banner2
banner34

UKÜ’de bilgi teknolojilerinin Covid-19 sürecinde yerel yönetimlerce kullanımı irdelendi

UKÜ’de bilgi teknolojilerinin Covid-19 sürecinde yerel yönetimlerce kullanımı irdelendi
banner45

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Tuğberk Kaya’nın yaptığı etkinlikte Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı “Bilgi Teknolojilerinin Covid-19 Pandemi Sürecinde Yerel Yönetimlerce Kullanımı” konusunda açıklamalarda bulundu.

Başkan Harmancı şehir planlamaları için, odalar ve belediyeler aslında dijital bir dönüşüm yakalamanın önemine işaret ederek, imar ruhsatlarının dijitalleşmesini sağlamanın başlangıç noktalarından birisi olması gerektiğini söyledi.

Dijital şehir olma çalışmalarının fiber optik altyapının oluşması ile doğru orantılı olduğunu aktaran Harmancı, “Mevcut telekom altyapısının ilk etapta bu alanda kullanılabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Harmancı bu konuda yerel yönetimlere yetkiler verilmesi gerektiğini de söyleyerek, “Kent güvenlik sistemleri bile donanım sağlayacak hale gelebilir. Dijitalleşmeyi fiberden başlatırsak kısa sürede şehirlerimiz dijital devrime yaklaşabilir” dedi.

banner37
Covid-19 nedeniyle yaşanan ilk kapanma sürecinde tamamen bir kapanma yaşandığına dikkat çeken Harmancı, ilk kapanma döneminde insanların dijital mecraların etkinliği konusunda pek emin olmadıklarını ancak açılma sonrasında bu alanları fark ettiklerini belirtti.

Harmancı teknolojinin gelişimine bağlı olarak daha kolay ve daha fazla açılan haber siteleri olduğunu da aktararak, “Açılan haber kanallarını sadece pandemi sürecinde değil de genel olarak değerlendirildiğinde, demokrasi için daha fazla zemin oluşturursunuz” dedi.

Sahte haberler ve infodemi ile ilgili sorulan soruya ise, tansiyonun yükseldiği dönemlerde sahte hesaplar aracılığıyla yıpratma çalışmaları olduğunun da altını çizen Harmancı, bunun eskiden de yapıldığını ifade etti.

Harmancı konuşmasında belediyenin sosyal medya mecralarını kullandığını da belirterek, özellikle günlük faaliyetlerde ya da etkinliklerde duyurular yapıldığını aktardı. Yurttaş katılımının anında bilgi tüketimine ihtiyaç duydukları noktada Instagram kullandıklarını aktararak, “Twitter’da ciddi şekilde Kıbrıslı Z kuşağı olduğunu görebiliyorum. Z kuşağını daha iyi anlamak ve iletişimi geliştirmek için bu mecrayı kullanmak önemli” şeklinde konuştu.

Dijitalleşmenin kaçamayacağımız bir devrim olduğunu kaydeden Harmancı, “Biz, bu çağa ayak uyduramazsak yetiştirdiğimiz çocuklar işsiz kalacak. İlkokullardan itibaren onları kodlamalara ya da farklı analizlere bakabilecek noktalara getirmeliyiz. Bilgiye erişim diye bir problem yok. Üniversitelerimiz donanımı yüksek eğitimler vermeliler. Dijital ada haline gelebiliriz” dedi.

     

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1