banner2
banner34

Sistemsizlik, işsizliği getiriyor

Ülkede, üniversitede eğitimini aldığı alanda iş bulamayan binlerce genç, ya farklı alanlarda çalışıyor ya da tamamen işsiz kalıyor

Sistemsizlik, işsizliği getiriyor
banner45

 

Ülkede, üniversite mezunu sayısı hızla artarken, üniversite mezunu işsiz sayısı da aynı orada yükseliyor.

Üniversitede eğitimini aldığı alanda iş bulamayan binlerce genç, ya farklı alanlarda çalışıyor ya da tamamen işsiz kalıyor.

Çalışma Dairesi’nin Ağustos 2017 verilerine göre, kayıtlı aktif işsiz sayısı 978 olarak görülürken bunun yüzde 28,63’ünü üniversite mezunları oluşturuyor.

İşsizlikte yüksek öğrenim görenleri ise ilkokul mezunları takip ediyor. Veriler kayıtlı aktif işsizlerin yüzde 24,23’ünün ilkokul mezunu olduğunu gösteriyor.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem ve ekonomist Göksel Saydam ülkede üniversite mezunu işsizi sayısının artışını değerlendirdi.

Her ikisi de ülkede üniversite mezunu işsiz sayısının artışının nedeninin sistemsizlik olduğunu düşünüyor.

Eylem: Araştırma, tespit, istişare ve planlama yok

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, üniversitelerden mezun olan birçok gencin mezun olduğu alan dışında başka bir alanda çalışmasının nedeninin planlama, araştırma ve tespit eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Ülkede hangi iş alanlarında personele ihtiyaç olduğunun araştırılması gerektiğini ifade eden Eylem, bu doğrultuda da öğrencilerin ilgili bölümlere yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Eylem ancak, Eğitim Bakanlığı’nda böyle bir birim olmadığını kaydederek, birçok üniversite mezununun işsiz ya da farklı alanlarda çalışmak zorunda kaldığını ifade etti.

“Bazı alanlarda personel Türkiye’den getiriliyor”

Eylem, ülkede psikolojik danışmanlık ve rehberlik ile özel eğitim öğretmenliği gibi alanlarda mezunların bulunmasına rağmen, çalışanların yurt dışından getirildiğini belirtti ve bunun da işsizliğin önünü açtığını söyledi.

Bakanlıktan bu konuda ortaya bir irade koymasını beklediklerini ifade eden “eğer buna ‘bir dur’ denemezse mezunlarımız işsiz kalmaya devam edecektir” dedi.

banner37
Eylem ayrıca Çanakkale Kampı konusuna da değinerek, Eğitim Bakanı’ndan bu konuda bir irade göstermesini beklediklerini ancak bekledikleri iradeyi göremediklerini söyledi.

Saydam: Eğitim planlaması yok

Ekonomist Göksel Saydam, üniversite mezunlarının mezun oldukları alanlarda çalışmamasının nedenlerinden bir tanesinin eğitim planlaması olmaması olduğunu söyledi.

Saydam, Eğitim Bakanlığı ya da Devlet Planlama Örgütü’nün ülkede son 5 yıl içerisinde ihtiyaç duyulacak meslek gruplarını tespit etmesi gerektiğini ve öğrencilerin de ona göre bölümlere yönlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Ancak bunun yapılmaması nedeniyle bazı bölümlerden mezun sayısının çok fazla olduğunu ve böylece mezunlarında iş bulamadığını kaydeden Saydam, ayrıca aranılan alanlarda da personel sıkıntısı yaşandığından söz etti.

“Teşvikler olmalı”

Devletin her bölüme burs verdiğini kaydeden Saydam, belli bölümlere daha yüksek burslar verilerek, daha teşvik edici hale getirilebileceğini söyledi.

Saydam, “ben kendi ofisim için muhasip münhali açıyorum. Bakıyorum başvuruların çoğu sekreterlik, psikolojik danışmanlık mezunu. Bu da durumun bir göstergesidir” dedi.

“Aileler çocuklarının illaki üniversite okumasını istiyor”

Bu durumun en büyük nedenlerinden bir tanesinin de ailelerinin evlatlarının mutlaka üniversite okumasını istemesi olduğunu belirten Saydam, evladı 4 yıllık bir bölümü 8 yılda da bitirmiş olsa dahi dışa karşı evladının üniversite mezunu olduğunu söyleyebilmek için üniversite okumasını istediğini anlattı.

Saydam ayrıca yine ailelerin çocuklarına sürekli ekonomik olarak destek olması nedeniyle de evlatlarının iş arama gibi bir ihtiyaç hissetmediğini belirtti.

Saydam tüm bunların dışında erkek çocukların da askerliği daha üst rütbeli olarak yapmak istemesi nedeniyle de üniversite okuduğunu ifade etti.

“Öğrencilerin liselerden yönlendirilmesi gerek”

Saydam öğrencilerin ortaokuldan olmasa bile, lise yıllarından ülkede ihtiyaç olan bölümlere yönlendirilmesi gerektiğini söyledi ve özellikle ticaret lisesi, meslek lisesi gibi mesleki eğitim veren liselere gitmekten de kaçınılmaması gerektiğini anlattı.

Bunların yapılmaması nedeniyle belli meslek gruplarına aşırı yığılma olduğundan söz eden Saydam, bunun ülke açısından da sıkıntılar yarattığını ifade etti.

Ceren ÖZBİL/ KIBRIS

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2018, 06:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1