banner2
banner34

Nami'nin açıklamasına güneyden tepki geldi

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin dün Rum basınına verdiği röportaja Rum siyasilerden yanıt gelirken, Rum basını konuya ilişkin haberlere geniş yer verdi.

Nami'nin açıklamasına güneyden tepki geldi
banner45

Fileleftheros, “Çıkmazı Sağlamlaştırıyorlar – Kıbrıs Türk Tarafı Diyaloğun Yeniden Başlaması Umuduna Kapıyı Kapatıyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin dün gazeteye verdiği röportajda “kabul edilmeyeceğini bildiği koşullar koyarak aslında çözüm müzakerelerinin yeniden başlama ihtimaline kapıyı kapattığı” iddiasında bulundu.

Gazete, Nami’nin söyleşisine Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve Rum siyasi partilerden tepki geldiğini, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise Brüksel dönüşünde doğal gaz konusunda açıklamada bulunduğunu yazdı.

Habere göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis dünkü açıklamasında, Nami’nin sözlerine bakılarak üç sonuca ulaşılabileceğini, “Kıbrıs Türk liderliğinin, Türkiye’nin planlarına hizmet etmek adına, sadece Kıbrıslı Türklerin haklarını değil geleceğini de feda etmeye hazır olduğu sonucunun bunlardan ilki olduğunu” iddia etti.
Hristodulidis, “ikinci olarak ise, müzakere masasında doğal kaynaklar konusunda uzlaşılar bulunduğu halde Sn. Nami’nin koyduğu koşullara bakılarak, Türk tarafının müzakerelerin yeniden başlaması konusundaki isteksizliğinin net olduğu” iddiasında bulundu.

Hristodulidis, son olarak ise Nami’nin, Türkiye’nin niyetleri konusundaki sözlerinin aslında ABD, Fransa, İtalya, İsrail, Mısır ve doğal olarak da AB’ye yönelik birer uyarı niteliği taşıdığını da öne sürdü.

Partilerden Nami’ye tepkiler

Gazete bir diğer haberinde ise, Rum siyasi partilerin de Nami’nin dünkü söyleşisine “sert tepki” verdiklerini yazdı.

Habere göre AKEL, DİKO, EDEK ve Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği partileri yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, Nami’nin açıklamalarının Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarını sabote ettiğini ve krizin azalmasını engellediğini iddia ettiler.

banner37
Partiler ayrıca, Nami’nin Kıbrıslı Türklerin çıkarlarına hizmet etmediği, enerji konularının ortaklaşa idaresinin söz konusu olamayacağı şeklinde açıklamalarda bulunurken EDEK’ten ise AB’nin KKTC’deki her türlü çalışmaya yapacağı maddi katkının kesilmesi çağrısı geldi.

Anastasiadis: Tehditlerle çözüm olmaz

Öte yandan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Brüksel’den döndükten sonraki ilk açıklamasını dün yaptığını ve “halkımızın beklentilerini haklı çıkaracak bir çözüme tehditler altında ulaşılması mümkün değildir” dediğini yazdılar.

Habere göre Anastasiadis, “müzakerelerin başlayabilmesi için uygun koşulların oluşması gerektiğini” belirterek, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin, umut ve geleceğin olabilmesi için karşılıklı saygının da olması gerektiğini anlamaları gerektiğini söyledi.

Hrisostomos: Hata yaptılar pahalıya ödeyecekler

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos da Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) eylemlerine ilişkin dün açıklamada bulundu.

Hrisostomos, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki “kışkırtmalarının” Türkiye aleyhine işleyeceğini iddia ederek “Türkler de hata yapmaya başladılar ve bunu pahalıya ödeyecekler” şeklinde konuştu.

Hrisostomos, “Biz sürekli hata yaparken şükür ki onlar da bir kez hata yaptılar. Bu hatayı çok pahalıya ödeyeceklerine inanıyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1