banner2
banner34

Üretimden ihracata süt için 5 destek

Rekabet Edebilirlik Raporunda vurgulandı

Üretimden ihracata  süt için 5 destek
banner45

Kıbrıs Net Haber Özel Haberi

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın hazırladığı Rekabet edebilirlik raporunda yer alan tarımla ilgili teşvikler bölümünde ilginç bulgular ortaya çıktı. Süt için, üretimden pazarlamaya kadar olan safhasında 5 defa destek alındığı görülüyor.

Rapora göre Kuzey Kıbrıs’ta da tarım alanında temelde üç farklı destek unsuru

uygulanmaktadır. Bunlardan ilki üreticilere yönelik genel bütçeden karşılanan doğrudan gelir destek ödemeleridir.

banner37
İkincil olarak uygulanan en yaygın destek unsuru üreticilerin gerek girdi yönünden gerekse ürün fiyatlarının sübvansiyonlar yoluyla desteklenmesidir.

Üçüncü olarak da hibe şeklindeki transferler ile üreticilerin desteklenmesidir.

Tarım destekleri hayvansal ve bitkisel üretim alanlar olarak iki kola ayrılmaktadır. Hayvansal üretim ağırlıkla süt üretimine yönelik olarak çiftlik hayvan yetiştiriciliğine yönelik desteklerden oluşmaktadır. Büyük baş ve küçükbaş hayvancılığa hayvan sayısı başına ve üretilen süt miktarı üzerinden çeşitli destekler verilmektedir. Süt üretiminde belirlenen kotalar yoluyla büyük ölçekli üretim teşvik edilmeye çalışılmaktadır. Ayni şekilde üretilen sütün soğuk zincir içerisinde daha hijyenik koşullarda üretilmesini teşvik etmek amacıyla bu kanaldan toplanan ürüne daha yüksek destek sağlanmaktadır. Yine büyük baş hayvancılığı desteklemek açısından buzağı başı doğumlara da destek sağlanmaktadır.

Ayrıca hayvan kayıt sistemine üreticileri dahil edebilmek ve verimi yüksek ırkların kullanımını özendirmek adına soy kütük kaydıyla ilgili olarak ta destek ödenekleri sağlanmaktadır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1