banner2
banner34

Prof. Dr. Sözen: Yakın bir gelecekte müzakerelerin başlaması mümkün değil

Prof. Dr. Sözen: Yakın bir gelecekte müzakerelerin başlaması mümkün değil
banner45

Prof. Dr. Ahmet Sözen,  Cumhurbaşkanı Tatar İle Türkiye’deki AKP hükümetinin Kıbrıs sorununda bugün savundukları “İki Egemen Devlete dayalı bir çözüm” formülünün yeni bir şey olmadığını, bunun daha önce  denendiğini ancak bir sonuca ulaştırılamadığı için yeniden Federasyon tezine dönüldüğünü kaydetti. Sözen, Kıbrıs sorunundaki Ray değişikliğinin Türkiye’nin uluslararası ilişkileri ve iç politikada yaşananlarla bağlantılı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Sözen,  Mayıs TV’de yayınlanan “Son Nokta” programında Kıbrıs sorununda önümüzdeki dönem yaşanacak olası gelişmeleri değerlendirdi.

banner37
Sözen, “Bugün Türkiye’nin uluslararası arenada yaşadığı sorunlar, Avrupa Birliğiyle yaşanan kriz ve içte yaşanan ekonomik, siyasal ve sosyal olaylar Türkiye’nin Kıbrıs konusunda bir farklı raya girmesine neden oldu. Türk tarafı bu ray değişikliğini daha önce de yaptı, bu yeni bir şey değil ancak bir süre sonra yeniden Federasyon tezine dönüldü. Bu bu kez böyle mi olacak bilmiyoruz ancak inancım odur ki Türkiye AB, ABD, Yunanistan ve bölgedeki ilişkilerini bir düzene sokarsa bu ray değişikliğinden dönebilir ancak bu ilişkilerin kısa vadede düzeleceğine olan inancım çok da yok” dedi.

Bu aşamada KKTC’nin tanıtılmasının da çok kolay olmadığını belirten Prof. Dr. Ahmet Sözen, kimsenin bu aşamada KKTC’nin              Kosova örneğinde olduğu gibi tanınmasını beklememesi gerektiğini ifade etti.

Yıllardan beri masada tartışılan Federasyon tezinin dışında farklın bir tezi başta BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ülke ardından da Rum tarafına kabul ettirmenin çok da mümkün olmadığına dikkat çeken Sözen, “Siz bunu Anastasiadis’e kabul ettirseniz bile, ki bu konuda TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Güney’de bir kısım insanlar Anastasiadis’in 2 devlete sıcak bakabileceğini söylemesine rağmen başta AKEL, DİSİ içindeki bir kesim ve diğer unsurlara kabul ettiremezsiniz” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1