banner2
banner34

UBP- CTP şölene hazır

Siyasi tarihimizde ilk kez, milletvekili adayları UBP ve CTP’de üyeler tarafından seçilerek sıralanacak. UBP’li ve CTP’li üyeler yarın sandığa gidiyor.

 UBP- CTP şölene hazır
banner45

 

15 BİN KİŞİ: Ulusal Birlik Partisi’nde 12 bin, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde ise 3 bin kişi aday adaylarını, aday yapmak ve ön sıralarda seçime katılmalarını sağlamak için sandığa gidiyor. UBP Atatürk Spor Salonu’nda, CTP ise YDÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde seçimini yapacak

65 ADAY ADAYI: UBP’de listelere girmek için toplam 65 aday adayı yarışacak. UBP’de kadın başvurusu sayısı 15. Cinsiyet kotası da 15 kişiye denk geliyor. Kontenjandan listeye eklenen Resmiye Canaltay ile birlikte, UBP’de 16 kadının listelerde yer alma şansı var, en fazla bir kadın liste dışı kalacak

53 ADAY ADAYI: CTP’de Genel Başkan Tufan Erhürman ile birlikte, toplam 10 kontenjan adayı var. Aday adaylığı için başvuruda bulunan kadın sayısı 14. CTP’de Mağusa, Güzelyurt ve Lefke’de sıralama yapılacak. Lefkoşa, Girne ve İskele’de toplam 13 kişi 50 kişilik aday listesinin dışında kalacak

Ulusal Birlik Partisi ve Cumhuriyetçi Türk Partisi, yarın tarihi bir gün yaşayacak. İki partinin de milletvekilliği belirleme ve sıralama seçimini üye yapacak.

UBP’nin 10 bin, CTP’nin ise 3 bin dolayında üyesinin belirlenen alanlara gelerek oy kullanması bekleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu da, Siyasi partiler Yasası’nın verdiği yetkiyle, her iki partinin yapacağı seçimlerde etkin bir şekilde görev alacak.

banner37
Ulusal Birlik Partisi Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda, Cumhuriyetçi Türk Partisi ise YDÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde üyelerini ağırlayacak. UBP’de direk olarak saat 08.00’de divan oluşturulacak ve seçime geçilecek. UBP’de oy verme işlemi saat 20.00’ye kadar sürecek. Seçim sonuçları ise 19 Kasım Pazar günü akşam saatlerinde açıklanacak.

CTP’de ise, saat 09.00’da başlayacak oy verme işlemi, tamamen elektronik ortamda ve 21.00’e kadar sürecek. Optik okuyucularla yapılacak oy sayımı, aynı akşam 22.00 sularında açıklanacak.

CTP’li üyeler, milletvekili adaylarını  belirleyecek

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) üyeleri, 7 Ocak’ta gerçekletirilecek Erken Genel Seçimlere katılacak olan milletvekili adaylarını belirleyecek. Yarın saat 09.00’da YDÜ AKM’de toplanacak kurultayda üyeler, 53 aday adayı arasından 40 adayı sırası ile belirleyecek. Kurultay, Genel Sekreterin açılış konuşmasının ardından divanın oluşturulması ile devam edecek.

Genel Başkanın üyelere hitap edeceği konuşmanın ardından oy verme işlemi başlayacak. Elektronik oy kullanma sistemi ile gerçekleştirilecek seçimler 21.00’a kadar sürecek. Seçimlerde parti tüzüğünde yer alan yüzde 40 kadın kotası da uygulanacak. Üyeler tüm ilçe aday adayları için oy kullanacak.

CTP’de oy kullanma elektronik ortamda

Aday belirleme ve sıralama için üyeler o seçim bölgesinin çıkaracağı milletvekili sayısı kadar adaya oy verecek. Üyeler oy kullanırken, oy kullandığı kişilere tercih yapabilecek. Tercih sayısı oy kullanılan aday sayısının yarısı kadar kullanılacak. İlgili seçim bölgesi için aday adayı sayısı, aday sayısı ile eşit olduğu durumlarda üye sadece sıralama amaçları bakımından tercih hakkını kullanabilecek. Oy ve tercih kullanılan ilçelerde aday belirleme alınan oy sayısına, sıralama ise oy ve tercih sayısının toplamına göre saptanacak. Sadece tercih kullanılan ilçelerde sıralama tercih sayısının toplamına göre yapılacak. Adaylar oy kullanırken kontejan sayılarını dikkate almayacak. Buna göre; Lefkoşa’da 12 oy 6 tercih, Girne’de 8 oy 4 tercih, İskele’de 4 oy 2 tercih, diğer ilçelerde aday sayısı ile seçilecek kişi sayısı eşit olduğundan Mağusa’da 6 tercih, Güzelyurt’ta 2 tercih, Lefke’de 1 tercih yapacak.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2017, 08:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1