banner2
banner34

Medya Okuryazarlığı: Çok Noktadan Çok Kişiye Çok Boyutlu İletişim

Medya Okuryazarlığı: Çok Noktadan Çok Kişiye Çok Boyutlu İletişim
banner45
banner46

Avrupa Komisyonu’nun desteği ile 27 Nisan 2022 Çarşamba günü düzenlenen "Medya Okuryazarlığı: Çok Noktadan, Çok Kişiye, Çok Boyutlu İletişim” konulu webinarda dijital kimlik kavramı tartışılırken aynı zamanda AB’nin medya okuryazarlığı ile ilgili politikaları da ele alındı. İnternet üzerinden düzenlenen etkinlik, AB Bilgi Merkezinin Facebook sayfasında da canlı olarak yayınlandı.

https://www.facebook.com/ABBilgi/videos/521993919500273

Prof. Dr. Erol Nezih Orhon’un katılımı ile Gazeteci Yazar Sami Özuslu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte medya okuryazarlığının hiçbir zaman bugünkü kadar önemli olmadığından bahsedilerek, söz konusu kavramın kitap, TV ve internet dahil olmak üzere her türlü medyayı analiz etme ve üretme yeteneği olduğundan bahsedildi. Yaşına bakılmaksızın tüm vatandaşlar için çok önemli bir beceri olmasının yanı sıra medya okuryazarlığı ile ülkelerin bilgili öğrenciler yetiştirme, öğrencileri yüksek vasıflı teknik işlere dahil etme hedeflerine ve kalkınmaya katkısına da değinildi.

banner37
Prof. Dr. Erol Nezih Orhon’un interaktif anlatımı ile gerçekleştirilen etkinlikte günümüzde medyanın etki, kapsam ve yönlendirme gibi nitelikleri nedeniyle bütün bireylerin üzerinde önemli bir kontrol gücüne sahip olduğuna vurgu yapılırken medyanın kontrol etkisinin olumsuz sorunlara yol açmaması için medya okuryazarlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekildi. Prof. Orhon konuşmasında, “Medya okuryazarlığı kavramı içerisinde çocuk ve medya düzlemine ailenin de katılması, yani belki de yeni bir tarifle aile okuryazarlığının da medya okuryazarlığının yanında üretilebilmesi gerekmektedir” dedi.

Etkinlikte tartışılan konular arasında ayrıca sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte güvenilir kaynaklara ulaşabilmeyi zorlaştıran bilgi çokluğu ve kirliliğinin küresel düzlemde nasıl bir sorun haline geldiği, manipüle edici, provoke edici, yalan ve yanıltıcı bilginin nasıl yayıldığı, bu tarz bilgi ve haberlerin nasıl ayırt edilebileceği ve bunlarla mücadele için yapılabilecekler yer aldı.

Kısa Bilgi:

18 Nisan 2018’de Avrupa Komisyonu’nun sosyal medya platformlarını düzenlemek için Code of Practice on Disinformation (Dezenformasyonda Uygulama Kuralları) tebliği kabul edildi. Tebliğin Ekim 2018’de genişletilmesiyle birlikte Facebook, Google, Twitter, Mozilla gibi platformların dışında reklam verenler ve reklam endüstrisi de anlaşmayı imzaladı. 11 Mart 2019’da ise AB kurumları ve üye devletlerdeki dezenformasyon uzmanlarının birlikte çalışabileceği ve hükümetler arasında proaktif iletişim ve dezenformasyona hızla tepki verebilmek için ‘hızlı uyarı sistemi’ (rapid alert system) geliştirildi. Sistem dolaşımda olan dezenformasyon kampanyalarını takip etmek veya düzenli olarak paylaşılan içerikleri analiz etmek ve raporları incelemek için AB tarafından etkin bir araç olarak görülmektedir. Haziran 2020’de ise Avrupa Parlamentosu tarafından Online Platformların Online Yasa Dışı İçeriğinin Denetimi (Online Platforms’ Moderation of Illegal Content Online) başlığıyla dijital hizmetler yasası taslağı yayınlandı. Online platformların düzenlemesine yönelik 8 Haziran 2000 tarih ve 2000/31/EC sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi (E-Ticaret Direktifi) ile AB içerisindeki bilgi toplumu hizmetlerinin (sosyal medya sağlayıcılarının) ve özellikle e-ticaretin bazı yasal yönleriyle ilgili düzenlemenin yapıldığı görülmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1