banner2
banner34

Serdaroğlu, Biz sadaka istemiyoruz asgari ücretlinin yasal hakkını istiyoruz

Serdaroğlu, Biz sadaka istemiyoruz asgari ücretlinin yasal hakkını istiyoruz
banner45

Hür-iş, Kamu-sen ve bazı sendikaların katılımıyla Çalışma Bakanlığı önünde konuşan Hür-İş başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücretin belirlenmemesini eleştirerek hükümete çağrıda bulundu.

Hür-İş başkanı Serdaroğlu, Bugün olmuş herhangi bir açıklama ve bize görüş bildirilmemesinden dolayı bu gün buradayız diyerek sözlerine şu şekilde devam etti; Biz sadaka istemiyoruz. Biz asgari ücretle geçimini sağlayan emekçilerin yasal haklarını istiyoruz. Bu sadaka değildir. Aralık ayında son bulan asgari ücretin ocak ayında belirlenmesini istiyoruz. Ancak Hükümet yetkililerinin duyarsız davrandıklarını gördük.

Dün itibarıyla yeni kurulan hükümet seçim konuşmaya başlamış. Ben buradan şunu sormak istiyorum; Neye göre seçime gideceksiniz? Halka ne verdiniz ki oy isteyeceksiniz? Bu kadar sorun varken, tüm sektör, tüm çalışan, tüm emekçi ve sağlık sektörleri bu kadar sorun yaşarken hiçbir soruna çare üret neden neye güvenerek kime güvenerek seçime gidiyorsunuz?

Serdaroğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti;

banner37
İkinci bir husus, bir şey daha öğrendik bugün ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz. Eğer öyle bir şey varsa gerçekten iş verenlerle hükümet arasında danışıklı dövüş gibi bir icraat varsa bu asgari ücretliye yapılan son derece yanlış bir şeydir. Artık asgari ücretliye bedel ödetmekten vaz geçin. Bu yapılan, öğrendim ki asgari ücret masasında iş veren tarafını temsil eden temsilcilerin istifa ettiğini ve şuanda bürokratın atanmasıyla birlikte bugüne kadar atanmayan bürokrat vardır diyerek öteledikleri bu günü şu anda da iş veren temsilcilerinin olmamasını öne sürerek asgari ücret masasını toplamamak için böyle bir çare ürettiler; diye öğrendik. Bu danışıklı dövüşten vaz geçsinler hükümet yetkilileri ve iş verenler.

Yasanın bize belirlediği şekilde oturalım kurumsal ve sosyal devlet anlayışıyla asgari ücret bekleyen vatandaşlarımıza bir an önce asgari ücreti belirleyelim. Dediler ki zorluk yaşayan işverenlerimiz vardır. Ama şu anda çalışan emekçilerde vardır. Bunu öne sürerek zor geçinmeye çalışan asgari ücretlinin asgari ücretini belirlememeye gitmek son derece yanlıştır. İş verenlere de çağrımız vardır eğer sıkıntı çeken üretemeyen işverenlerimiz varsa bunların çözümünü hükümetten devletten arayacaksınız, bunun bedelini işçiye yüklemeyeceksiniz. Çünkü şuanda açık olan işyerlerimiz var orda çalışan emekçilerimiz var. Nasıl ki Türkiye Cumhuriyeti’nde Aralık ayında ordada salgın olmasına rağmen, birçok ekonomik sıkıntıya rağmen Aralık ayında Asgari ücret belirleniyorsa bu demektir ki burada da belirlenebilir. TC’de bugün yüzde 21,56 oranında asgari ücrete zam yapılıyorsa bizim hükümetten beklentimiz bu masanın bir an önce toplanıp insanca yaşana bilecek bir ücret belirlememiz lazım.

Çünkü kurdukları bu düzende asgari ücreti artık başlangıç ücretinden çıkartıp geçim ücreti haline getirdiler. Şuanda asgari ücret başlangıç ücreti değil geçim ücreti oldu. Çünkü işe başlayan bir emekçi 10 yıl geçmesine rağmen hala asgari ücrete çalıştırılıyor emekçiler. Bunu görmemezlikten gelmemeleri lazım. Sendikasız çalıştırıyorlar kurmaya çalıştıkları sistemde işte budur. Sendikanın olmadığı bir kölelik kurmaya çalışıyorlar. Biz sendikalar var olduğumuz müddetçe buna asla müsaade etmeyeceğiz.

Serdaroğlu, sözlerini bitirirken hühümete seslendi.

Hükümetin seçim konuşmalarını bitirmelerini istiyoruz. İcraat hükümeti olsunlar. Çünkü bu işin başında halka biz icraat için geliyoruz biz kişisel sorunlar için değil biz halkımıza hizmet için geliyoruz dediler. Ama görüyoruz ki koltuk kavgasına girdiler ve dışarda geçinemeyen insanları görmemezlikten geliyorlar. Biz bugünde yarında burada olacağız. Masa oluşmuştur iş verenlerin istifası mazeret değildir. Onlar istifa ettiyse yerlerine oturacak olanlar vardır. Yoksada olanlarla bu asgari ücret masasına oturmak zorundadırlar. Masadan kaçmakla gerçekleri göz önünden kaçıramazlar gerçekler göz önündedir.

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2021, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1