banner2
banner34

Ukrayna'da OHAL ilan edildi

Ukrayna'da OHAL ilan edildi
banner45

UKRAYNA'DA OHAL İLAN EDİLDİ

Ukrayna'da Kiev yönetimi bir ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Reuters, Ukrayna'nın ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk hariç tüm bölgelerinde OHAL ilan edildiğini aktardı.

UKRAYNALILARA RUSYA'DAN AYRILMA ÇAĞRISI

Bununla birlikte, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki vatandaşlarına bir an önce ülkeyi terk etme çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, vatandaşların Ukrayna'yı ziyaret etmemeleri istendi. Hali hazırda Rusya'da olan Ukraynalıların bir an önce ülkeyi terketmesi gerektiği belirtildi. 

ZELENSKİY'DEN 18-60 YAŞ ARASI UKRAYNALILARA ORDUYA KATILMA ÇAĞRISI

Ukrayna’da silahlı kuvvetler, Zelenskiy’in kararnamesiyle 18-60 yaş arasındakileri yesek asker olmaları çağrısında bulundu..Maksimum hizmet süresinin bir yıl olduğunu bildirdi.

Ancak Zelenskiy, Rusya'nın doğu Ukrayna'ya asker sevk edeceğini açıklamasının ardından genel bir seferberliği reddetti. Ukrayna Devlet başkanı,  dün yedek birliklerin orduya dahil edilmesi yönünde bir karar aldığını duyurmuştu.

Rusya'nın işgal için ordularını Ukrayna'ya gönderdiğini söyleyen Bodnar, "Sadece topraklarımızın bir kısmının işgalini görmüyoruz. İki ülkede askeri hareketlilik görüyoruz. Rusya'nın saldırı ihtimali var" dedi.

Rusya 4 kez ateşkesi ihlal ettiğini söyleyen Bodnar, "İhtilafın çözülmesi için Ukrayna diplomatik yollara bağlılığını teyit ediyor" diye konuştu.

Bodnar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'nin diplomatik girişimlere devam ettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aralarında olduğu dünya liderleriyle görüştüğünü kaydetti.

banner37
"UKRAYNALILAR ÜLKELERİNİ SAVUNMAYA HAZIR"

Savaştan yana olmadıklarının altını çizen Bodnar, şunları söyledi:

"Bizim için önemli olan Ukrayna'nın savunmasını sağlamak. Ukraynalılar kendi ülkelerini savunmaya hazır. İşgalci ve saldırgan devletin şunu anlaması gerekiyor, Ukrayna işgali o kadar kolay olmayacak."

Batılı ülkelerin açıkladığı yaptırımları olumlu karşıladıklarını dile getiren Bodnar, "Rusya'ya en güzel cevap Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmesiyle verilecektir" ifadelerini kullandı.

Bodnar, sözlerine şöyle devam etti:

“Savaş ihtimali hala var. Biz savaş istemiyoruz, Biz savaşı önlemek için çaba sarf ediyoruz. Ancak şundan eminim ki Ukrayna ordusu ne kadar güçlü olursa Rusya’nın saldırma ihtimali o kadar düşük olur. AB’nin yaptırımları son derece önemli. Bizim için önemli olan Ukrayna’nın savunmasını sağlamak. Bunu affetmemelisiniz. Budapeşte formatının canlandırılması son dere önemli olacak. Ukrayna güvenlik garantisiyle nükleer silahtan vazgeçti. 

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ARABULUCULUK TEKLİFİNİ DESTEKLİYORUZ"

Bodnar, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabulucuk teklifini destekliyoruz. Savaşi Türkiye de dahil olmak üzere herkese zarar getirecek. Türkiye'nin hem Ukrana hem de Rusya ile ticari ilişkileri var" dedi.

DOĞU UKRAYNA'DA AYRILIKÇI LİDERLER SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Diğer taraftan, Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı liderler, bölgede şiddetin artması ve Batı'da Rusya'nın çatışmayı bir işgal bahanesi olarak kullanabileceğine dair korkuların ortasında tam bir askeri seferberlik emri verdi.

Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Rusya yanlısı ayrılıkçı hükümetin başkanı Denis Pushilin, yaptığı açıklamada Ukrayna güçlerinden gelen “acil bir saldırı tehdidini” dile getirdi. Ukraynalı yetkililer ise  isyancıların kontrolündeki bölgeleri zorla ele geçirme planları olduğunu şiddetle reddetti.

Pushilin, "Donetsk’teki ailelerini, çocuklarını, eşlerini, annelerini savunmak için silah tutabilen tüm erkeklere sesleniyorum. Hepimizin ihtiyacı olan imrenilen zaferi hep birlikte elde edeceğiz” diye konuştu.

Bununla birlikte, Luhansk bölgesindeki mevkidaşından da benzer bir açıklama geldi. Şu anda Ukrayna sınırlarına yaklaşık 150 bin Rus askerinin konuşlandırılmasıyla, uzun süredir devam eden ayrılıkçı çatışma, daha geniş bir saldırı için kıvılcım sağlayabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1