banner2
banner34

Taşyapı mahkemelik

2018 yılında tamamlanması planlanan Ercan Havaalanı inşaatında işler karıştı. Taşyapı’nın taşeron olarak çalıştırdığı birçok yerli firma işbirliğinden geri çekilirken, Korman İnşaat da yaptığı işlerin bir bölümünü durdurdu.

Taşyapı mahkemelik
banner45

Özelleştirilip 25 yıllığına T&T Şirketi’ne devredilen ve ikinci yarısıyla ilgili çalışmaların 2018 yılında tamamlanması planlanan Ercan Havaalanı ihalesi yeniden mahkemelik oluyor.

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği, ihale şartlarına uyulmaması nedeniyle konuyu Yüksek İdari Mahkemesi’ne taşıyacak ve Taşyapı’nın inşaat karnesinin iptalini isteyecek.

Birlik, konuyu mahkemeye taşımasında gerekçe olarak, Taşyapı’nın ihale sözleşmesinde yer alan, ‘daha önceden havaalanı yapmış ve bitirmiş olmak şartına’ ve ayrıca ‘19/1998 Yapı İnşaatı ve Teknik İşler Müteahhitleri Kayıt ve Denetim Yasası’nda yer alan yerli bir firma ile çalışma zorunluluğuna uymamasını’ gösteriyor.

Taşyapı ile havaalanı inşaatının yapımında taşeron olarak işbirliği yapan birçok yerli firmanın birim fiyatlarında anlaşamamaları nedeniyle çekildiği biliniyor.

Gürcafer: Yasaya aykırı hareket ediliyor

İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Ercan Havaalanı’nda devam eden inşaat çalışmaları ile ilgili sıkıntıların kendilerine aktarıldığını söyledi.

Bu konuda incelemeye başladıklarını kaydeden Gürcafer, Taşyapı’ya verilen inşaat izninin yasal olmadığını ifade etti.

Gürcafer, 19/1998 Yapı İnşaatı ve Teknik İşler Müteahhitleri Kayıt ve Denetim Yasası’na göre, ülkede yapılacak işle ilgili müteahhit yoksa, yurt dışından uzman olan bir firmaya yerli bir müteahhitle işbirliği yaparak bu işi yapmasına izin verildiğini anlattı.

Ancak havaalanında verilen iznin bu şekilde olmadığını belirten Gürcafer, “bu izin yasal değildir” dedi.

“Usulsüzlük yapıldı”

Bu ihaleyi tutan Taşyapı firmasının daha önceden havaalanı inşa etmediğine dikkati çeken Gürcafer şu şekilde konuştu:

“Bu ihale açıldığı zaman şartlardan biri, müteahhitlerin daha önceden havaalanı yapmış olmasıydı. Bu kriteri elinde bulunduran Terminal Yapı’ydı. Taşyapı, daha önceden havaalanı inşa etmemiştir. Sadece konut yapmıştır. Bakanlar Kurulu’nun Terminal Yapı’ya izin vermesi gerekirdi. Ancak öyle olmadı. Burada usulsüzlük yapıldı.”

“Tüm müteahhitlerimiz işi bıraktı”

banner37
Gürcafer, Taşyapı’nın bu çalışmaları yaparken, KKTC’den taşeron olarak çeşitli müteahhitlerle çalıştığını, ancak KKTC’li müteahhitlerin işi bıraktığını belirtti.

Bütün firmaların ödemeleri almakta sıkıntı yaşadığına işaret eden Cafer Gürcafer, Taşyapı’nın alınıp, inşaata getirilmesi 17, 16 TL’ye mal olan malzemeler için 8 ya 9 TL ödeme yapmak istediğini kaydetti.

Gürcafer, bu durumun taşeron müteahhitlerin aleyhine ve zararına olduğunu ifade etti.

“Müteahhitlik karnesinin iptalini isteyeceğiz”

Gürcafer, durumu avukatlarına bildirdiklerini ve Taşyapı’nın buradaki izninin iptali için mahkemeye başvurup, müteahhitlik karnesinin iptalini isteyeceklerini belirtti.

Cafer Gücafer, davanın en kısa süre içerisinde açılacağını söyledi.

“Rakamı bilmiyorum”

Havaalanın inşaatından yerli müteahhitlerin ettiği zararın miktarını net olarak bilmediğini belirten Gürcafer, ancak birçok müteahhidin bu işten çekildiğini bildiğini ifade etti.

Gürcafer, ayrıca Korman İnşaat’ın da ihalenin büyük bir bölümünü durdurduğunu bildiğini belirtti.

“Zaten dövizden dolayı sıkıntı yaşanıyor”

Zaten dövizden dolayı müteahhitlerin ciddi sıkıntılar yaşadığına işaret eden Cafer Gücafer, bu nedenle de devlet yetkilileri ile görüştüklerini kaydetti.

Gürcafer, “hafta başı bu konularla ilgili görüşmelerimiz devam edecektir” dedi.

“Ülke insanına faydası olacaksa yabancı sermayeye izin verilmeli”

Gürcafer, yabancı sermayeye izin verilirken, ülke insanına faydası dokunup dokunmayacağına bakılması gerektiğini belirtti ve ne yazık ki böyle yapılmadığını kaydetti.

Cafer Gürcafer, ayrıca benzer durumların birçok kez yaşandığını hatırlattı.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2017, 12:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1