banner2
banner34

TAK'ta Sansür ve Kısıtlama Yok

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Başkanlığın Genel Kurul’a sunuşlarının ardından, TAK’ta yaşanan gelişmeler de gündem oldu.

TAK'ta Sansür ve Kısıtlama Yok
banner45
banner46

 

TDP milletvekili Zeki Çeler, son gelişmelere atıf yaparak, ajansın haber edinmeye sansür uyguladığını ifade etti.

“Reddediyoruz” eyleminin yapılacağını haberleştiren ajansın hem bu haberi yayından kaldırdığını, hem de eylemi izlemediğini kaydeden Çeler, “eylemin neden sansürlendiği” konusunda yanıt istedi.

Eylemin Rum tarafının desteğiyle yapıldığı söylemlerinin doğru olmadığını kaydeden Çeler, bu platformda sadece sol görüşlülerin değil her kesimden kişinin yer aldığını söyledi.

CTP Milletvekili Doğuş Derya da, basının 4'üncü kuvvet olduğunu vurguladı, basın özgürlüğünün kısıtlanarak iktidarın sesi haline getirtilmesinin yanlış olduğunu anlattı.

“Meclis'te çalışan TAK muhabirlerinden giden haberlerin merkezdeki kontrollerde çarptırıldığını, sansürlendiğini” iddia eden Derya, Başbakan Yardımcısı Denktaş'a perşembe günü Meclis’te sordukları soruları örnek gösterdi.

Derya, 2016 yılında, soğuk savaş stratejileri ile 'TAK, BRT ve devlet benim' bakışıyla hareket edilemeyeceğini dile getirerek, “Halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanması demokrasiyi katleder” dedi.

Derya, hükümet ve Başbkan Özgürgün’den gençlerden özür dilemesini istedi.

Derya, bir Kıbrıslının “yanan ben değilim” mantığıyla Trodos’taki yangına kayıtsız kalamayacağını da vurguladı.

DENKTAŞ: “KISITLAMA, YASAK GİBİ BİR GİRİŞİM YOK…”

Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, yanıt konuşmasında, ”Meclis haberlerinde milletvekillerinin konuşmalarında yapılan değişikliklerin içerden yapılan bir operasyon mu, yoksa burada meclisi takip eden arkadaşın yazdıklarından mı kaynaklanıyor, bunun araştırılması gerekir. Ümit ederim ki bu konuda içerden bir şey çıkmaz” diye konuştu.

Basın özgürlüğü konusundaki yaklaşımının herkes tarafından bilindiğini vurgulayan Denktaş, “Tek sesliliği yıkmak için görev alan bir siyasi olarak söylüyorum; kısıtlama gibi bir girişimim yok” dedi.

Olası bir itirazda, sorumluluğun üstlenilmesi gerektiğini ifade eden Denktaş, TAK’ta bugüne kadar uygulandığı gibi, gelen açıklamaların tescilli bir kuruluşun başlıklı kağıdında olması gerektiğini hatırlattı.

Söz konusu platformun tescilli olmadığını, sorumlusunun kim olduğunun bilinmediğini ifade eden Denktaş, bu tür duyurular konusunda CTP’nin hükümetleri döneminde yapılanları anımsattı.

Bu tür açıklamaların, bir örgütün imzasıyla yapılması gerektiğini söyleyen Denktaş, TAK Müdürü’ne, “altında üstlenicisi olmayan bir yazıyı önceden nasıl yayınlamazsaydınız şimdi de yayınlamayın” dediğini ifade etti. Denktaş, “Kimden çıktığı belli olmayan bir davet haber yapılamaz” dedi.

TAK Müdürü Neriman Saygılı’yla kendisinin görüştüğünü anlatan Denktaş, “bununla ilgili haberleri kısıtlayın” diye bir konuşma yapmadıklarını, “bunu engelleyin” diye bir şey söylenemeyeceğini kaydetti.

İlgili platformun açıklamasının veya duyurusunun örgütlerden biri tarafından üstlenilerek başlıklı kağıtla gönderilmesi gerektiğini yineleyen Denktaş, “Haberin takip edilmesi yönünde getirilen bir yasak yok” dedi.

banner37
MİLLETVEKİLLERİNDEN SORULAR…

Denktaş’a yerinden “haberin silinmesi gibi bir talimat verme yetkisi olup olmadığını” soran TDP Milletvekili Çeler, yazılı bir karar olup olmadığı konusunda da açıklama istedi.

CTP Milletvekili Armağan Candan da yerinden söz alarak, TAK Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akkor’un ve yönetim kurulu üyesi Aysu Basri Akter’in konu hakkındaki açıklamalarını okudu. Candan, TAK’ın Müdürü’nün bu sorunu yönetim kuruluyla halledebileceğini, konunun neden bir bakanla görüşüldüğünü sordu.

Candan, yayınlanmış bir haberin geri çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olup olmadığını da Denktaş’a sordu.

OLAY NASIL GELİŞTİ… “BAŞLIKLI KAĞIT GEREKİR”

Denktaş, sorular üzerine olayın şöyle geliştiğini anlattı: 

“Başbakan Özgürgün beni aradı, TAK’tan resimli bir çağrı haberi çıktığını söyledi ve bunun sorumlusunun kim olduğunu sordu. Bunun üzerine ben de TAK Müdürü Saygılı’yı arayarak, bu çağrının sorumlusunun kim olduğunu sordum.

Müdür’den, çağrının başlıklı kağıtla gelmediğini öğrendim ve bunun üzerine çağrının bültenden çekilmesini talep ettim. Bundan sonra geçmişte olduğu gibi, bu tür organizasyonların haberleri için başlıklı kağıt kullanılması gerektiğini söyledim.”

Gençlerin yaptığı eylemlere her zaman hoşgörüyle baktığını, ancak kabullenemediği noktanın gençlerin kandırılması olduğunu da ifade eden Denktaş, Koordinasyon Ofisi’nin kurulmasıyla yetki devri gibi bir durumun söz konusu olmadığını yineledi. Denktaş, “bizden sonra gelenlerin yetkiyi devredecekleri gibi bir korkuları varsa onun için bir şey söyleyemem” diye de ekledi.

“İZLENMEMESİ HATA”

CTP Milletvekili Tufan Erhürman’ın yerinden söz alarak “çağrı haberinin yapılmaması yanında eylem de izlenmedi” diyerek bunun hata olup olmadığını sorması üzerine de Dentaş, haberin yapılmaması, eylemin izlenmemesi gibi bir talepleri olmadığını, bunun hata olduğunu söyledi.

Erhürman’ın “TAK Müdürü durumdan vazife mi çıkardı? Bunu kendi inisiyatifi ile yapıp yapmadığı araştırılacak mı” şeklindeki sorusuna karşılık da Denktaş, TAK Yönetim Kurulu’nun bugün toplanacağını ve konun araştırılacağını kaydetti.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de yerinden söz alarak, TAK’ın yasaya uygun olarak çalışması gerektiğini, talimat denilen noktanın dünyanın bütün dillerinde sansür olarak algılandığını söyledi.

“Size görüşünüz sorulmadan arayıp konuya müdahil olmanız sansür anlamına gelir” diyen Şahali, TAK’ın bundan sonra yasaya uygun çalışıp çalışmayacağını sordu.

TAK’ın devletin haber ajansı olduğunu ifade eden Denktaş, sansür olarak nitelendirilen bu tür müdahalelerin bütün dünyada olduğunu söyledi.

Toplantıda, Denktaş ile Çeler arasında sözlü tartışma da yaşandı.

Çeler, “Başbakan’a talimat nereden geldi” diye sordu; Denktaş da “Başbakan’ın sadece Cumhurbaşkanı’ndan talimat alabileceğini” söyledi.

Denktaş, sorular üzerine, Başbakan Özgürgün’ün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın geçen haftaki davetine niye katılmadığını da yeniden açıkladı.

Konuşmaların ardından, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı ile Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporu görüşülmeye başlandı. 

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2016, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1