banner2
banner34

Pilli: Lefkoşa kapandı insanlar Mağusa’ya koştu

Pilli: Lefkoşa kapandı insanlar Mağusa’ya koştu
banner45

BRT’de yayınlanan “Manşet +” programında konuşan Sağlık Bakanı Ali Pilli, vaka artışlarındaki sebebin halkın alınan kararlara uymaması ve temaslıların kendisini gizlemesinden kaynaklandığını belirterek,  “Halk olarak virüsten değil, tebdirden kaçıyoruz”dedi.

Bakan Pilli halkı, sağlık Bakanlığının aldığı kararlar ile maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymaya davet ederek, “Yoğun bakımda sıkıntı yaşayan genç hastalarımız var, yazıktır, günahtır, kurallara uyalım, bu salgını kontrol altına alalım” şeklinde konuştu.

Pandemi hastanelerindeki hasta sayısının şu anda tolere edilebilecek bir noktada olduğunu ancak bu rakamların aşağıya doğru çekilmek zorunda olduğuna da vurgu yapan Bakan Pilli aşılama konusunda ise esas sorunun tedarik olduğunu ancak aşılamayı Mart ayı sonuna kadar tamamlama hedefinde olduklarını kaydetti.

 İş verenler temaslıları saklıyorlar. Geçen gün bunu gördük, tabi ki bunu saklamamaları lazım. Saklamalarının nedeni iş yerinin kapanmaması tabi bu yapılan çok yanlış.

Gençlerimize üzülüyorum, sanki onlara bir şey olmayacaklarını sanıyorlar. Fakat gençlerimizin de çok dikkatli olmaları lazım hastanede yatan gençleri gördüm ve çok üzüldüm.

Maske gerçekten çok önemli iki tarafta maskeli olursa yüzde 99 bulaşı önlüyor. Mesela geçen bir dairede böyle bir vaka ile karşılaştık pozitif olan birisi diğer arkadaşlarına bulaştırmadı çünkü neden herkez maskeli çalışıyordu.

Aşı konusunda Mart sonuna kadar tüm aşılamayı bitirmiş olacağız. Bunun planlamasını yaptık.

Pilli: 1 Hafta Sonra 20 bin aşı geliyor

1 hafta sonra 20 bin aşı gelecek ikinci doz aşıları olacak bunlar. Biz aşılamayı randevulu yapıyoruz. Hastanelerde aşılama yapılırken kalabalık olduğu söyleniyor. Tren yolunda bazı görüntüler yayınlandı basında, oradaki arkadaşlar bu sistemi uygulamaya daha yeni başladı.

Günde 5 bin aşılama

Aşılamayı günde 5 bin aşılama yapacağız. Bunu nasıl yapacağız diye soruyorlar tabi ki fazla mesai ile yapacağız. Test sayılarında az yaptığımız konusunda da eleştiriler var güneyde 7 bin bizde neden az diye. Bizim nüfusumuza göre test sayımız iyi durumda. Mesela dün 3600 test yapıldı. Tabi ki bu rakamında üzerine çıkabiliriz.

banner37
Şu anda vakalar iyi durumda 16 vakamız var tabi bu değişe bilir. Hemen vakaların düşmesini beklemeyin 1 hafta sonra bunun neticesini alacağız. 10 vaka 14 vaka ile bize sen kapanma yapamazsın diyorlardı. Onlarda haklı fakat sonrasında sayılar yükseldi. Bize evde kalacağım beni bırakın diyen çoğu kişi karantina kurallarına uymuyor. Genelde Türkiye ve dünyadaki bir çok ülkede evde karantina sistemi uygulanıyor. Bizde evde karantina sistemini sağlamış olsak çok daha iyi durumda olacaktık.

Şu anda gelen hastalarımız hepsi ağır durumda nedeni geç bildirmeleri saklamaları olduğu için. Aldığımız tedbirlere halkımız uyarsa bu ve benzeri durumlardan kurtulacağımıza ve vaka sayılarında düşüş olacağına ben inanıyorum.

Bu sabah yolda gelirken trafiğin çok kalabalık olduğunu gözlemledim. Diğer ilçelerden Lefkoşa’ya gelen kişi sayısında biraz daha kısıtlama yapmak lazım. Mesela eğer devlette bir kişi dört kişinin işini yapabilecek bir durumda ise bir kişi gelsin.

İzinler konusunda çalışmalar yapıldı. Nasıl yapılacağı konusunda akşam polisle toplantı yaptık. Bunlarında nasıl olacağını açıklayacağız.

Biz Lefkoşa’yı kapattık insanlar Mağusa’ya koştu. Zannediyorlar ki biz bunu bilmiyoruz. Kim nerde hangi otelde kalıyor hepsinden haberimiz var. Böyle yaparak risk artıyor tabi biz ne kadar önlem alırsak alalım her şey insanda  bitiyor.

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli pandemi hastanesi konusunda da bilgi verdi.

Pilli, pandemi hastanesi çok güzel yapıldı, hayran kalırsınız her türlü alet var modern ama insanlar hemen kötülüyorlar. Kimse neler yapabiliriz konusunda bize yardımcı olmuyor. Tabi ki havalandırma ve elektrik konusunda sıkıntı olduğu söyleniyor. Sıkıntı varsa şirketlerimizde var gelsin yapsınlar parasını da veririz; paramızda var. Herkes sadece konuşuyor ve basında de bu konu çok konuşuluyor

Hedeflerimizden vazgeçmedik

Girne’deki 500 yataklı hastanemiz ile ilgili Türkiye ile birlikte hareket ediyoruz ve inanınki Türkiye bizden daha fazla çalışıyor. Martta kısmet olursa temellerini atacağız.

Güzelyurt hastanesi ise 3. aşamada biterse çok güzel olacak. Biraz alt yapıda sıkıntılar var hem sistemde onları da çözersek 2021’de hizmete sokmamız planlıyoruz. Bölgeye çok faydalı olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1