banner2
banner34

Üretici zorda

Orta Mesarya’da Aralık ve Ocak ayında beklenen yağış olmadı, arpalar da istenilen miktarda büyümedi. Hayvan üreticisi yem sıkıntısı ile karşı karşıya… Sütte de kriz var

Üretici zorda
banner45
banner46

 

ARPADA HÜSRAN: Orta Mesarya’da hayvan üreticileri, bu yıl arpa hasadından bekledikleri verimi elde edemediklerini kaydetti. Yem sıkıntısı ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan üreticiler, balanın kilo fiyatının şuanda 35-40 kuruş arasında olduğunu kaydederek bu fiyatı karşılayacak maddi güçleri olmadığını söyledi

SÜT ÖDEMELERİNDE KAOS: Süt İmalatçıları Birliği, Cuma gününden itibaren süt alımını durdurdu. Süt imalatçılarının bu kararı hayvan üreticileri tarafından büyük bir tepki ile karşılandı. Sütünü pazarlayamayan üretici, Şubat ve Mart ayında verdiği sütün parasını da henüz daha almadı

NAİMOĞULLARI İSYAN ETTİ: Hayvan üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları isyan etti: Hayvancı günlerdir açtır. İmalatçı üreticiden Şubat ve Mart ayında almış olduğu sütün bile parasını vermeyerek kamuoyu önünde ne kadar acımasız, bencil ve tutarsız olduğunuzu gösterdi

 

Akaryakıt ve yem fiyatlarındaki artış, işçilik, susuzluk, süt paralarında ödeme düzensizliği derken zaten zor şartlarda üretim yapan hayvan üreticileri, şimdi de yem sıkıntısı ile karşı karşıya kaldı.

Orta Mesarya’da hayvan üreticileri, Aralık ve Ocak aylarında yeterli yağış olmadığından arpa üretiminden bu yıl beklediği verimi alamadıklarını söyledi.

Zaten zor şartlarda üretim yaptıklarını kaydeden üreticiler, “Ne arpada ne sütte yüzümüz gülmedi” diyerek Süt İmalatçıları Birliği’nin süt almama eylemine tepki gösterdi, Şubat ve Mart aylarında vermiş oldukları süt ödemelerinin de halen yapılmadığından şikayet etti.

Üreticiler, yaşadıkları sıkıntıları Havadis okurları ile paylaştı.

Naimoğulları: 250 bin dönümde ciddi verim düşüklüğü var

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu Orta Mesarya’da, Aralık ve Ocak aylarında beklenen yağış olmadığını söyleyerek bu bölgede arpada ciddi verim düşüklüğü yaşandığını kaydetti.

Orta Mesarya’da üreticilere kuraklık ödemesinin yapılıp yapılmayacağı yönünde hükümetten bir açıklama yapılmadığını söyleyen Naimoğulları, şunları söyledi: “Duyumlarımız hükümetin bir kuruş kuraklık vermeyeceği yönündedir bu kabul edilemez. Bir bölgede dönüm başı 400-500 kilo arpa, buğday biçilirken diğer tarafta aynı şartlarda ekim yapan üretici dönümde 80 kilo arpa biçiyorsa bu ciddi bir verim düşüklüğüdür. Ülkede 750 bin dönüm tarım arazisinin 250 bin dönümünde verim düşüklüğü yaşanmıştır. Bu ülkede Tarım Sigortası Fonu vardır, eğer hükümet de varsa bu üreticiler bu fondan tazmin edilmelidir.”

Naimoğulları, Orta Mesarya’da üreticinin kaba ot sıkıntısı yaşadığını belirterek, bu bölgedeki üreticilerin kaba ot ihtiyacını Karpaz bölgesinden ve Girne’den karşıladığını ifade etti.

Naimoğulları, şuanda bir balyanın fiyatının ortalama 80 TL olduğunu söyleyerek “Bu ciddi bir maliyettir. Kaba otun kilosu bazı bölgelerde 15 kuruşa mal olurken Orta Mesarya’daki üretici bugün ithal balyadan daha pahalı balya almak zorunda kaldı” dedi.

Yemin ton fiyatının şuanda bin 200 TL olduğunu söyleyen Naimoğulları, yüksek maliyetler altında ezilen üreticinin ayakta durmakta zorlandığını ve geçimini sağlayabilmek için hayvanlarını satılığa çıkardığını kaydetti.

“Bencil ve acımasızlar”

Mustafa Naimoğulları süt konusunda da ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi. Süt İmalatçıları Birliği’nin Cuma gününden beri eylem yaptığını ve eylem çerçevesinde üreticiden süt almadıklarını söyleyen Naimoğulları, bu imalatçıları, bencil ve acımasız olmakla suçladı.

Mustafa Naimoğulları, üreticiden süt almayan imalatçılara yönelik açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Üretici ayakta durabilmek için hep boyun eğdi şimdi yine aynısını yaparak üreticiye ders vermeye, diz çöktürmeye çalışıyorlar. Hep uzlaşan taraf biz olduk, hep uzlaşıyı arayan olduk ama hükümetlerin duyarsızlığı imalatçıların tehditleri ile hep ezilen taraf hep üreticiler oldu. 30 Mayıs’ta ödenmesi gereken 5 milyon TL ile 15 Haziran’da ödenmesi gereken 6 milyon TL hala daha ödenmedi.”

“Dökülen 1 litre sütün ekonomiye büyük zarardır”

Naimoğulları, başta Koop-Süt olmak üzere hayvancının yanında durup bu süreçte sütü alıp işleyen fabrikalar sayesinde doğru planlama yapıp asla teminatsız süt pazarlanamayacağını kaydetti.

banner37
“Yıllarca yeni fabrika izinlerini verilmesini bile engelleyen bu zihniyetlere karşı bundan sonra isteyen yatırımcı fabrika kurabilecektir” diyen Mustafa Naimoğulları, şunları söyledi: “2015 yılında sadece 1 ton yem bile 600 TL iken şuanda 1.200 TL’ye çıkmıştır. Ama süt fiyatlarına tek kuruş artış gelmemiştir. Nerde elektrik, nerde akaryakıt, nerde kaba ot, nerde işçilik ve diğer girdileri gelen ciddi orandaki artışlar? Bu yüzden Hayvancılar Birliği hükümete 1 litre koyun, keçi ve inek sütü maliyetlerini masaya koymuş ama bu fiyatların yarısını alarak memnun olması bile bu dönemde daha büyük kaos yaratma peşinde olmamıştır. Hem hükümetin hem de imalatçıları bu noktada üreten hayvancımızın neler çektiklerini ve dökülen 1 litre sütün ekonomiye verdiği zararı düşünerek hareket etmeye davet ediyorum.”

“Tüccardan korkarak üretime darbe vuramazsınız”

Mustafa Naimoğulları, açıklamasında Hükümet yetkililerine de yüklendi. Naimoğulları, “Hayvancının tek derdi maliyet değildir, sistemdir, planlamadır, teminattır, nitelikli pazardır. Hükümet ise bu noktada yıllardır dile getirdiğimiz ithal süt ve et ürünlerine karşı önlem almak ve haksız rekabeti ortadan kaldırmak zorundadır. Tüccardan korkarak yerli üretime darbe vuramazsınız. Gerekli düzenleme acilen yapılmalıdır” dedi.

 

Üreticiler ne dedi?  Üreticiler ne dedi? Üreticiler ne dedi?

Üretici

Yavuz Ceyda:

“Arpa hasadı bitti. Yeteri kadar yağmur yağmadığı için ben tarlamdan umduğum verimi elde edemedim. Ancak tohumluk çıkarabildim. Balya çıkaramadım. Şimdilik ne biçtiysek hayvanlara onu vereceğim, elimdeki tükendiğinde de mecburen satın alacağım. Balya şimdi kantara bindi. Kilosu 35 kuruştan satılıyor. Süt konusunda da durum vahim. İmalatçı üreticiden sütün litresini 1 TL’den veya 1 TL 25 kuruştan alıyor, tüketici 3.75 TL’den satın alıyor. Üretici sattığı sütün parasını da zamanında alamıyor. Öte yandan su sorunumuz var. Türkiye’den gelen su tarıma verilmedi. Bir sıkıntı da buradan yaşıyoruz. Derdimiz çok, ama çözüm yok.”

Yakup Özünlü:

“Kış aylarında yeteri kadar yağmur yapmayınca arpada verim beklenenin çok altında oldu. Emeklerimizin karşılığını alamadık. Gücümüzün yettiği yere kadar mecburen satın alacağız, paranın tükendiği noktada da geçinebilmek, ayakta durabilmek için hiç istemesek de hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız. Süt paralarını da halen daha ödenmedik. Hükümetimiz maalesef üretime gereken önemi göstermiyor. Zordayız ve sanırım daha da zor günler önümüzde.”

Yusuf Vuruşkan:

“Arpada rekolte düşük. Bugün balanın tanesi 80 TL’ye denk geliyor, kiloya vurduğunda kilosu 45-50 kuruş oluyor. Bu rakamlar üretici için çok fazla. Üreticinin bala ihtiyacını karşılayabilmesi için bence kilosunun 25-30 kuruşu geçmemesi lazımdır. Bir bala ortalama 150-180 kilo. Bugün 50 hayvan günde 2 bala tüketiyor. Üretici yüksek maliyetler altında eziliyor. Şubat ve Mart ayında verdiğimiz sütün ödemesi hala daha yapılmadı, ne zaman ödeneceği de kesin değil. Arpaya zam yapıldı, süte zam yapılmadı. İmalatçılar üreticiye sütü almayacağını söyleyerek blöf yapıyorlar.

Hasan Öncüler:

“Ne arpadan yana yüzümüz güldü ne de sütten yana. Hayvancı çok büyük sıkıntı yaşamaktadır. Arpada beklenen verim olmadı. Yetiştiren bir fiyat söylüyor. Akdoğan’da TÜK var ama yıl 12 aydır, 9 ay Akdoğan’da arpa yoktur. Hayvancıya çeşit çeşit zorluk çıkarıyor. Öte yandan beş imalatçı, hükümet sütü pahalı etti diye süt parasını ödemediler, üretici hala daha süt parası bekliyor. Tarım Bakanlığı da üreticiye  ‘Gelin Süt Kurumu’nu size vereyim’ diyor sonra imalatçıya çağrı yapıyor, ‘gelin Süt Kurumu’nu ikinize devredeyim’ diyor. Kurumun 40 milyon borcu var hiç bundan söz etmiyor. Sorun çok.”

Kamil Şenocaklı:

“Erdemli’de kış aylarında beklenen yağış olmayınca arpada da verim çok düşük oldu. Kombay ile biçilecek bir arazi olmadı diyebilirim. En iyi verimi alan da dönüm başına 100-120 kilo civarında verim elde etti. Bu da ihtiyacı karşılamaz. İhtiyacın karşılanması için dönüm başına 500 kilonun üzerinde verim olmalıdır. Kaba otta sıkıntı var. Bir balanın tanesi bugün 80 TL civarında, bu da maliyetleri arttırıyor, üretici her geçen gün sıkıntıya giriyor. Diğer taraftan Şubat ve Mart aylarında verdiğimiz sütün parasını halen alamadık. Mazot elektrik sürekli zamlanıyor, zaten kurak bir seneden çıktık. Üreticiyi imalatçı ile karşı karşıya getiriyorlar. Gerekirse biz hayvan üreticileri Süt Kumu’na talibiz yeter ki üreticiye alacaklarını ödesinler.”

Kaynak: Duygu ALAN / Havadis

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2017, 06:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1