banner2
banner34

Tatar: Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesine büyük hizmet vermiştir

Tatar: Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesine büyük hizmet vermiştir
banner45
banner47

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Fetva Emini-Hürremzâde Mehmed Hakkı Efendi ve Fetvaları isimli kitabın tanıtım etkinliğine katıldı.

Vakıflar İdaresi’nin bahçesinde yer alan kitap tanıtım etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kitabın büyük emekler sonrası ortaya çıktığını belirterek, çalışmayı hazırlayan Dr. İbrahim Türk’ü kutlayarak, teşekkür etti. 

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Tatar, dedesi olan Mehmed Hakkı Efendi’nin İngiliz idaresinde büyük bir irade ortaya koyarak cesur kararlar verdiğini ve Kıbrıs Türk halkının adadaki geleceği için icraatlar yaptığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul’da eğitim alarak, kendisini yetiştirmiş ve çeşitli görevlerden sonra Kıbrıs müftülüğüne kadar yükselmiş Mehmed Hakkı Efendi’nin İngiliz idaresinde siyasi bir olumsuzluk olarak değerlendirilen müftülüğün kaldırılmasıyla fetva eminliği olarak görev yaptığını anlattı. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Mehmed Hakkı Efendi’nin İngiliz idaresinde Kıbrıs Türklerine yapılan baskılara rağmen Kıbrıs Türk halkının çıkarlarına uygun kararlar ürettiğini söyledi.

banner37
“Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesine büyük hizmet vermiştir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Mehmed Hakkı Efendi’yi rahmetle anarak, evlatları ve torunları olarak kendisiyle gurur duyduklarını ifade etti. 

-Kıbrıs Türk tarihi için değerli bir kaynak, büyük bir kazanım

Yıllar sonra Milli Arşiv ve farklı kaynaklardan yapılan araştırmalar sonucu Kıbrıs Türk tarihine değerli ve kaynak oluşturabilecek eserin ortaya konulmasının büyük bir kazanım olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, din, kültür ve halk insanı olan Mehmed Hakkı Efendi gibi isimlerin milli davaya yönelik değerli hizmetlerinin olduğunu söyledi. 

Rum-Yunan ikilisine karşı Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelede Mehmed Hakkı Efendi gibi çok değerli isimlerin büyük katkıları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, 1960 yılında kurucu ortak olarak Kıbrıs Türk halkının elde ettiği müktesep hak olan egemenlik hakkının daha sonra 1974’e ve KKTC’nin kurulmasına dek süren, hala devam eden mücadelede Mehmed Hakkı Efendi gibi neferlerin önemine işaret etti. 

-Türk

Osmanlı döneminden sonra Kıbrıslı Türklerin azınlığa evrildiği İngiliz idaresinde Hürremzâde Mehmed Hakkı Efendi’nin fetva eminliği görevi yaparken Kıbrıs Türkü’nün dik duruşunu sergilediğini belirten Dr. İbrahim Türk de, adanın sosyo-kültürel yapısı ve Hakkı Efendi’nin verdiği fetvalardan farklı konuları içeren çalışma hakkında bilgi verdi.

Dr. İbrahim Türk’ün doktora tezi olarak yazdığı kitabın tanıtım etkinliğine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ve Hürremzade Mehmet Hakkı Efendi’nin aile fertleri katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1