banner2
banner34

Türkiye ve Yunanistan Görüşmelere Başlamayı Kabul Etti

Türkiye ve Yunanistan Görüşmelere Başlamayı Kabul Etti
banner45

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşme yapma kararı aldığını açıkladı. Türk Dışişleri'nden yapılan açıklamada "Bu görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında evvelce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalıdır" denildi. Ayrıca iki ülke arasındaki sorunlara kalıcı çözümler bulunması için “önkoşulsuz olarak diyaloğa hazırız” denildi.

Adı açıklanmayan bir Yunan yetkili ise gerilimin düşmesinin ancak bütün Türk gemilerinin Yunanistan kıta sahanlığından derhal çekilmesiyle mümkün olacağını savundu.

Stoltenberg, yazılı açıklamasında, "Türk ve Yunan liderlerle yaptığım görüşmeler sonrasında iki müttefik ülke, Doğu Akdeniz'de askeri çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak ve kazalarla olayları önleme riskini azaltmak için NATO'da teknik görüşmelere başlamak üzere mutabakata vardı" ifadesini kullandı.

Türkiye ve Yunanistan'ı "iki değerli müttefik" olarak niteleyen Stoltenberg, NATO'nun ortak güvenliği etkileyen konular için en önemli istişare platformu olduğunu belirtti.

Stoltenberg, "NATO dayanışması ruhu içinde gerilime çözüm bulmak için tüm ilgili müttefik ülkelerle yakın temas içinde kalmaya devam edeceğim" değerlendirmesinde bulundu.

Merkel ve Erdoğan arasında Doğu Akdeniz görüşmesi

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, video konferans yöntemi ile bir görüşme gerşekleştirerek, Doğu Akdeniz gerilimi konusunda görüş alışverişinde bulundu. 

İletişim Başkanlığı tarafından konuya dair yapılan açıklamada, söz konusu görüşmede diğer bölgesel meselelerle, Türkiye-Almanya ilişkilerinin de ele alındığı bildirildi.

Türk Dışişleri: Önkoşulsuz olarak diyaloğa hazırız

Bakanlığın internet sitesinden yayınlanan açıklamada, 

banner37
“NATO Genel Sekreteri Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin azaltılması, deniz ve hava unsurları arasında istenmeyen kazaların önlenmesi için bir inisiyatif almıştır. Ülkemiz tarafından da desteklenen bu inisiyatif Genel Sekreterin bugün açıkladığı üzere, iki ülke arasında NATO bünyesinde askeri-teknik nitelikteki görüşmelerin başlatılmasına matuftur” denildi.

"Görüşmeler ikili meselelerin çözümüyle alakalı değil" 

NATO görüşmelerinin ikili sorunların çözümünü kapsamadığı aktarılan açıklamada, Yunanistan’a “önkoşulsuz olarak diyaloğa hazırız” çağrısı yapıldı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ayrıştırma (de-confliction) odaklı bu görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında evvelce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalıdır. Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz. Diğer taraftan, ülkemizin Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelere, uluslararası hukuk çerçevesinde, adil ve hakkaniyete uygun kalıcı çözümler bulunması için, önkoşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğunu bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz.”

Yunan yetkili: “Açıklama gerçeklerle bağdaşmıyor”

Ancak Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Yunan bir yetkili, NATO’da teknik görüşmelere başlanacağının gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi.

Adını vermemek koşuluyla konuşan Yunan yetkili, gerilimin düşmesinin ancak bütün Türk gemilerinin Yunanistan kıta sahanlığından derhal çekilmesiyle mümkün olacağını savundu.

Doğu Akdeniz'de Türkiye - Yunanistan anlaşmazlığı

Akdeniz'in doğusunda zengin doğal gaz yataklarının keşfedilmesinden bu yana, bölgedeki yetki alanları konusunda derin görüş ayrılıkları yaşanıyor.

Söz konusu bölge üzerinde hak iddia eden Türkiye ve Yunanistan, bir süredir savaş gemilerini hak iddia ettikleri bölgede yüzdürüyor.

NATO müttefiki olan iki ülke arasındaki ilişkiler uzun bir süredir son derece gergin bir seyir izliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1