banner2
banner34

Polisin beklentisi haftaya kaldı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün yaklaşık 3 saat polisle ilgili yasa önerisini görüştü ama öneri genel kuruldan geçmedi, komiteye çekildi.

Polisin beklentisi haftaya kaldı
banner45

Cumhuriyet Meclisinin dünkü birleşiminden yasasının çıkmasını bekleyen polisin bu arzusu gerçekleşmedi

 

Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Önerisinin Anasaya Mahakemesinden dönebileceği üzerinde kaygıları olduğunu belirten Başbakan Özgürgün, önerinin komitede yeniden ele alınmasını talep etti

 

Başbakanın bu talebine özellikle Mehmet Çakıcı ve Hüseyin Angolemli’den tepki gelirken, CTP Genel Başkanı Erhürman ise önerinin polis içinde bazı haksızlıklara neden olabileceği uyarısında bulundu   

 

Bu gelişmelerin ardından UBP milletvekili ve Komite başkanı Ahmet Kaşif, önerinin yeniden ele alınmak üzere komiteye geri çekilmesini önerdi. Öneri “Oy çokluğuyla” kabul edildi

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunun dünkü birleşiminde Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Önerisi ele alındı. Bir grup polis, polis ailesi ve emekli polis de Genel Kurul Salonu’nda toplantıyı izledi.

 

Denktaş: 82 milyon 200 bin TL külfet getirecek

Öneriye ilişkin komite raporunun okunmasından sonra ilk sözü DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş aldı.

İki hafta önceki toplantıya seçim çalışmaları nedeniyle katılamadığını o nedenle bu yasa geçmedi diye polis örgütü nezdinde neredeyse düşman ilan edildiğini kaydeden Denktaş, içtüzükte yapılan değişiklikle böylesi dönemlerde Meclis faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini söyledi.

Yasayla ilgili Başsavcılık görüşünü okuyan Denktaş, Başsavcılık’ın yazısında eşitlik ilkesine aykırılık yaratılacağının ifade edildiğini aktardı. 

Denktaş, Başsavcılık görüşünde, yapılacak düzenlemenin kamu maliyesine yapacağı etkinin göz önüne alınmadığının ifade edildiğini de okudu. 

 

“Zor bir meslek ancak”

Komitenin mali açıdan külfet yaratılmayacağına ilişkin görüşü olsa da düzenlemenin 82 milyon 200 bin TL külfet getireceğini anlatan Denktaş, polislerin zor bir meslek yürüttüğünü ancak emeklilik yaşıyla oynanması halinde bunun tüm kamuya yansıyacağını dile getirdi.

 

“Yapılması gereken emeklilik yaşını yukarıya çıkarmak”

Denktaş, ülkede genel olarak yapılması gerekenin, emeklilik yaşını yukarı çıkarmak olduğunu da dile getirdi. 

Düzenlemenin personel sayısı açısından da sorun yaratacağına işaret eden Denktaş, her eğitimin altı ay sürdüğünü, her defasında alınabilen öğrenci sayısının 60 olduğunu kaydetti. 

 

“Komiteye iade edelim”

Denktaş “Gelin bu öneriyi komiteye iade edelim, kendilerine farklı bir menfaat verebilir miyiz bunu daha sağlıklı şekilde tartışalım” dedi. 

 

“Dinlenmeyecekse 

Başsavcılık’tan görüş 

istenmesin”

Aksi halde gelecek hükümetin altından kalkılamayacak bir durumla karşı karşıya kalacağını dile getiren Denktaş, eğer dinlenmeyecekse Başsavcılık’tan artık görüş istenmemesini istedi. 

Serdar Denktaş, gelecek nesillere karşı sorumluluğun görmezden gelinmemesi gerektiğini dile getirdi. 

 

Siber: TMK'yla ilgili yasa mutlaka geçmeli

Denktaş’ın, seçim dönemi Meclis çalışmalarının durdurulması önerisi üzerine açıklama yapan Meclis Başkanı Sibel Siber, Meclis’te şu anda verimli bir ortam bulunmadığının doğru olduğunu ancak Taşınmaz Mal Komisyonu’yla ilgili yasanın mutlaka geçirilmesi gerektiğini söyledi. Siber, bu yasanın geçmesi için önümüzdeki pazartesi günü Meclis’in toplanmasının önemli olduğunu kaydetti.

 

Çakıcı: Makam araçları için para bulunurken bunun için nasıl para 

bulunmaz?

Ardından söz alan bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı, Denktaş’ın “uyduruk gerekçeler” sunduğunu savundu. 

“Polislerle ilgili UBP sabıkalıdır” diyen Çakıcı, emeklilerle ilgili değişiklik yasa tasarısının UBP tarafından getirildiğini söyledi. 

“Büyük otellere ve büyük gazinolara ilanihaye vergi muafiyeti verilirken, makam araçları için para bulunurken bunun için nasıl para bulunmaz?” diyen Çakıcı, hükümet icraatlarını eleştirdi.  “Benim tarafım bellidir” diyen Çakıcı, ezilenin ve çalışanın yanında olduğunu söyledi.  Bu konuda CTP’nin de suçlu olduğunu söyleyen Çakıcı, 2007’de CTP hükümetinin Emekli Sandığı Fonu’nu kapattığını kaydetti. 

Çakıcı “Bugün o fon kalsaydı kimse emeklilik için para yok demeyecekti” şeklinde konuştu. 

Kendisinin hükümete gelmesi halinde ilanihaye vergi muafiyetlerini kaldıracağını böylece finansal güç sağlayacağını dile getiren Çakıcı, hükümet icraatlarına eleştiriler getirdi. Çakıcı, vatandaşı seçimlerde oy vermeye çağırdı.

 

Tezkere onaylandı

Polis örgütü mensuplarını yakından ilgilendiren “Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere Meclis Genel Kurulu’nda onaylandı.

Polis örgütü mensupları, sabah saatlerinden itibaren Cumhuriyet Meclisi bahçesinde toplanarak, Meclis Genel Kurulu’ndan çıkacak sonucu bekledi. Polis örgütü mensupları, Meclis oturumlarının yapıldığı salonun konuk bölümünde toplantıyı ve toplantıdan çıkacak sonucu yakından izledi.

“Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere Meclis Genel Kurulu’nda onaylandı. 

 

Komiteye çekildi.

Perşembe günü 

komitede görüşülecek

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün yaklaşık 3 saat polisle ilgili yasa önerisini görüştü ama öneri genel kuruldan geçmedi, komiteye çekildi.

 

Angolemli: Polisin 

görevi farklı

Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Önerisiyle ilgili ilk söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, bu hakkın verildiği tüm polislerin emekliliğe çıkacağına inanmadığını, bu nedenle düşünüldüğü gibi bir mali yükle karşılaşılmayacağı görüşünde olduğunu anlattı. 

Polislerin riskli bir meslek yürüttüğünü dile getiren Angolemli, polisin görevinin farklı olduğunun kabul edilmesi gerektiğini söyledi. 

Angolemli, diğer kamu görevlilerinin eşitsizlikten şikayet ettiğini ancak polisin risklerinin farklı olduğunu belirtti. 

“Polisle dalga geçilmemelidir” diyen Angolemli, polislerin sorunlarına çare bulunmasını istedi. 

Angolemli, polisin 25 yılı doldurunca emekliye ayrılabilmesine imkan sağlayacak maddesinin ilgili yasadan çıkarılmamasını isteyerek, gerekirse bu maddede düzenleme yapılabileceğini belirtti.

Hüseyin Angolemli, “Gelin görevimizi yapalım” diyerek milletvekillerine seslendi.

 

banner37
Erhürman: Polis içinde ayrım yapıyor

CTP Genel Başkanı ve milletvekili Tufan Erhürman, Angolemli’den sonra söz aldı. Tufan Erhürman, önerinin yasallaşması halinde 2007’den sonra polis olanların 25 yıl üzerinden emekli olamayacağını kaydederek, “2008 sonrası işe girenler daha az mı risk alıyor, daha az mı nöbet tutuyor?” diye sordu. Erhürman, bu noktanın komitedeki milletvekillerinin gözünden kaçtığını söyleyerek, “Yasa önerisini hazırlayan milletvekillerinin bu konunun farkında olup olmadığından emin değilim” dedi.

Tufan Erhürman, yasa önerisinin 446 polisi kapsadığını, geriye kalan bin 800 polisi kapsamadığını ifade etti.

Bu yasa önerisinin polisin içinde ayrım yaptığını dile getiren Erhürman, “Polisin içinde ayrım yapmanın haklı nedeni yoktur. ‘Yollayın Anayasa Mahkemesi’ne dönerse dönsün’ anlayışı da doğru değildir” dedi.

Kamu görevlilerinin ödeneklerini düzenleyen 472010 yasası üzerinden ülkedeki eşitsizliğin sürdüğünü de kaydeden Erhürman, “Bir eşitsizlik daha mı yaratılmak isteniyor” ifadesine yer verdi.

 

Çeler: Eksik nokta varsa bunları düzeltebiliriz

TDP milletvekili Zeki Çeler de, polisin 25 fiili yılda 72 bin saat çalıştığını kaydederek, sivil aylık çalışma saati hesaplandığında bir polisin 37,5 yıl çalıştığını söyledi. Eylemlerle, diğer görevlerle bu saatlerin 72 bini aştığını belirten Çeler, “Eksik nokta varsa bunları düzeltebiliriz. Bunu yapıp, polislerin huzur içinde çalışmalarına yardımcı olabilmeliyiz” dedi.

Çeler, polislerin bu yasanın geçmesini ne kadar istediğini sessiz şekilde dile getirdiğini ifade etti. Zeki Çeler, ilgili yasa önerisinin komite çalışmasında bulunduğunu da anımsatarak, “Umarım bu yasa bugün geçer. TDP olarak desteğimizi belirtiyoruz” şeklinde konuştu. 

 

Taçoy: Polisle ilgili 

yasanın geçmesi şarttır

Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy, polisle ilgili bir yasa önerisi, bir de yasa tasarısı olduğunu; birinin emekliliği, diğerinin de terfileri düzenlediğini söyledi. Taçoy, terfiler konusundaki düzenlemenin emeklilik kadar önemli olduğunu vurguladı; “Polisle ilgili yasanın geçmesi şarttır”dedi.

Yasada eksiklikler varsa bunların tamamlanabileceğini kaydeden Hasan Taçoy, bunun Meclis tarafından yapılabileceğini, bundan kimsenin şüphe duymaması gerektiğini söyledi.

 

Angolemli: Niyet önemli 

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, yeniden söz alarak, niyetin önemli olduğunu, yasadaki eksiklilerin düzetilebileceğini söyledi.

Angolemli, çağrısını yineleyerek, “Eksiklik söz konusuysa bu düzeltilsin, yasa önerisi bugün meclisten geçsin” dedi.

 

Soyer: Polisin GKK ile 

özdeşleştirilmesi

haksızlık

CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise, sivil otoriteye bağlı olması gereken polisin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na (GKK) bağlı olduğunu kaydetti. Polisin GKK ile özdeşleştirilmesinin haksızlık olduğunu söyleyen Soyer, “Polis asker değildir. Sadece asayiş ve güvenlikten değil hukuk düzeninden de sorumludur” dedi.

Meclisten geçen sağlıkla ve geçici personelle ilgili yasanın Cumhurbaşkanına gönderildiğini, Cumhurbaşkanının da bu yasaları Anayasa Mahkemesine gönderdiğini anımsatan Soyer, polis yasasıyla ilgili bu sürecin yaşanmaması gerektiğini söyledi.

Soyer, “Bu işler iyi hazırlıkla ele alınmalı. Ayaküstü yapılan işler bu toplumun başına belalar getirir” dedi.

Daha sonra önerinin madde madde görüşülmesine geçildi. 

Yasa önerisinin madde madde görüşülmesine geçildiğinde Başbakan Hüseyin Özgürgün söz aldı.

 

Özgürgün: 

Endişelerim var

Özgürgün, görüşleri dinlediğini, önerinin bu haliyle yasallaşması konusunda endişeleri olduğunu kaydetti.

Başbakan, gelinen aşamada, önerinin komiteye çekilmesini ya da Genel Kurula ara verip değerlendirilmesi ve düzenlenmesi önerisini dile getirdi.

Başbakan Özgürgün, önerinin Meclisten geçmesi halinde Anayasa Mahkemesi’nden dönmesinin muhtemel olduğunu da kaydetti. 

“İşin mali yönünde değilim” diyen Özgürgün, bu yasanın polisler arasında sıkıntı yaratacağını ifade ederek, “Önerinin düzeltilmesi gerek” şeklinde konuştu.

 

Çakıcı: Burada 

dönen filmdir

Bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı, da kürsüye çıkarak, “Burada dönen filmdir” dedi.

Çakıcı, “Milletvekillerinin başbakandan ve başbakan yardımcısından haberi yok” diyerek, “Samimi değilsiniz” ifadelerine yer verdi. 

Angolemli: 

Yapılanlar kıvırma

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, yapılanları “kıvırma” olarak nitelendirilerek, eksikliklerin Genel Kurula ara verilerek konuşulmasını istedi.

Angolemli, önerinin komiteye gönderilmesi halinde kadük olacağını söyledi. 

 

Erhürman: Bu oturum son derece üzücü 

bir hal aldı

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ise, “Bu oturum son derece üzücü bir hal aldı. Karar neyse versinler. Bu iş ciddiyetle yapılmadı. Maksat seçimdir. Yanlış yapılıyor ama biz buradayız, CTP olarak nisabı sağlıyoruz. Yanlışı kim yaparsa bu yapanın boynunda” dedi.

 

Denktaş: Önerinin 

görüşülme 

zamanı yanlış

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bu önerinin hesap kitap yapılmadan hazırlandığını söyleyerek, “Önerinin görüşülme zamanı yanlış. Bu konu seçim sonrasında mali ve anayasal boyutla ele alınmalı” dedi.

Denktaş, “Öneri bu şekliyle geçerse bütün kamu düzenini, tek tip sosyal güvenliği yerle bir ederiz, altından kalkılamaz hale getiririz” ifadelerine yer verdi. 

Bu konuda rahat olmadıklarını da söyleyen Serdar Denktaş, “Bu konudaki sorumluluğu hep birlikte almalı, seçim yarışına kurban etmemeliyiz” şeklinde konuştu.

 

Kaşif: Bu konu 

gündeme geldiğinde kürsü inliyordu

Denktaş’tan sonra söz alan UBP milletvekili ve Komite başkanı Ahmet Kaşif,  “Bu konu gündeme geldiğinde kürsü inliyordu. Herkes ‘sonuna kadar arkasındayız geçirelim diyordu” şeklinde konuştu.

Komiteye ivedilikle iletilen yasa önerisini çalıştıklarını ve öneriyi Genel Kurula gönderdiklerini belirten Kaşif, “Eksiklikleri gördük. Önerinin komiteye çekilmesini ve Perşembe günkü toplantıda konuşulanlar ışığında tekrar değerlendirilmesini öneriyorum” dedi.

 

Geri çekildi 

Kaşif’in önerisi milletvekillerinin onayına sunuldu. Öneri oyçokluğuyla kabul edildi. Genel Kurul, 18 Aralık Pazartesi günü yasama ve denetim göreviyle toplanacak. 

 

 

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2017, 08:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1