banner2
banner34

Trafik Belasına DUR DEDİLER!..

İki buçuk yaşındaki Doğa Çiçek’in trafik kazası sonucu yaşamını yitirdiği yerde toplanan bölge sakinleri...

Trafik Belasına DUR DEDİLER!..
banner45

YÜZLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ: Doğa Çiçek’in yaşamını yitirdiği annesi ile ablasının ise yaralı olarak kurtulduğu kazada yol kusuruna dikkat çekmek isteyen bölge sakinleri dün sabah saatlerinde sokağa döküldü. Tuzla kavşağında toplanan yüzlerce kişi kazanın olduğu noktaya kadar sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi 

KAZA DEĞİL CİNAYET: Yürüyüş sırasında “Kazalar değil, beceriksiz yönetimler öldürür”, “Katranı kan olan yollar devletindir”, “Trafik terörünün anası devlettir”, “Beceremediğiniz mevkileri işgal etmek en büyük ihanettir”, “Bahane değil, icraat istiyoruz” ve “Kaza değil, cinayet” yazılı pankartlar taşındı

KAZA YERİNE ÇİÇEK: Bölge sakinlerinin yanı sıra esnafın ve o bölgede inşaat yapan bazı şirketlerin de araçlarıyla birlikte destek verdiği eylem Doğa’nın yaşamını yitirdiği noktada son buldu. Doğa’nın öldüğü noktaya “Başka Doğa’lar ölmesin” diyerek çiçek bırakan eylemciler, yolla ilgili tedbir almayan yöneticileri de istifaya çağırdı 


Gazimağusa’da 7 Mart tarihinde meydana gelen trafik kazası sonucu 2 buçuk yaşındaki Doğa Çiçek’in hayatını kaybettiği Gazimağusa- Lefkoşa eski anayolunda dün bölge sakinleri “Başka Doğalar ölmesin” sloganı ile eylem düzenledi. Saat 11:00 ‘de Tuzla kavşağında bir araya gelen yaklaşık 200 kişi ile kepçe, kamyon ve çok sayıda araçlarla eyleme katılan bölge sakinleri yolu trafiğe kapatarak minik Doğa’nın hayatını kaybettiği trafik kazasının gerçekleştiği bölgeye yürüdü. Can güvenliğinin bulunmadığı yol ile ilgili eksikliklere dikkat çekilen eylemde, kazanın gerçekleştiği noktaya Doğa Çiçek için çelenk ve karanfil bırakıldı.

“Kaza değil cinayet”
Her Daim Dostlar Derneği’nin de destek verdiği eylemde bölge sakinleri “Kazalar değil, beceriksiz yönetimler öldürür”, “Katranı kan olan yollar devletindir”, “Trafik terörünün anası devlettir”, “Beceremediğiniz mevkileri işkal etmek en büyük ihanettir”, “Bahane değil, icraat istiyoruz” ve “Kaza değil, cinayet” yazılı pankartlar taşıdı. Kazanın üzerinden günler geçmesine rağmen Karayolları Dairesi’nin hala hiçbir önlem almadığı ifade edilen eylemde, yol boyunca eksikliklerin giderilmesi ve önlemlerin artırılmasına değin eylemlerin devam edeceği bildirildi.
Umay: Katranına kan bulaşmış asfalt istemiyoruz
Lefkoşa- Gazimağusa eski anayolu üzerinde Derin Evler Sitesi'ni inşa eden Umay Construction Şirketi Direktörü Hüseyin Umay eylemde yaptığı konuşmada "Biz artık katranına kan bulaşmış asfalt istemiyoruz. Katranına kan bulaşmış asfalt devletindir" dedi.
“ 7 Mart tarihinde meydana gelen korkunç bir kazada minik Doğa'mızı malesef kaybettik. Bu üzücü olay aslında bir kaza değildir” diyen Umay,“Kara Yolları Dairesi anayola gerekli uyarıcı tabelaları monte etse, yol bölme çizgilerini kavşağa göre dizayn etse, belediye anayola giriş ve çıkışırda uyarıcı sinyalizasyon sistemi kursa, Şehir ve Planlama Dairesi isminin gerektirdiği şehircilik ve planlama işini yapsa, kaymakamlık makamının farkına varsa, evet bu bir kaza olacaktı” şeklinde konuştu. Bu yaşananın kaza değil cinayet olduğunu söyleyen Umay,17Aralık 2013 tarihinde Umay İnşaat'ın ilgili dairelere söz konusu kavşak hakkında yazılı ikazlarda bulunduğunu, Halken İnşaat'ın 5 Şubat 2015 tarihinde Gazimağusa Kaymakamlığı’na yazılı uyarıda bulunduğunu, çeşitli tarihlerde bölge sakinlerinin ve bölgede iş yapan inşaat şirketlerinin defalarca şikayetlerde bulunduğunu ancak hiçbir şikayet ve uyarının yetkililer tarafından dikkate alınmadığını söyledi. “Bu korkunç olay olalı bugün 5’inci gün” diyen Umay, halen daha Karayolları Dairesi’nin asli görevi olan yol düzenlemesini yapmadığını ifade etti. Söz konusu anayolda hastane kavşağından başlamak üzere Lefkoşa çemberine kadar birçok tehlikeli viraj ve yerleşim bölgelerine giden kavşakların bulunduğunu söyleyen Umay, tek talebin gerekli kurumların asli görevlerini yerine getirmesi olduğunu, kimseden ekstra bir talepte bulunulmadığını kaydetti. Karayolları Daire müdürünü istifasını isteyen Umay, “istifa etmek için kendi şerefi yoksa, Ulaştırma Bakanı tarafından görevden alınsın” şeklinde konuştu.

banner37
Karakaşlı: Trafik bir memleketin aynasıdır
Eyleme destek veren Sosyal Demokrat Parti (SODEP) adına konuşma yapan Tamer Karakaşlı ise trafik kazalarının kader olmadığını, devletin, trafikle ilgili birimlerin, okulların ve eğitimin yarattığı bir sorun olduğunu ifade etti. “Trafik bir memleketin aynasıdır” diyen Karakaşlı, “bir ülkede trafik ne kadar düzgün ve kazasız belasız çalışırsa, memleket de o kadar istikrarlı ve düzgün demektir. Oysa KKTC' de, yollardan başlayarak trafikle ilgili tüm alt yapılar, onarımlar ve düzenlemeler yapılmadığından dolayı sapır sapır dökülmektedir” şeklinde konuştu. Karakaşlı “mevcut yollarda sürücüleri bir yana bırakın, yayaların bile can güvenliği yok” dedi.
Bölge sakinleri ne dedi?

Ercan Beşerler: Yol boyunca yerleşim yerlerine dönüşleri belirleyen hiçbir tabela yok. Yerleşim yerlerine dönen kavşaklarda yol çizgileri ne yazık ki araç geçmeye mani değil. Aynı yol üzerinde 4 ölümlü trafik kazası meydana geldi, defalarca yetkililere uyarılarda bulunmamıza rağmen ise hiç dikkate alınmadı. Umarız arık bu yetkililer artık bu kalabalığın isyanını dikkate alır.

Hasan Kılıç: Trafik kazaları burada yaşayan insanların kaderi olmamalı. Meskun mahal halini alan bölgede ne yazık ki can güvenliği bulunmuyor. Yoldaki eksiklikler için böyle vahim bir olay yaşanmadan önce tepkiler oldu ancak sorunlar çözüme ulaştırılmadı. İnsanlar trafikte hata yapabilir ancak yollarımız affedici olmalı. Trafikte en küçük bir hatada can kaybı yaşanmamalı. İnsanlarımız trafiğe çıktığı zaman “ acaba ne olacak” korkusu ile hareket etmemeli, yönetimler bu sorunları bir an önce gidermeli.

Salih Ağlamaz: Kaza sonucu hayatını kaybeden minik Doğa’mız karşı komşumuzdu. Evlerimize dönüşte hiçbir uyarıcı levha bulunmaması nedeni ile can güvenliği korkusu yaşayarak defalarca site sakinleri olarak yetkilileri uyardık. Yol boyunca ne uyarıcı bir levha ne de dönüşlerde araç geçmeye mani olacak yol çizgileri bulunuyor. Yol boyunca yeterli bir ışıklandırma bile bulunmuyor. Önlemlerin bir an önce artırılmasını talep ediyoruz.

Salih Bilginerler: Gönüllü trafik müfettişiyim bu konuda eğitim aldım. Öğrencilerin ve iş amacı ile buraya gelip yerleşen kişilerin ehliyet takasından önce belirli bir eğitimden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Trafiğine tamamen yabancı olduğu bir ülkede araç kullanan şahıslar kaza yapma olasılığı en yüksek olan kesimdir çünkü ne kuralları ne de levhaları yeterince bilecek bilgiye sahip olmadan trafiğe çıkıyorlar.

Metin Gültekin: İnşallah bu gün yetkililerimiz bu halkın sesini duyar ve ciddiyetimizi anlarlar. Biz ülkemizde yaşanan trafik kazalarında başka çocukların ve suçsuz insanlarımızın ölmesini istemiyoruz. Alınması gereken önlemler halkını düşünenler için çok basit, düşünmeyenler için ise “elbet bir gün unuturlar” zihniyeti barındırır ama unutturmayacağız. Tek istediğimiz yollarda güvenli bir şekilde seyahat etmek. Medeni toplumlar yolları ile yollardaki düzenlemeleri ile anılırlar. Tüm yetkililerden sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz.

Özlem Taşkan: Ne yazık ki evlerimize gittiğimiz yol üzerinde can güvenliğimiz yok. 10 yıldır bu bölgede yaşıyoruz, mademki yerleşim yerleri var yollarda da can güvenliğini artıracak önlemlerin alınması gerekiyor. Yol boyunca birçok kavşak olmasına rağmen kavşaklara dönüşleri belirleyen tek bir levha dahi bulunmuyor. Biz yollarda can güvenliğimiz için önlemlerin artırılmasını istiyoruz.

KAYNAK: Havadis-Nadire BAHADİ

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2016, 11:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1