Sol Hareket, 8 Haziran 2024 tarihinde Girne Dome Hotel’de EL-Sen’in toplumsal sorumluluk alarak düzenlediği “Kıb-Tek’te Yeni Dönem: İyi Yönetim, Krizden Ortak Akılla Çıkış” çalıştayına katıldı.

"SOL HAREKET, KIB-TEK ÇALIŞTAYINDA ENERJİ POLİTİKALARI VE ÖZERKLİK İÇİN MÜCADELE VERDİ"

Çalıştaya Sol Hareket adına MYK üyesi Lema Gözay katılırken, toplantı açılışında temsilcilere verilen birer dakikalık konuşma sırasında, Sol Hareket olarak Enerji Politikaları’nın program tüzüklerinde de açıkca belirtildiğine işaret ederek, Kıb-Tek’in özerkleştirilmesini, kademeli bir şekilde fuel-oil tüketiminden vazgeçilmesi gerektiğini ve yenilenebilir, ucuz enerji kaynakları ile elektrik üretiminden taraf olduklarını belirtti. 

Sol Hareket olarak El-Sen’in kararlı mücadelesine geçmişte olduğu gibi yeni dönemde de destek vermeye devam edeceklerini belirten Gözay, çalışma da emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

“Yeni dönemde Kıb-Tek ve siyasi ilişki nasıl olmalı? Nasıl Yönetilmelidir? Siyasetten Nasıl Arındırabiliriz?” sorularının ele alındığı çalışma masasında bulunan Gözay, Kıbrıs’ın kuzeyinde siyasi iradenin hükümetlerde olmadığına dikkat çekerken, toplumsal tüm sorunların nasıl çözüleceğinin tartışıldığı ve tasarlanıldığı bu çalışmaların çok değerli olduğunu, ancak irade gasbı ve biat kültürü sona ermeden sadece elektrik konusunda değil tüm toplumsal meselelerde atılacak adımın bizim kararımızla olmayacağını söyledi. 

"ESAS SORUN SİYASİ ANLAYIŞTADIR"

Katriye Sağınçoğlu hayatını kaybetti Katriye Sağınçoğlu hayatını kaybetti

Sol Hareket'in de bulunduğu çalışma masasının 2. oturumunun tartışma sorusu olan "Kıb-Tek'i siyasetten nasıl arındırabiliriz?" sorusuna ise "Kıb-Tek'in içerisinde bulunduğu durumun nedeni siyaset olarak görülmektedir. Ancak aslında esas sorun "siyasi anlayıştadır" ifadeleri ile cevap veren Gözay, Siyasi anlayışın, yönetimlerin değişkenliğine bağlı olarak kurumun da dengesizleştirerek eritilmesinin önüne geçilmesi için Sol Hareket'in tüzük programında da belirtildiği gibi 3 madde olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Kıb-Tek özerk bir yapıya kavuşturulmalı, kamusal denetime açık olmalıdır. Bilirkişi, uzman ve ilgili paydaşlarla oluşturulacak bir yönetim kadrosu belirlenmelidir. Belirli aralıklarla ihale ve mali rapor hakkında kamuya bilgi verilmelidir. Bu 3 adımın ardından ise AKSA ile imzalanan tüm sözleşmeler feshedilmeli; yeşil, yenilenebilir ve uzun enerji politikaları için çalışmalar acil bir şekilde başlatılmalıdır"

Editör: TE Bilisim