banner2
banner34

Nüfusa oranla çöp fazlalığımız var...

Güzelyurt Belediye Müdürü Süleyman Aldağ, Güngör’deki vahşi çöp depolama alanının artık hizmet veremeyeceğini, çöp alma kapasitesi dolmak üzere olduğunu vurguladı

Nüfusa oranla çöp fazlalığımız var...
banner45
banner46

Güzelyurt Belediye Müdürü Süleyman Aldağ, çöp konusunda ülkemizde ciddi sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek “AB ölçütlerine göre ülke nüfusuna oranla çöp fazlalığımız var. AB’li uzmanlar bu konuyu anlamaya çalışıyor. Ancak tahminlerimize göre, yeme-içme alışkanlıklarımız ve savurganlığımız buna sebep olabiliyor. Kompost sistemini kullanmıyoruz, çöp ayrıştırma yapmıyoruz. Atıklarımız paraya dönüştürülemiyor” dedi.

Güngör’deki vahşi çöp depolama alanının artık hizmet veremeyeceğini belirten Aldağ, “Çok az zamanımız kaldı. Alan bir yıl daha çöp alabilir, çöp alma kapasitesi dolmak üzere. Başka projeler üzerinde duruluyor” şeklinde konuştu.

Aldağ, bir süre öncesine kadar Güzelyurt’a hizmet veren vahşi depolama alanı bulunduğunu ancak doğada ciddi tahribat yaşandığı için bu alanın geçtiğimiz yıl kapatıldığını söyledi.

Alanın kapatılmasının ardından Güzelyurt Belediyesi evsel atık çöp transfer istasyonunun inşa edildiğini belirten Aldağ, günde dört büyük çöp aracının istasyona taşıma yaptığını ifade etti. Aldağ, çöplerin transfer istasyonunda sıkıştırılarak TIR araca yüklendiğini bunun da Güngör’deki vahşi çöp depolama alanına taşındığını söyledi.

Güzelyurt Belediyesi’yle birlikte yürüttüğümüz “İş Başa Düştü” programında evsel atıklarla ilgili çalışmalar hakkında bilgi aldık.

Güzelyurt Belediye Müdürü Süleyman Aldağ, konuyla ilgili bizlere çok ilginç bilgiler verdi.

Evsel atıkların depolanması için Güzelyurt ve Lefke Belediyesi’nin müşterek bir transfer istasyonu yapmayı planladığını ifade eden Aldağ, inşaat ve yeşil atıkların geri dönüşüme kazandırılabileceği bir merkez üzerinde çalıştıklarını söyledi. Projenin maliyetinin 3 milyon TL’yi bulacağını belirten Aldağ, bunu AB’ye sunduklarını da kaydetti.

banner37
Bir TIR’da 25 ton çöp

Aldığımız bilgilerin ardından biz de işe koyulduk ve uygulama aşamasına geçtik.

Güzelyurt Belediyesi’ne ait transfer istasyonunda çöpleri sıkıştırma işlemi için rampanın altına TIR aracı hazırladık. Dört büyük kamyondan aktarılan yaklaşık 25 ton çöpü bir büyük TIR araca sıkıştırdık.

TIR’la birlikte biz de Güngör çöp alanına doğru yola çıktık. Devasa TIR aracın içinde yaklaşık 50 dakikalık yolculuğumuzdan oldukça endişeliydim.

TIR şoförü, Güzelyurt Belediyesi çalışanı Mahmut Erses, her gün tonlarca çöpü Güngör’e taşıdığını söyleyerek yaşadığı bazı sıkıntılardan söz etti. Erses, çift şeritli yolların TIR aracın geçebileceği genişlikte olmadığını ifade etti.

Sohbet ettiğimiz sırada Güngör çöp alanına gelmiştik. Girişte TIR araç tartıldı, fişimizi aldık ve kayıt yaptırdık.

Güngör vahşi çöp depolama alanındaki görüntü, korkunç ve iticiydi. Bölgeye yayılan koku, çok kötüydü.

TIR, küçük bir hamleyle çöpleri alana boşalttı. Çöplerin üzerinden ezici bir araç geçti ve çöpler toprakla karıştırıldı. İşlem yaklaşık yarım saat sürdü.

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2017, 06:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1