banner2
banner34

Veliler Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamayı talep edecek

Hala Sultan İlahiyat Koleji Velileri “Okulumuza Dokunma” sloganıyla 20 Kasım Pazar günü Meclis önünde eylem yapacak.

Veliler Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamayı talep edecek
banner45

Hala Sultan İlahiyat Koleji Velileri “Okulumuza Dokunma” sloganıyla 20 Kasım Pazar günü Meclis önünde eylem yapacak. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın açtığı okulu kapatma davasına tepki göstermek için toplanacak veli ve öğrenciler davayı protesto edecek.

 Hala Sultan İlahiyat koleji Velileri adına okul aile birliğinden yapılan açıklamada Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin KKTC Eğitim Bakanlığı’nın atadığı öğretmenlerin görev yaptığı, kolej müfredatına ilave olarak din-ahlak ve kültür derslerinin verildiği bir okul olduğu belirtildi.

Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği açıklama da ayrıca Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi Madde 14 Eğitim hakkına ve KKTC Anayasası Madde 23 Vicdan ve Din Özgürlüğü ’nün ilgili maddelerine de atıfta bulundu. Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan eğitim ve düşünce özgülüğünün KKTC’de uygulanmasını isteyen Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği, Anayasal olarak ve Uluslararası sözleşmelere göre demokratik hakları olan eğitimin, bazı önyargılı kişilerin, önyargılarına dayanarak yaptığı hareketlerle engellenemeyeceğini de belirtti. Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği, ayrıca Hala Sultan İlahiyat Koleji modeli okulların tüm Avrupa Birliği ülkelerinde ve muhasır medeniyetler içinde yer alan tüm ülkelerde bulunduğuna dikkat çekti.

Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi Madde 14 Eğitim hakkı;

1-Herkes, eğitim görme ve mesleki ve sürekli eğitimden yararlanma hakkına sahiptir.

2- Bu hak, serbest zorunlu eğitim görme olasılığı da içerir.

3- Demokratik ilkelere ve ailelerin çocularının kendi dini, felsefi ve eğitim konusundaki inançlarına uygun olarak eğitim ve öğretim görmelerini sağlama hakkına saygı gösterilerek eğitim kurumları tesis etme özgürlüne, bu özgürlük ve hakkın kullanılmasına ilişkin ulusal mevzuata uygun olarak saygı gösterilmelidir.

banner37
 

KKTC Anayasası Madde 23 Vicdan ve Din Özgürlüğü;

1- Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat özgürlüğüne sahiptir.

2-  Kamu düzenine, genel ahlaka veya bu amaçla çıkarılmış yasalara aykırı olmayan ibadetler, dinsel ayin ve törenler serbesttir.

3- Kimse, ibadete, dinsel ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlarını açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlarından dolayı kınanamaz.

4- Din eğitim ve öğretimi, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. 

 

Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği (a)

Başkan Yrd. Hikmet Kaynarca

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2016, 11:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1