banner2
banner34

Vicdansızlar!

Başıboş köpek ve tilkileri öldürmek için korkunç bir yönteme başvurarak etrafa zehirli et parçaları atan sorumsuz bazı kişiler, kedi ve kuşları da katletti

 Vicdansızlar!
banner45

Hayvan sevgisinden yoksun ve bazı sorumsuz kişilerin sokak köpekleri ve tilkileri öldürmek için Lefkoşa’da TED Koleji’nin arkasındaki araziye attığı zehirli tavuk parçaları yırtıcı kuş ve kedi gibi canlıların da telef olmasına neden oldu.

Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR), Lefkoşa’da TED Koleji’nin arka kısmında yaptığı çalışmalar sırasında dün sabah zehirlenerek katledilen 2 Saz Delicesi türü kuş ve 1 kedi buldu. Günün ilerleyen saatlerinde ise, bölgede zehirlenerek ölen bir de köpek bulundu.

KUŞKOR yetkilileri, durumdan hemen polisi haberdar etti. Zehirli tavuk parçaları ile katledilen hayvanlarla ilgili olarak polise şikâyette bulunan KUŞKOR yetkilileri, olayın delillerini de polise teslim etti. Hayvanların daha sonra detaylı inceleme yapılabilmesi için Taşkent Doğa Parkı’na teslim edildiği bildirildi.

KUŞKOR, vatandaşları bu tip zehirleme olayları ile ilgili uyararak, böyle bir duruma şahit olunması halinde KUŞKOR’a bilgi verilmesini rica etti.

 “Zehirlenme olayları artış gösterdi”

KUŞKOR gazetemiz KIBRIS’a konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, derneklerinin çalışmaları sırasında dernek üyelerinin arazide rastladığı zehirli etlerin son zamanlarda büyük bir artış gösterdiğini belirtti.

Kullanılan zehir türünün ülkemize girişi yasak olmasına rağmen bazı organizasyonların ve kişilerin bu zehri arazide tilki ve köpek zehirlemek için kullandığına dikkat çeken KUŞKOR, yırtıcı kuşların da bu zehirli etleri yediklerini ve hemen bu zehrin yanında can verdiklerini gözlemlediklerine vurgu yaptı.

banner37
Dernek üyelerinin dün sabah Lefkoşa’da TED Koleji’nin arkasında buldukları 2 adet zehirlenerek katledilmiş Saz Delicesi ve 1 kedi ile ilgili olarak Lefkoşa Polisi’ne kanıtları ile şikâyette bulunduklarını ifade eden KUŞKOR, dernek olarak doğaya bu şekilde müdahale eden kişilerin bulunması için polisten yardım istediklerini açıkladı.

KUŞKOR, ayrıca bu konuda halkımızı da daha duyarlı olmaya çağırırken özellikle de doğada yürüyüş yapan kişilerin böyle bir olaya rastlaması durumunda KUŞKOR’u bilgilendirmesini rica etti.

Saz Delicelerinin çok güçlü bir zehirle zehirlendiklerinin tespit edildiğini bildiren KUŞKOR, ölü kuşların bulundukları sırada henüz sertleşmediklerini yani çok yakın zamanda öldüklerini gözlemlediklerini belirtti.

KUŞKOR açıklamasında, her iki kuşun da yanlarında zehirli bir tavuk parçasıyla bulunduğunu, alanda bir de ölü kedi bulunduğunun da altı çizildi. KUŞKOR, ayrıca yaşanan bu üzücü olayla ilgili olarak kendilerine yardımda bulunan Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ve polise teşekkür etti.

Taşkent Doğa Parkı da açıklama yaptı

Öte yandan, konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Taşkent Doğa Parkı Veteriner Hekimi Ayda Aktolga, Veteriner Dairesi ve Çevre Koruma Dairesi işbirliği çerçevesinde hayvanların ölüm sebebinin araştırılması için Doğa Parkı’na teslim edildiklerini, hayvanların bulundukları yerdeki tabloya bakıldığında ölüm sebebinin zehirlenme olduğunun çok yüksek ihtimal olarak görüldüğünü, kursak ve mideden alınacak örnekler, iç organların durumu ve yapılacak bir dizi test ile net bir tablonun ortaya çıkacağını ve önümüzdeki günlerde bu konuda bilirkişi raporunu polise sunacaklarını belirtti.

Taskent Doğa Parkı Vahşi Yaşam Biyoloğu Andrea Aydınel ise yaptığı açıklamada, doğada zehir veya zehirlenmiş bir hayvan görüldüğünde öncelikle çocuk ve varsa evcil hayvanların bölgeden uzaklaştırılması, buna ek olarak hemen ardından 155 Polis, 123 Çevre Hattı ve 1190 Yaban Hayat Destek Hattı’nın aranması gerektiğine dikkat çekti.

Etlere ve ölü hayvanlara kesinlikle çıplak elle dokunulmaması gerektiğinin altını çizen Aydınel, ülkemizde yasak olmasına karşın bir şekilde ülkeye giren ve çok güçlü, tatsız, kokusuz zehirlerin olduğuna değindi. Bu örnekte olduğu gibi bu zehirlerin öldürürken canlılar üzerinde ayrım yapmadıklarını, bu konuda herkesin tedbirli ve hassas olması gerektiğini belirtti.

KIBRIS

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2018, 07:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1