banner2
banner34

Uzun Covid’in nedeni bulundu

Uzun Covid’in nedeni bulundu
banner45

Dünya Koronavirüs ve varyantlarıyla 2 yılı aşkın bir süredir mücadele ediyor. Aşı ve ilaç araştırmalarının yanı sıra virüsü anlamaya, tanımaya ve etkilerini çözmeye yönelik de pek çok araştırma yapılıyor. Son zamanlarda bilim insanları, özellikle 100 milyondan fazla insanı etkileyen ‘Uzun Covid’ üzerine odaklandı. Bilim insanlarınca yapılan araştırma sonucunda ‘Uzun Covid’in nedeni nihayet bulundu. İsrail’de yapılan yeni araştırmada, virüsün vagus sinirinde oluşturduğu hasarın ‘Uzun Covid’e neden olabileceğini ortaya koydu.

VÜCUDUN EN UZUN SİNİRİ

Yeni araştırmalar, virüsün meydana getirdiği semptomların bir çoğunun, Koronavirüs ile ilk enfeksiyon sırasında vagus sinirine verilen kalıcı hasardan kaynaklanabileceğini öne sürdü. Vücudumuzun en uzun siniri olan vagus siniri, beyinden tüm yüz ve göğüs boyunca ilerleyerek karına ulaşıyor. Vagus siniri, beyin ve gastrointestinal sistem arasında ana bağlantıyı sağlıyor ve iç organların durumu hakkında beyine bilgi gönderiyor. Vagus siniri, yiyeceklerin ağızdan mideye transferini kontrol ettiği ve yiyecekleri bağırsaklarda hareket ettirdiği için gastrointestinal sistem için çok önemli bir yere sahip. Ayrıca kalp atış hızı, ter üretimi ve diğer birçok işlemden de sorumlu. Yine öğürme refleksi ve ayrıca konuşma için gerekli olanlar da dahil olmak üzere ağızdaki bazı kas hareketleriyle de ilişkili.

banner37

BULGULAR SUNULACAK

Bu yılki Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi'nde (ECCMID) sunulacak yeni araştırma ile uzun süreli Covid ile vagus siniri arasındaki bağlantı araştırıldı. Pilot çalışma, Alman Trias i Pujol Üniversite Hastanesi Badalona, İspanya'dan Dr. Gemma Lladós ve Dr. Lourdes Mateu tarafından kaleme alındı. Bulguları 23-26 Nisan tarihleri arasında kongrede sunulacak.

UZUN KOVİD NEDİR?

Hasta, ilk enfeksiyonlardan kurtulduktan sonra Covid-19'un neden olduğu kalıcı ve sürekli sağlık sorunlarını yaşamaya devam eder. Bu durum vücuttaki hemen hemen her organı etkileyebilir ve bir dizi zihinsel sağlık ve sinir sistemi bozukluğuna neden olabilir. Uzun süreli Kovid-19’un en yaygın semptomlarından bazıları yorgunluk, baş ağrısı, nefes darlığı, koku ve tat kaybı ve kas güçsüzlüğü olarak biliniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1