banner2
banner34

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Lefke Bölge Müdürlüğü hizmet binası bugün törenle açıldı

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Lefke Bölge Müdürlüğü hizmet binası bugün törenle açıldı
banner45

Restore edilen Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Lefke Bölge Müdürlüğü hizmet binasının açılış töreni bugün yapıldı. Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın beş bölgede bulunan bölge müdürlüklerine Lefke Bölge Müdürlüğü binası da eklendi.

Açılış törenine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Maliye Bakanı Alişan Şan, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca, Lefke Kaymakamı Sadi Güneş, Güzelyurt Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Sivil Savunma personeli ve bölge halkı katıldı.

Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalar yapıldı.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, Lefke’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, organizasyon ve daveti nedeniyle Sivil Savunma Teşkilatı Başkanına teşekkür etti.

Sivil Savunmanın çalışmalarını takdirle izlediğini dile getiren Tatar, kurumun disipliniyle birlikte KKTC’nin milli savunmasına yaptığı hizmetlerin çok önemli ve değerli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar, sel baskını, deprem, yangın, her türlü felakette her zaman Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı personelinin halkın yanında olduğunun altını çizdi.

Küresel ısınmaya işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede daha sık orman yangınlarıyla karşı karşıya kalındığını ifade ederek, bunlara karşı hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı. Ülkedeki her yangında Sivil Savunma, İtfaiye, Orman Dairesi, sivil toplumun ve halkın olay yerinde olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Ama her zaman gözümüz Sivil Savunmayı aramıştır” diye konuştu.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın, KKTC’nin milli savunmasında çok önemli yeri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı denildiğinde sadece başkanı ve çalışanları değil aynı zamanda yıllardan beridir ülke genelinde 60 yaşına kadar teşkilata hizmet eden büyük bir ordu, kapasite olduğunu kaydetti.

-“Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı büyük bir teşkilat olarak halkın yanında”

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın büyük bir teşkilat olarak halkın yanında olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, teşkilatın halkın yanında, savunmasına büyük bir katkı koyduğunun altını çizdi.

Son yıllarda teknolojinin sunduğu imkanlarla Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın gücüne güç kattığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, deneyimli, tecrübeli personeli ve ekipmanıyla Sivil Savunmanın geliştiğini ve güçlendiğini söyledi.

6’ncı ilçe olan Lefke’de açılan bölge müdürlüğünün hayırlı olmasını dileyen Tatar, Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a kadar coğrafyada güçlü olabilmek için Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, polis ve diğer savunma unsurlarının arasındaki diyalog ve iletişimin önemini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin özellikle, Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye kabul edildikten sonra statüsünün de yükselmesiyle Doğu Akdeniz’de en güneyde bir Türk devleti olarak anavatan Türkiye’nin desteği milli savunma ve Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın ortaya koyduğu iradeyle daha güçlü bir KKTC’ye hizmet edildiğini vurguladı.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı, personeli ve mükellef ordusuna teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, açılışın Lefke’ye hayırlı olmasını temenni etti.

-Karaca

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca da, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın, ülkede meydana gelmesi muhtemel afet ve acil durumlara karşı her daim hazır olmak, imkan ve kabiliyetlerini geliştirerek, bu durumlara karşı halkın can ve mal güvenliğini korumak ve bu maksatla gerek ulusal gerekse uluslararası gelişmeleri takip ederek, KKTC’nin Afet Yönetimi Sisteminin geliştirilmesi için büyük gayret gösterdiğini kaydetti.

banner37
2022 yılı içerisinde Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı tarafından önemli faaliyetler gerçekleştirildiğini ifade eden Karaca, ulusal kapasitenin denendiği, “Sivil Savunma Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı”nın yanında, “Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı-AFAD Müşterek Tatbikatı” ile ilk defa, ülkede meydana gelebilecek geniş çaplı bir afet durumunda ihtiyaç duyulacak uluslararası desteğin sağlanması sürecinin tecrübe edildiğini belirtti.

Karaca, yine AFAD Başkanlığı ile koordineli olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nde 1999 yılında meydana gelen Düzce depreminde hayatını kaybedenleri anmak ve toplumda deprem anında uygulanacak doğru hareket tarzının benimsenmesini sağlamak amacıyla 6 ilçede eş zamanlı olarak “Çök, Kapan, Tutun” Tatbikatının gerçekleştirildiğini söyledi.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edilmesi ile birlikte Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın Ankara’da düzenlenen “Türk Devletleri Teşkilatı Afet ve Acil Durum Bakanlar Zirvesi”ne AFAD Başkanlığı tarafından davet edildiğini belirten Karaca, oluşturulması öngörülen “Türk Devletleri Sivil Korunma Mekanizması” müzakerelerine iştirak edildiğini kaydetti. Karaca, eğitim faaliyetlerinin de ara vermeden sürdürüldüğünü söyledi.

2022 yılının Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın yapısal anlamda da önemli kazanımlar elde ettiği bir yıl olduğunu dile getiren Atilla Karaca, 2015 yılında yapısal riskler nedeniyle faaliyetlerine ara verilen Esentepe Eğitim ve Kabul Merkezi’nin yenilenerek, yeniden hizmete açıldığını kaydetti. Karaca ayrıca, Yenierenköy’de oluşturulan Eğitim ve Dalış Merkezi ile Metehan bölgesinde bulunan eğitim alanının, hem Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı hem de ülke için önemli tesisler olarak kullanıma sunulduğunu vurguladı.

Karaca, Başkanlığın afetlere müdahale imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla bugün hizmete sunulan yangına ilk müdahale aracı yanında 2023 yılı içerisinde bir adet yeni arazözün de envanterlerine katılacağını açıkladı.

Atilla Karaca ayrıca, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi ile iş birliği içerisinde yapılan ancak pandemi nedeniyle zorunlu olarak ara verilen Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunlarını bu yıl ulusal düzeyde yeniden hayata geçirerek, ilerleyen yıllarda tekrar uluslararası seviyeye taşımayı planladıklarını kaydetti.

Bu yapısal gelişmelerin bugün açılışı yapılan Lefke Bölge Müdürlüğü ile devam ettiğini ifade eden Karaca, Sivil Savunma Lefke Bölge Müdürlüğü’nün ilk olarak 1 Ağustos 1976 tarihinde kurulduğunu hatırlattı. 17 Kasım 2005 tarihine kadar faaliyetlerini sürdüren bölge müdürlüğünün isminin bu tarihte Güzelyurt’un ilçe olması ile birlikte Güzelyurt Bölge Müdürlüğü olarak değiştirildiğini belirtti.

Güzelyurt Bölge Müdürlüğü’nün bugün kullanılan binasının hizmete açılması ile birlikte Lefke Bölge Müdürlüğü binasının boşaltıldığına işaret eden Karaca, ülkede idari anlamda yapılan düzenlemeyle Lefke’nin ilçe statüsü kazanmasıyla birlikte, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı tarafından diğer 5 ilçede bulunan Bölge Müdürlüklerine, Lefke Bölge Müdürlüğü’nün de ilave edildiğini kaydetti.

Karaca, gerekli hukuki düzelmelerin yanında personel, araç ve teçhizat ihtiyaçları temin edilerek, Bölge Müdürlüğü binasının, yapılan tadilat işlemleri ile hizmete hazır hale getirildiğini ifade etti.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Karaca, Lefke Bölge Müdürlüğü’nün halkın hizmetine sunulabilmesi için büyük önem arz eden personel istihdamına yönelik ek kadro taleplerinin yerine getirilmesine katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Binanın tamamlanması için emek verenlere de teşekkürlerini sunan Karaca, Bölge Müdürlüğü’nün Lefke halkına hayırlı olmasını diledi.

-Aykın

Sivil Savunma Lefke Bölge Müdürü Sevgi Aykın da, Kıbrıs Türk mücadele tarihinde Lefke’nin büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, Lefke Sancaktarlığının mücahitlerinin yıllarca kısıtlı imkanlarla sivil halkı korumak için görev yaptığını anlattı.

Lefke Sancaktarlığının 1976 yılında şu anda bulunan yerde, Sivil Savunma Lefke Bölge Müdürlüğü’nü kurarak, bölge halkına hizmet verdiğini ifade eden Aykın, Bölge Müdürlüğünde görev yapanların müdürlüğün bugünkü temel taşlarını oluşturduğunu kaydetti.

İlk Sivil Savunma Lefke Bölge Müdürü merhum komutan Ali Bilgi’yi de anan Sevgi Aykın, Lefke’nin ilçe olmasıyla birlikte 6’ncı Sivil Savunma Bölge Müdürlüğünün kurulması çalışmalarının başlatıldığını ve tadilat çalışmalarının kısa sürede tamamlandığını söyledi.

Binanın açılışında emeği geçen personele ve kurumlara teşekkür eden Aykın, “Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

Konuşmaların ardından katkılarından dolayı Capiton Construction Direktörü Tekin Arhun’a, Sevgi Aykın tarafından plaket takdim edildi.

Daha sonra protokolün katılımıyla kurdele kesilerek, Lefke Bölge Müdürlüğü binası hizmete açıldı. Açılışta, Arama Kurtarma Sergisi de gezildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1