banner2
banner34

Ortak kutlama

1 Mayıs İşçi Bayramı, Kıbrıslı Türk ve Rum sendikaların ortak organizasyonuyla ara bölgedeki Taksim Sahası’nda kutlandı

Ortak kutlama
banner45

EŞ ZAMANLI: Ortak 1 Mayıs kutlamasına Kuzey’den katılan sendikalar Kuğulu Park’ta toplandı. Güney’deki sendikalar ise Rum Maliye Bakanlığı önünde bir araya geldi. İki taraftan ortak kutlamaya destek veren örgütler eş zamanlı olarak Taksim Sahası’nda buluştu

ÇÖZÜM VURGUSU: “Çözüm, Yeniden Birleşme, Sosyal Adalet” sloganıyla gerçekleştirilen Ortak 1 Mayıs etkinliğinde, en çok “Kıbrıs’ta barış engellenemez” ve “Barış hemen şimdi” sloganları atıldı. Etkinlik süresince sahne alan Birleşik Kıbrıs Müzik Topluluğu ise barış türküleri seslendirdi

 

LİDERLERE ÇAĞRI: Etkinliğin ortak açıklaması Türkçe ve Rumca olarak okundu. Açıklamada, Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek bir çözüm için iki toplum arasındaki uzlaşma yolunun görüşmeler olduğu vurgulandı. İki lidere görüşmeleri başlatma çağrısı yapıldı

1 Mayıs İşçi Bayramı, Kıbrıslı Türk ve Rum sendikaların ortak organizasyonuyla ara bölgedeki Taksim Sahası’nda kutlandı. Ortak kutlamaya destek veren sendikalar önce Kuzey ve Güney’de ayrı ayrı miting ve yürüyüş gerçekleştirdi.

Kuğulu Park’ta toplandılar

Ortak 1 Mayıs kutlamasına Kuzey’den destek veren sendika, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler Kuğulu Park’ta toplandı. Kortej halinde Girne Kapısı-Cumhurbaşkanlığı güzergahını takip eden katılımcılar, Ledra Palace Sınır Kapısı’ndan ara bölgeye, etkinliğin yapıldığı Taksim Sahası’na girdi.

Maliye Bakanlığı önünden yürüdüler

Ortak kutlamaya Güney’den destek veren sendika, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler ise, Rum Maliye Bakanlığı önünde toplandı. Geleneksel trampet ekiplerinin eşlik ettiği gruplar kendi flama ve pankartlarıyla Ledra Palace Otel önünden geçerek Taksim Sahası’na girdi.

Ortak kutlamanın sloganı

Ortak kutlama “Israrlıyız: Çözüm, Yeniden Birleşme, Sosyal Adalet” sloganı ile gerçekleştirildi. Etkinlik boyunca en çok atılan sloganlar ise “Kıbrıs’ta barış engellenemez” ve “Barış Hemen Şimdi” oldu. Etkinliğe destek veren Kıbrıslı Türk Sivil toplum örgütleri ile sendikalar kuzeydeki çalışma yaşamına ilişkin sloganlar atarken, Kıbrıslı Rumlar da Güney çalışma yaşamına dikkat çeken sloganlar attı.

banner37
 

Ortak etkinlik ortak grup

Etkinlikte Kıbrıslı Türk ve Rum müzisyenlerin ortak grubu Birleşik Kıbrıs Müzik Topluluğu sahne aldı. Etkinlik boyunca iki dilde barış şarkıları seslendirildi.

 

Siyasiler de destek verdi

Ortak kutlamaya Kuzey ve Güney’den siyasiler de destek verdi ve fiilen katıldı. Güney’den AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun yanı sıra bazı milletvekilleri de katılırken, Kuzey’den Başbakan Tufan Erhürman, bazı bakan ve milletvekilleri ile 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da katılarak ortak etkinliğe destek verdi.

 

Ortak açıklama

Etkinliğin ortak açıklamasını Türkçe olarak Dev İş Genel Başkanı Hasan felek, Rumca olarak da PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis okudu.

Ortak açıklamada emekçilerin bu yıl da 1 Mayıs’ta sosyal eşitsizliklerle karşı karşıya kaldığı belirtildi, bölgede yaşanan savaşlar şiddetle kınandı. Kıbrıslı Rum ve Türk emekçiler olarak mücadele ve dayanışmanın artarak devam edeceği belirtilen açıklamada, Kıbrıs sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğine dikkat çekildi.

Açıklamada Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek bir çözüm için iki toplum arasındaki uzlaşmanın yolunun görüşmeler olduğu söylenerek iki lidere de bu konuda adım atılması için çağrı yapıldı.

Erdoğan GARİP/ Havadis

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2018, 08:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1