banner2
banner34

Vatandaş, sağlıkla ilgili ne yapacağını bilemiyor

Vatandaş, kamu hekimlerine uygulanan ikinci iş yasağının uygulanabilir ve sürdürülebilir olmadığına inanıyor... Vatandaş, zaten çökmüş olan sağlık sisteminin daha da kötü bir hal alacağını düşünüyor.

Vatandaş, sağlıkla ilgili ne yapacağını bilemiyor
banner45

 

Kamuda çalışan hekimlere uygulanan ikinci iş yasağı, 1 Ağustos itibariyle yürürlüğe girdi.

Ancak sistemde ve yasal düzenlemede yaşanan sorunlar hâla tam olarak çözülemedi. Vatandaş ise ne yapacağını bilmez durumda. Doktoruna kontrole gitmek isteyen birçok kişi, özel kliniklere ulaşamıyor. Nereye gideceğini, doktoruna nasıl ulaşacağını, hastaneye giderse doktorunu görüp göremeyeceğini bilmeyen vatandaşın da kafası karışık.

Kamuda çalışan bazı hekimlerin istifasıyla devlet hastanelerinde yaşanan sorunlar da arttı.

KIBRIS Gazetesi’ne konuşan vatandaşlar, doktorlar tam gün hizmet beklerken ikinci iş yasağıyla birlikte sistemin tamamen çökeceğini düşünüyor. Hastanede mesai sonrası doktorların özel hasta kabulü yapması konusunda ise vatandaşlar ikiye bölündü.

Bazı vatandaş özel hizmet almak için hastaneyi tercih ederken, geriye kalanlar özel klinikleri tercih ettiğini ifade etti.

Vatandaş ne dedi? Vatandaş ne dedi? Vatandaş ne dedi?

Turhan Bolu:

“Hekimlerin hastanede tam gün mesai yapacağına inanmıyorum. En geç saat 12.30’da muayeneyi bitiriyorlar. Sabah erken saatlerde geliyoruz, sıra bekliyoruz, öğleden sonra da muayene olsa daha memnun oluruz. Öğleden sonra hasta kabulü hastanede olursa ve sistem biraz daha toparlanırsa ben hastaneyi tercih ederim. Hastane daha güvenli.”

Saadet Pagan:

“Aynı tas aynı hamam olacak. Hekimler her şeyi planladı, iki taraf da inatlaşıyor. Hekimler işlerini sevmeden yapacak. Hekimler yoruluyor ama halk da mağdur oluyor. Ne demek saat 12.00’de mesai bitip, gidecekler. Böyle bir sistem dünyanın neresinde var? Aldıkları maaşı hak etmek istiyorlarsa tam gün çalışsınlar. Öğleden sonra hastaneye gelmem özel de muayene olmayı tercih ederim. Hastane kalabalık olacak. Özelde daha iyi ilgilenirler.”

banner37
İncilay Eren:

“Karışık bir durum. Hem hekimlere hem de vatandaşa hak veriyorum. Hem halk hem hekimler mutlu olmalı. Hastanede hekimlerimiz de zor şartlar altında çalışıyor. Her iki tarafı da mutlu etmek hükümetin görevi. Öğleden sonra da hastaneye gelmeyi tercih ederim, özelde uğraşamam. Hastanede bütün imkânlar var.”

Ertan Çınar:

“Hekimlere ikinci yasağı kaosu da beraberinde getirecek. Sistemde bir problem olacak, çökecek. Bu yaşanan kaos halkı mağdur edecek. Tam gün hizmet almak hepimizin hakkı ama bu sistem çalışmayacak. Hekimler tam gün çalışmayacak. Mesai sonrası hastanede hasta bakılırsa, çok kalabalık olacak. Sabah gelemeyenler öğleden sonra gelecek. Özel daha çok tercih edilecek.”

Mehmet İmamoğlu:

“Sistemin çok başarılı olacağına inanmıyorum. Tam gün çalışmayacaklar. Yüzdelik bölünmesi hekimleri mutsuz edecek. Para bölünsün istemeyecekler. İkinci iş yasağı sadece hekimlere uygulanıyor ancak ülkede herkes ikinci iş yapıyor. Bu haksızlık. Yeni başlayan hekimlere düşük ücret veriyorlar, nasıl başarılı olacak? Eğer öğleden sonra özel hasta bakımı olursa ben hastaneyi tercih ederim, çünkü yıllarca devlete yatırım yaptık, bu bizim hakkımız, daha az ücretle muayene olmalıyız.”

Süleyman Akyalı:

“Ben bu düzenlemeyi beğenmedim. Hekimlerin ikinci işine neden karışıyorlar. Bıraksınlar çalışsınlar. Her iki tarafı da mutlu edecek düzenlemeler yapsınlar. Öğleden sonra da hastaneye gelmek istiyoruz, hastane özele göre daha güvenli. Her şey yapılabiliyor. Sigortamız burada geçiyor ama özelde geçmiyor.”

Hasibe Can:

“Türkiye’deki gibi bir sağlık sistemi istiyoruz. Akşam saat 17.00’ye kadar hasta bakılsın. Erkenden bırakıp gitmesinler. Saat 11.00’de mesaiyi bitirip gidiyorlar. Ben sabahın erken saatinde gelmek zorunda kalıyorum. Saat 05.30’da hastaneye gelip numara alıyorum. 09.30’da ancak doktor geliyor. Saatlerce bekliyoruz. Öğleden sonra hasta bakılırsa hastaneyi tercih ederim, sonuçta sigortalıyım.”

kaynak:kıbrıs gazetesi

Gülsüm KANCA

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2017, 06:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1