banner2
banner34

Prof.Dr. Besim: Kıbrıslı Türkler bağımlı bir yapıdan kurtulmalıdır

Prof.Dr. Besim: Kıbrıslı Türkler bağımlı bir yapıdan kurtulmalıdır
banner45
banner46

Prof. Dr. Mustafa Besim, Adanın Kuzeyinde bağımlı bir ekonomik yapının sonsuza kadar yaşayamayacağının pandemi salgınıyla birlikte çok net ortaya çıktığını vurguladı.

Besim, “Size sürekli birilerinin kaynak aktarması ve yardım etmesiyle ülkenin ihtiyaçlarını karşılayıp çarkları sağlıklı döndürebilmenizin imkanı yoktur. Kıbrıslı Türkler, bu noktada Türkiye ile imzalanacak protokollerde bu kaynak aktarımı ve yardımlara bir sınır koymalıdır, bunların sonsuza kadar gelmesiğ mümkün değil, bu şekilde ne ülke yönetilir ne de bağımlılıktan kurtulunabilinir” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Besim, Mayıs TV’de yayınlanan “Son Nokta” programında pandemi nedeniyle ülke ekonomisinin içine düştüğü sıkıntılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

banner37
“Ülkede yönetim sorunu var, silkinip bir an önce kendimize gelmeliyiz” diyen Besi, burada en büyük görevin ülkeyi yönetmeyen soyunan siyasi mekanizmalara düştüğünü vurguladı. Gelişmiş ülkelerde yılda en az 150-200 yasa ve tüzük haayat bulurken Cumhuriyet Meclisinde bu sayının 50-60’ı geçmediği gibi çıkan yasaların da yürürlüğe girmekte sıkıntı yarattığını belirtti.

Sağlıklı politikalar geliştirilmemesine karşın Norveç gibi gelişmiş bir ülke kıvamında yaşamayı arzu ettiğimize dikkat çeken Besim, “Bu mantık, yapı ve mantaliteyle bunu yapmanız mümkün değil” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Besim, siyasilerin bu ülkenin ayağa kalkıp üretimi arzulaması halinde Türkiye ile bundan böyle imzalanacak antlaşmalarda mutlaka  ülkenin gerçekleri ve beklentilerini içeren unsurları da bu protokollerin içine dahil edilmelerine vurgu yaparak, bu süreçte meclisteki muhalefetin de inisiyatif almasının şart olduğunu söyledi.

Açıklamalarında pandemiyle birlikte büyük sorun yaşayan ülke ekonomisinde en büyük tehlikenin hızla tükenen “Orta direk” olduğunu belirtti. Besim, “Orta direk bir dengedir ve piyasana sıcak para akışında önemli bir unsurdur buna karşın son dönemlerde bu yapının da hızla dibe doğru gittiğini görüyoruz, bu önlenmezse ülke büyük kaos ve sosyal patlamalara sahne olacak” dedi.

Hükümetin açılım politikalarını da değerlendiren Mustafa Besim, açılımın sistemli ve bilinçli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Birileri açılırken diğerleri açlığa mahkum edilemez” dedi. Patronlar kulübünün bile bugün “Kapanalım” dediğine dikkat çeken Besim, bu sürecin bilimsel bir şekilde yürütülmemesi halinde kayıpların bugünkünden daha çok olacağını vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1