banner2
banner34

Prof. Dr. Kaymak: 5+BM toplantısının ardından kapsamlı görüşmeler gelmeyecek

Prof. Dr. Kaymak: 5+BM toplantısının ardından kapsamlı görüşmeler gelmeyecek
banner45

Prof. Dr. Erol Kaymak, Cenevre’de gerçekleşecek 5+BM toplantılarına tarafların farklı yol haritalarıyla gitmeleri nedeniyle bu toplantının ardından yeni bir müzakere sürecinin başlamasını beklemediğini kaydetti. “Cenevre’de Bir tıkanıklık yaşanacak” diyen Kaymak, Türkiye ve KKTC’nin 50 yıllık parametrelerin dışında bir ray değişikliğiyle görüşmeye gitmesinin bugüne kadar süren çözüm vizyonunu geri atacağını belirtti.

Prof. Dr. Erol Kaymak, Mayıs TV’de yayınlanan “Son Nokta” programında Prof. Dr. Erol Kaymak, Cenevre zirvesi ve Kıbrıs sorununda yaşanacak olası gelişmeleri değerlendirdi.

Prof. Dr. Erol Kaymak, Tatar’ın seçim süreci ve Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ortaya koyduğu İki Devletli çözüm tezinin BM Genel Sekreteri Guterres tarafından dışlanmasa da BM Güvenlik Konseyi tarafından benimseneceğine inanmadığını ifade etti.

Bu gelişmenin ardından Rum tarafının Grans Montana’da üzerine binen baskıdan kurtulacağına dikkat çeken Kaymak, “KKTC ve Türk tarafının bu söylemlerinden sonra Gutteres çerçevesi artık ortada yok parametreler sulandı” dedi.

banner37
Gelişmeleri Türkiye’nin değişen AB stratejisine bağlayan Prof. Dr. Erol Kaymak, “Türkiye süreçte AB’yle gemileri yakma noktasına geldi, bu da Kıbrıs sorunundaki ray değişikliği olarak da karşımıza çıktı” şeklinde konuştu. Kaymak, Bu aşamadan sonra derinleşecek bölünme karşısında BM’nin ara formüller üzerine yoğunlaşabileceğine dikkat çekti.

Erol Kaymak, bu aşamadan sonra KKTC’nin tanıtılması yönünde adımlar atılabilir mi?, şeklindeki bir soruya verdiği yanıtta, bu girişimin BM Güvenlik Konseyi’ne rağmen bir destek göremeyeceğini ifade etti. Kaymak,“Azerbeycan üzerinden bir takım senaryo duyumları var ancak siyasi değişikliğe gitmenin de bir bedeli olduğunu unutmamak lazım” dedi.

Türkiye diplomasisinin sıkışık bir dönemden geçmesine karşın bölge ülkeleri ve AB’yle yeniden istişarelere başlamasını olumlu bir gelişme olarak nitelendiren Erol Kaymak, bölgedeki Hidrokarbon konusunda uzlaşma ve Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesinin Kıbrıs’a da yansıyabileceğini kaydetti.

Açıklamalarında “İlhak” yönünde resmi bir argüman veya tezin olmadığını ifade eden Kaymak, “İlhakın gerçekleşebilmesi için Kıbrıslı Türklerin rızası gerekir” şeklinde konuştu.

Erol Kaymak, Türkiye-KKTC ilişkilerinde yaşanan kutuplaşmayı çok sağlıklı bir gelişme olarak görmediğine işaret ederek, iki ülke arasındaki ilişki boyutunun veren ve alandan öte saygı ve işbirliğine dayalı yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1