banner2
banner34

Töre, Sri Lanka Parlamentosu Milletvekillerini kabul etti

Töre, Sri Lanka Parlamentosu Milletvekillerini kabul etti
banner45

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) davetlisi olarak ülkede yer alan Sri Lanka Parlamentosu Milletvekili ve Müslüman Kongresi Başkan, Eski Yüksek Eğitim Bakanı   Andullrauf Hibathul Hakeem’i kabul etti.
Kabulde Demokrat Parti Girne Milletvekili ve GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Serhat Akpınar, Colombo Metropolitan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mohammad Shiraz ile GAÜ Rektör Yardımcısı İsmet Esenyel de yer aldı.
Meclis Şeref Salonunda gerçekleşen kabulde konuşan Başkan Töre, konuk  Milletvekilinin çok değer verdikleri Girne Amerikan Üniversitesi ile yakın ilişki içerisinde olduğundan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.
Töre, bundan sonraki süreçte de karşılıklı  ilişki içerisinde olmayı arzu ettiklerini vurgulayarak bunun adına bir niyet ortaya koymanın da önemli olduğunu dile getirdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olduğuna değinen Başkan Töre, her zaman başka ülkeler ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyledi.
Ülkede bir çok ülkeden olduğu gibi Sri Lanka’dan da öğrenciler olduğunu ifade eden Töre, bu öğrencilerin ülkelerine geri döndüklerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin birer elçisi gibi davranmalarını diledi.
Konuk parlamenterden de Sri Lanka’ya dönüşünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığını, bağımsızlığını ve ayrı bir ülke olarak yer aldığını anlatmasından da mutluluk duyacaklarını kaydetti.

banner37
Töre, Kıbrıslı Türklerin geçmişte Kıbrıslı Rumlarla ortak devlette yer aldığını anımsatarak bu Cumhuriyetin Rumlar tarafından işgal edildiğini ve uzun yıllar geçtikten sonra kendi bağımsız devletini kurduğunu dile getirdi.
HAKEEM
Konuk Parlamenter Andullrauf Hibathul Hakeem de konuşmasında  uzun yıllardan sonra adaya bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi.
Hakeem, geçmişte Rumlarla Türkler arasında yaşananlar  ile ilgili adaya gelmeden önce sahip olduğu bilgileri olduğunu ancak 3-4 gündür edindiği tecrübeler ile yeni şeyler öğrenme fırsatı olduğunu ifade etti.
Kıbrıslı Türklerin kendi ülkelerinde bağımsız, egemen ve ayakları üzerinde durabilen bir hüviyette olduğunu gözlemlediğini kaydeden Hakeem, Rumların  Kıbrıslı Türkleri eskiden kendi toplumların altında kalan bir azınlık diye nitelendirdiğini söyledi.
Burada farklı bir ülke ve Müslüman kültürü  olduğuna değinen Hakeem, burada gördüğünün Self determinasyon hakkının yani kendi kendini yönetme  hakkının Uluslararası camia tarafından Kıbrıslı Türklere verilmeyişi olduğunu kaydetti.
Kabulde ayrıca Meclis İdari Amiri Milletvekili Yasemi Öztürk,  Genel Sekreter Seral Fırat ve Mali, Teknik ve Parlamenter Hizmetler Müdürü Hasan Büyükoğlu da hazır bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1