukun koyduğu sınırları aşan kişilerin görevden alınması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Birleştirilmiş Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1