banner2
banner34

Teknecik’teki kirlilik seçim yasağının eseri

Enerji Bakanlığı, Teknecik Elektrik Santrali’ndeki ‘çevre kirliliğini’ doğruladı ve sorunun geç kalınmış ihaleden kaynakladığını açıkladı. Çevre Koruma Dairesi de, inceleme yapmak üzere mühendislerini dün santrale gönderdi

Teknecik’teki kirlilik seçim yasağının eseri
banner45

Teknecik Elektrik Üretim Santrali’ndeki ‘çevre kirliliğiyle’ ilgili KIBRIS Gazetesi’nin dün manşetten yayımladığı haber, büyük yankı uyandırdı.

Telefonla KIBRIS’ı arayan birçok vatandaş, “Bile bile zehirleniyor muyuz?” sorusunu yöneltirken, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Teknecik Elektrik Santrali’ndeki çevre felaketini doğruladı.

Santral içerisindeki atığın akaryakıtın kullanılamayan dip çamuru (slaç) olduğunu açıklayan bakanlık, bu atığın bir havuzda biriktirildiğini ve bertaraf edilmesi için belli dönemlerde ihaleye çıkıldığını belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, işin daha ciddi boyutta olduğunu gösteren bir ifade dikkat çekiyor. Açıklamada, çevre ve insan sağlığı için zararlı olan bu atığın imha edilmesi için seçim yasaklarından kaynaklı ihaleye çıkılamadığı belirtildi. Bu açıklama da santraldeki bu çevre felaketinin aylardır var olduğunu ortaya koyuyor.

Santralle ilgili gerekli ihaleler ise yeni hazırlanıyor.

Çevre mühendisleri rapor hazırlıyor

Çevre Koruma Dairesi ise, santraldeki çevre felaketinin boyutunu incelemek ve araştırmak için dün üç çevre mühendisini bölgeye gönderdi.

Mühendislerin santralle ilgili hazırlayacağı rapor, pazartesi günü açıklanacak.

Enerji Bakanlığı: Seçim yasakları ihaleyi geciktirdi

Teknecik Elektrik Üretim Santrali’ndeki çevre felaketini ortaya koyan görüntüler, KIBRIS Gazetesi’nde yayımlandıktan sonra Ekonomi ve Enerji Bakanlığı da harekete geçti.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndan gerekli bilgileri temin eden bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklama aynen şöyle:

“Gazetenizin manşetten yayımladığı ‘Teknecik’te gizlenen nedir?’ başlıklı haberde belirtilen konular hakkında açıklayıcı bilgiyi sizlerle paylaşıyoruz.

banner37
Elektrik Kurumu ve bağlı bulunduğu bakanlığımızın bilgisi dahilinde geçmişten günümüze kadar rutin olarak yapılan işlemler, akaryakıtın kullanılamayan dip çamurunun (slaç) toprak havuzda biriktirilmesi ve daha sonra bu çamurun, ihaleye çıkılarak geri dönüştürülüp fuel oil olarak kullanılması, geri dönüştürülemeyen kısmının ise Çevre Yasası’nın belirttiği kıstaslar dahilinde imha edilmesi işlemidir.

Haberiniz üzerine bakanlığımız konuya hassasiyetle yaklaşmış ve ilgili mercilerden bilgi talebinde bulunmuştur.

“Çöp dağı oluşturan atık, akaryakıtın kullanılamayan dip çamuru”

Teknik bilgi aşağıdaki gibidir:

Teknecik Elektrik Üretim Santrali’nde kullanılan akaryakıtın kullanılamayan dip çamuru (slaç), Teknecik’te mevcut toprak bir havuzda biriktirilmektedir. Bu havuz içerisinde yaklaşık olarak yüzde 80-90 oranında su, yaklaşık yüzde 10-20 oranında da slaç ortaya çıkmaktadır.

Bu atıkların bertaraf edilmesi için belli dönemlerde ihaleye çıkılmakta ancak bu dönem için seçim yasaklarından kaynaklı gecikme yaşanmıştır. Şu anda ihale dosyası hazırlanmıştır ve dosya Merkezi İhale Komisyonu’na iletilmek üzeredir.

Her dönem, ihaleyi alan firma bu havuzu temizlemekte, slaçı da kimyasallar kullanarak büyük bir kısmını tekrar yakıta dönüştürerek kullanıma sunmaktadır. Bu işlemden sonra kullanılamayan slaç ise, Çevre Yasası’na uygun olarak ihaleyi alan firma tarafından yok edilmekte veya başka yerde depolanmaktadır.

Bu konu ile ilgili bir de betonarme havuz şartnamesi hazırlanmıştır. Önümüzdeki günlerde betonarme havuz yapımı için ihaleye çıkılacaktır.

Fotoğraflarda görülen diğer artıklar ise bakımlardan sonra çıkan çöplerdir. Bunlar da ihale edilerek çöp kamyonları ile Güngör Çöplüğü’ne daha önce yapıldığı gibi taşınacaktır.”

Aktolgalı: Atıklar incelenecek

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, santraldeki durumu tespit için üç çevre mühendisini görevlendirdiğini belirtti. Çevre mühendislerinin durum tespiti yaptıklarını söyleyen Aktolgalı, pazartesi günü bu raporların detaylı bilgisinin verileceğini kaydetti.

Mühendislerin kısa notlar aldığını ifade eden Aktolgalı, ilerleyen günlerde Teknecik’teki söz konusu durumun ne olduğunu daha detaylı raporlayabileceklerini belirtti. Tehlikeli boyutta bir şey olmadığının söylenebileceğini dile getiren Aktolgalı, atıkların içeriklerinin ne olduğuna bakılacağını ve bunların sonucunda bir açıklama yapabileceklerini söyledi.

Oradaki her şeyin içeriğine bakacaklarını vurgulayan Aktolgalı, şu an için bir şey söylemenin erken olduğunu, bulgular incelendikten sonra konuşacaklarını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2018, 07:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1